Olaszország;Olasz Testvérek;Giorgia Meloni;

2022-09-27 06:00:00

Nem kell temetni az EU-t

Mi lesz veled, Európa? Rövid időn belül két választást is a jobboldal nyert meg az Európai Unióban, Svédország után Olaszországban is politikai fordulat következik be, ráadásul az a Giorgia Meloni ülhet majd a miniszterelnöki székbe, aki postztfasiszta múlttal rendelkezik, s akinek céljairól valójában nem sokat tudunk. Stockholm és Róma esete azonban teljesen eltér egymástól. Míg a svédek a biztonsági helyzet drámai romlása miatt voksoltak nagy számban a populista Svéd Demokratákra, Olaszországot a magas, nehezen kezelhető államadósság, illetve a megélhetési válság miatt egyfajta csodavárás jellemzi. Az úgynevezett „Nuovismo” jellegzetesen olasz jelenség, a választók azt remélik, az új, az ismeretlen párt biztosan sokkal jobban teljesít, mint a már ismert. A 2018-as voksoláson ez a hozzáállás nem vált be, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és Matteo Salvini Ligájának házassága hamar felbomlott, igaz, később a parlamenti pártok belátták, össze kell fogniuk, így jöhetett létre Mario Draghi egységkormánya, amely rendkívül sikeres volt.

A jobboldalt azonban jobban foglalkoztatta saját választási győzelme, mint az ország sorsa, ezért az M5S segítségével megbuktatták Draghit, akit az Európai Unióban is megkérdőjelezhetetlen tisztelet övezett. De mi következik most? Elvégre Meloni itthon is ismert jelszavakkal kampányolt, Olaszország szuverenitását emlegette, többször is megvédte Orbán Viktort az Unióval szemben. Valóságos rémálommal érne fel az Európai Bizottság számára, ha tengely jönne létre Magyarország, Lengyelország és Olaszország között és a három ország állandó vétófenyegetésekkel akadályozná meg az EU amúgy sem mindig gördülékeny döntési mechanizmusát.

Korai azonban temetni az EU-t. Meloni a kampány során mérsékelt hangot ütött meg. Felemelkedése már a koronavírus-járvány során megkezdődött, mivel pragmatikusabb álláspontot foglalt el, mint a sokszor saját magával ellentmondásba keveredő, végletekig populista Salvini. Nyilatkozatai alapján Meloni belátta, hazája kényszerpályán mozog, ezért igyekezett békülékeny üzeneteket küldeni Berlinnek és Párizsnak, miközben pártja, az Olasz Testvérek (FdI) előzőleg különösen ellenséges volt Franciaországgal szemben. Az FdI vezetője többször is hangoztatta, nem csak szakított a fasiszta múlttal, hanem pártjában nem lehet helye azoknak, akik nosztalgiáznak a Mussolini által fémjelzett időszak iránt.

Meloni színeváltozásában nagy szerepe van a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozni hivatott helyreállítási tervnek, amelyből 191,5 milliárdos támogatás illeti meg Itáliát. Ahhoz azonban, hogy az ország hozzájusson az támogatások részösszegeihez, újabb és újabb mérföldköveket kell teljesítenie. Az év második felére például 55 házi feladatot kapott, amiből eddig kilencet váltott valóra. Az EU-s támogatások nélkül biztos lenne az olasz csőd.

Az olasz választás valójában nem az EU gyengeségét, éppen annak erejét mutatja, hiszen egy korábban nyíltan euroszkeptikus párt mozdult el a centrum felé, s bizonygatja a voksolás után is EU pártiságát.