vasutassztrájk;Nagy-Britannia;Liz Truss;

2022-07-29 12:24:00

Már szombaton folytatódik a vasúti mizéria Nagy-Britanniában

Illúzió azt hinni, hogy egy egynapos vasúti sztrájk 24 órás kellemetlenséget jelent az utazóközönségnek, különösen azoknak, akiknek a munkába járáshoz elengedhetetlenül vonatra kell szállni. 

Az összesen 15 vasúti társaság dolgozóit tömörítő RMT szakszervezet a vasútállomásokon található jegyirodák tervezett bezárása, a fizetési, nyugdíjazási és munkavégzési körülmények miatt hirdette meg akcióját. Ami a fizetséget illeti, az egyes vasútvonalak fedőszervezete, a Network Rail két évre elosztva 8 százalékos javítást helyezett kilátásba a jelenleg 9,4 százalékos infláció mellett, miközben a közalkalmazottak legfeljebb átlagosan 5 százalékra számíthatnak.

"Rosszkedvünk nyara" számos vonalon, köztük a londoni helyiérdekű közlekedésben és a dél-keleti országrészben már most szombaton folytatódik, további akciókat pedig augusztus 13-ra, 18-ra és 20-ra tűztek ki az egyes uniók. Az aktuális forgalmi rend ellenőrzése nélkül szinte lehetetlen útra kelni éppen a szigetországban. Az RMT főtitkára, az arrogáns stílusáról elhíresült Mick Lynch ráadásul kijelentette, ha Liz Truss külügyminiszter kerül ki kormányfőként a tory pártvezetési kampányból és választási ígéretéből megvalósítja, hogy "lecsap a militáns megmozdulások" szervezőire, ezzel "visszaűzi a dolgozókat a viktoriánus időkbe".

A válasz "hatalmas" lesz, 1926 óta először kerülhet sor általános sztrájkra. Truss többek között abban gondolkozik, hogy a kormány 40-ről 50 százalékra emeli a tagság általi jóváhagyás küszöbét a munkabeszüntetéshez, annak meghirdetése és megvalósítása között pedig az eddigi kettő helyett négy hétnek kell eltelnie. Országos sztrájk elrendeléséhez a Szakszervezetek Tanácsa irányító testületének többségi szavazata szükséges. A TUC nem állt ki azonnal és teljes mellszélességgel a zsarolás mellett, de elítélte a pollokban vezető Truss fenyegetését.

A jórészt a szakszervezetek által finanszírozott Munkáspárt ellentmondásosan kezeli a sztrájkokat. Az ellenzék vezére hivatalosan nem támogatja a munkabeszüntetéseket, hiszen szüksége van a középosztály voksaira a következő választásokon. Sir Keir Starmer megtiltotta az árnyékkormány tagjainak, hogy csatlakozzanak a sztrájkőrséghez, így amikor ezt Sam Tarry megszegte, azonnal kitette csapatából.