Európai Parlament;kémkedés;jelentés;Pegasus;

2022-11-07 20:15:00

Pegasus-jelentés: a 27 EU-tagország többsége használja a kémszoftvert, létrehoznák ellenük a brüsszeli FBI-t

Néhány szakma képviselőjét, így az ügyvédeket, az újságírókat és az orvosokat mindenáron meg kell védeni attól, hogy kémprogramokkal megfigyelés alatt tartsák őket. 

Információink szerint egyebek között a fenti megállapítást tartalmazza az az európai parlamenti jelentéstervezet, amelyet a kémszoftverek európai alkalmazásáról készített a holland liberális Sophie in’t Veld.

A szerző kedden mutatja be a helyzetet leíró és ajánlásokat is tartalmazó dokumentumot az uniós képviselő-testület Pegasus-botrányt vizsgáló különbizottságában. Tartalmáról egyik munkatársa tájékoztatta a Népszavát.

Az EP-képviselő véleménye szerint a 27 uniós tagállam többsége vagy mindegyike rendelkezik kémprogrammal, és vagy használja, vagy visszaél vele, ezért európai szinten kell megállapodásra jutni a szabályozásáról. A Pegasusnak és a hozzá hasonló kiberfegyvereknek a beszerzésére, kereskedelmére és használatára mindaddig moratóriumot kell bevezetni az EU-ban, amíg nem lesznek hatályban olyan közösségi előírások, amelyek elveszik a kormányok kedvét az illegális alkalmazásuktól. Sophie in’t Veld javasolja, hogy

Azt szeretné, ha az Europol, az EU bűnüldözési ügynöksége szélesebb, az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodáéhoz (FBI) hasonló jogkörökkel rendelkezne, mert jelenleg csak a tagállamok hozzájárulásával működhet. Indítványozza, hogy az Európai Parlament kapjon vizsgálati jogkört, hogy eskü alatt hallgathasson meg tanúkat és követelhessen bizonyítékokat.

A jelentéstervezetben a politikus bírálja az uniós intézményeket, amiért a Pegasus-botrány kirobbanása óta húzodoznak attól, hogy a saját hatáskörükben cselekedjenek: az Európai Bizottság nem kíván határozott döntőbíró lenni, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács pedig nem hajlandó politikailag támogatni a biztosi testületet.

Az Európai Parlament (EP) márciusban hozta létre a Pegasus és egyéb kémszoftverek használatának kivizsgálásával foglalkozó bizottságot, hogy egy év alatt kiderítse: a tagállamok megsértették-e az uniós jogot az NSO izraeli cég által előállított és árusított megfigyelési technológiák alkalmazásával. Eddig Magyarországról, Lengyelországról, Spanyolországról és Görögországról derült ki, hogy bevetették a kémprogramot állampolgáraik megfigyelésére.

A holland liberális EP-képviselő által készített jelentéstervezet szövege még sokat változhat, mire várhatóan jövő tavasszal uniós törvényhozó testület elé kerül.