Bakony;Tuzson Bence;bacon;

2022-08-11 20:59:00

Tuzson Bence: A bacon szó a Bakony nevéből ered

Érdekes etimológiai fejtegetésbe kezdett a Fidesz politikusa. Kár, hogy semmi sem igaz belőle. 

Rövid, de annál hangzatosabb TikTok-videóval jelentkezett a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára.

Tuzson Bence ebben arról beszél, hogy az angolok egyik kedvenc étele, a szalonna, azaz a bacon neve valójában a Bakony nevéből ered.

- magyarázza.

@tuzsonbence Innen a név ???? #tuzsonbence #képviselő #fideszkdnp #fyp #érdekesség #bacon #bakony #magyarorszag ♬ Cooking Time - Lux-Inspira

Azonban - mint a videóra felfigyelő 24.hu megjegyzimindennek a valósághoz nincs túl sok köze. Ha rákeresünk a bacon szó etimológiájára, mindenhol azt találjuk, hogy az angolok az ófranciából vették át a szót, ami protogermán gyökerekkel bír, egészen pontosan a backoz szóval, ami hátat jelent. Még tovább nézve azt találjuk, hogy az ófelnémetben, a német nyelv legrégebbről ismert írott nyelvemlékekkel rendelkező változatában is létezett már egy erre hajazó szó, a bacho, ami azt jelenti, fenék. Ez utóbbi is a protogermán kifejezésből alakult ki. Az ófranciába aztán a 14. században épült be végérvényesen a bacun szó, amihez a háthús jelentést társították, míg a középangolban jó kétszáz évvel később terjedt el, mint bacoun, amit már mindenfajta pácolt sertéshúsra használtak. A forrásokban közös, hogy sehol, semmilyen formában nem említik a magyarországi hegység nevét, érdekes ugyanakkor, hogy az e-nyelven található egy bejegyzés 2014-ből, amelyben szintén a bacon szó eredetéről érdeklődnek, és itt is megjelenik a Tuzson Bence által emlegetett Bakonyban makkoló disznók képe. A legendát azonban az Online Etymology Dictionary-re hivatkozva itt is megcáfolták.