EU-szankciók;

2022-09-06 06:00:00

Szakítópróba

Minden korábbinál nagyobb szükség lenne az Európai Unió reformjára, hiszen most, az energiaválság közepette különösen jól látható, mennyire hátráltatja a működését, hogy bármely ország megakadályozhatja a fontos döntések elfogadását.

Az EU rendkívül nehéz hónapok elé néz, s a legnagyobb kérdés az, sikerül-e fenntartani az Oroszország elleni szankciók általános támogatását. A jobboldali populista pártok eddig is megkérdőjelezték a büntetőintézkedések értelmét, s nem éppen meglepő módon az Európai Unió kormányfői közül Orbán Viktor bírálta a leghevesebben a szankciókat. Aggodalomra ad azonban okot, más országok kormányzó pártjaiban is vannak olyan hangok, amelyek szerint meg kell állapodni Oroszországgal, ami más szavakkal azt jelenti, hogy területi engedményekre kell kényszeríteni Ukrajnát.

Az Osztrák Néppártban is több tartományi politikus hangoztatta ezt az álláspontját, de a német szociáldemokraták balszárnyánál is egyesek az oroszokkal való kiegyezést szorgalmaznák hozzátéve azért azt is, hogy Vlagyimir Putyin elnöksége alatt erre nincs lehetőség. Az olasz belpolitika is gyökeres változás előtt áll, a várhatóan kormányra kerülő jobboldali koalíció sokkal megengedőbb politikát folytathat Oroszországgal szemben, mint Mario Draghi kabinetje, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közismerten jó viszonyt ápolnak Putyinnal, igaz, a kormányfői poszt favoritja, Giorgia Meloni deklarálta, az ő személye a garancia arra, hogy hazája továbbra is feltételek nélkül támogatja Ukrajnát.

Az aggodalmakat csak növeli az emelkedő infláció, sőt, szakértők már recesszió emlegetnek az EU-ban. Az Európai Bizottság ezeket a folyamatokat nemigen tudja befolyásolni.

Az EU legnagyobb szakítópróbája lesz a következő néhány hónap, de ha sikerül átvészelnie, és előremutató intézkedésekkel sikerül megreformálni, erősebb lehet, mint valaha.