tűzesetek;halálos áldozatok;idősek;romló helyzet;Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság;

2022-07-05 08:53:00

Tragikus adatok: több mint 4100 lakástűzben 49 ember halt meg az év első felében

Leginkább az idős emberek válnak a lángok áldozataivá.

Összesen 4136 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit 2022 első félévében, 321-el több alkalommal, mint a tavalyi év hasonló időszakában – számolt be az egyre romló helyzetről honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az idén 49 ember vesztette az életét a felcsapó lángok miatt, héttel többen, mint 2021 első hat hónapjában.

A Katasztrófavédelem adatai is megerősítik, a leggyakrabban idős emberek válnak ilyen eset áldozatává, mert mire észlelik a tüzet, már annyi mérgező égésterméket belélegeztek, hogy már nem képesek menekülni. A lakástüzek során idén 298-an sérültek meg, többségük füstmérgezést szenvedett. A tűzoltók az égő épületekből összesen 210 embert mentettek ki.

Mint írják, az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához 8334 technikai eszközre volt szükség. Az épületekben összesen 345 ezer négyzetméternyi terület vált a lángok martalékává.

Az összesítésből az is kiderült, hogy a lángok leggyakrabban kéményben vagy konyhában csaptak fel, de nem ritkán hálószobában, tárolóban, illetve nappaliban keletkezett tűz. A hatóságok 173 esetben indítottak tűzvizsgálati eljárást, s kimutatták: 83 helyen szándékos gyújtogatás miatt csaptak fel a lángok, továbbá 194 épület oltásakor gázpalackok nehezítették a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek a munkáját.

571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A tavalyi év első félévéhez képest csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc ember pedig meghalt.

Az OKF felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy lakástüzek megelőzése érdekében éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével, és évente egyszer ajánlott a fűtőeszközök ellenőriztetése, de régi ház esetén az elektromos hálózatot is érdemes rendszeresen felülvizsgáltatni. Javasolják az otthonok biztonságát növelő füst-, illetve szén-monoxid-érzékelők felszerelését, működtetését is.