Magyarország;jelentés;gazdasági fejlődés;Policy Agenda;

2022-12-01 12:22:00

Mélyponton a magyar háztartások fizetőképessége, jövőre akár 5 százalékos munkanélküliség is jöhet

Sötét képet fest a gazdaságról a Policy Agenda új jelentése.

2022 utolsó negyedévére romlottak a magyar gazdaság kilátásai. Az egyre kedvezőtlenebb folyamatok következtében a költségvetési kiigazítás már biztosnak tekinthető, folyó fizetési mérleg deficites marad, a külkereskedelmi mérleg-egyenleg helyzete aggasztó. Az irányadó kamatszint – régiós országokhoz viszonyítva is – nagyon magas – sorolja a magyar gazdaság problémáit a Policy Agenda idei III. negyedéves jelentése.

A kutatók szerint a költségvetési deficiten az uniós forrásokból nem lehet javítani, hiszen azok egyelőre nem érkeznek a megállapodás hiánya miatt. A gazdaság és az adósságfinanszírozás a forint szélsőséges árfolyam-hullámzása miatt is nehéz lesz a következő évben. A jelentés szerint idén a magyar gazdaság 3,5 százalékkal nőhet, míg az infláció 14,5 százalékra tehető. Az intézet 2023-ra nem adott prognózist.

A Policy Agenda 2022. III. negyedévi Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) továbbra is bizonytalansággal terhelt hónapokat jelez előre a magyar gazdaságban,  és a fogyasztói árak emelkedésének szinte mindenre kiterjedő hatását mutatja. Az év első felének viszonylag kedvező gazdasági növekedése folyamatosan lassul és recesszióba fordul.

A támadó Oroszország ellen vívott háború nemcsak az ukrán társadalom számára jelent egyre nehezebben elviselhető állapotokat, hanem az egész európai gazdaságra károsan hat. Hazánkra is egyre fokozódó terheket , szinte minden gazdasági-pénzügyi folyamatunkra kiterjed az energia-nyersanyag ellátás romlásával. A gazdasági válság leküzdése jelentős támogatásokat igényelne a legtöbb gazdálkodó szervezet, a családok és szinte valamennyi intézmény számára, de ennek kevés az esélye a tartalékok felhalmozásának korábban elhalasztott lehetősége miatt.

Ami a gazdasági fejlődés indexet illeti, a vállalati gazdálkodás mutatói 2022 végén az egy évvel korábbihoz viszonyítva érezhetően romlottak, a cégek megint visszafogták a beruházásaikat, bizonytalanok a nagyobb összegű források igénybevételében. A különösen Európában megoldatlan energiaellátási problémák felszínre hozták hazánkban a magas energia-intenzitást, és a jelentősen kritikus környezeti terhelést. Most érzik igazán a vállalatok a korábbi lassú belső erőforrás fejlesztés miatt elmaradásokat. 2022 őszétől a kamatok jelentős emelkedése a vállalatok hitelfelvételét meg is akasztja. A foglalkoztatottak száma 2022-ben 0,5 százalékkal még bővült, de a munkanélküliségi ráta jövő évben már akár 5 százalék közelébe emelkedhet.

A társadalmi folyamatok egyre kedvezőtlenebbek. Hatalmasat esett, talán már mélypontján van a magyar háztartások fizetőképessége, a rezsicsökkentés részleges megszüntetése a háztartások mintegy negyedének költségvetését veszélyezteti – olvasható az elemzésben.