korrupció;Integritás Hatóság;Korrupcióellenes Munkacsoport;

2022-12-13 16:15:00

Olyasvalakit választottak a Korrupcióellenes Munkacsoport alelnökévé, akinek a lakcímére NER-közeli üzletember van bejelentve

Várady Szilviát korábban többször is levélben kerestük, nem érzi-e személyes érintettségei miatt összeférhetetlennek a pozícióját, ám nem reagált kérdéseinkre.

Nemcsak az Integritás Hatóság keretében megalakult Korrupcióellenes Munkacsoport „civil” tagjává, hanem mindjárt a testület egyik alelnökévé is választották azt a Várady Szilviát, akiről lapunk már korábban feltételezte, hogy ő az az ügyvédnő, akinek a lakcímére van bejelentve Várady Zoltán Zsolt NER-közeli üzletember. Mindez kedden, a munkacsoport alakuló ülése előtt vált egyértelművé, miután Várady Szilvia is feltűnt a tanácskozásra érkezők között.

Arra az Integritás Hatóság sajtóközleménye tért ki, hogy a közbeszerzési tanácsadó ügyvédnő a munkacsoport alelnöke lett. Információink szerint egyébként azért, mert a jelen lévő civilek közül senki sem vállalta ezt a szerepkört. Ami Várady Zoltán Zsoltot illeti: ő a korábban Mészáros Lőrinc tulajdonolta, mára NER-szuperbankba olvasztott MKB egyik cégének, a Solus Capitalnek a befektetési igazgatója, a kecskeméti fideszes városvezetés vagyonkezelőjének a vezetője, illetve a MOL Zrt. vagyonkezelőjének az egyik vezetője is. Váradyt Zoltán Zsoltot 2016-ban ez utóbbi minőségében akarta a bosnyák ügyészség meghallgatni Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt a bosnyák Energopetrol privatizációja körüli visszaélések gyanújával. A magyar ügyészség azonban elutasította Várady és Hernádi meghallgatását, mondván, hogy amiben a bosnyák ügyészség nyomoz, az Magyarországon nem bűncselekmény.

Mindez azért is figyelemre méltó, mert a Korrupcióellenes Munkacsoportot épp az átláthatóság növelése és az uniós jogállamisági aggályok leszerelése érdekében hívták életre. Nem volt sokkal beszédesebb Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke (rajta kívül Holbusz Tímea alelnök volt jelen a beszélgetésen), akit arról kérdeztük, hogy mikor fog nyilatkozni lapunknak, merthogy erre eddig nem volt nyitott. Biró Ferenc mosolyogva csak annyit válaszolt: „majd fogok”.

A megbeszélés amúgy rövidre és formálisra sikeredett, civil forrásokból úgy tudjuk, a munkacsoport végleges ügyrendjéről egyelőre nem tudtak megállapodni. Az Igazságügyi Minisztérium (IM) munkacsoportban helyet foglaló képviselője ugyanis jelezte, hogy nekik több kiegészítésük lenne az eddigi ügyrendi tervezethez, ám azokat nem készítette el időben a tárca, így a munkacsoport érdemi munkát még nem végzett, a következő ülését január elejére hívták össze. Ehhez képest az IH az ülés után kiadott közleményében az szerepel: „A testület nem csak az ügyrend legfontosabb szabályaiban egyezett meg – lényegében a civilek összes módosító javaslatát befogadva – hanem a törvény által előírt feladatok végrehajtásáról is egyeztetett."

A keddi megbeszélés nem volt sajtónyilvános. Bár a munkacsoport-tagokat kinevező Integritás Hatóság az ügyvitelében teljes átláthatóságot ígért, az ülésig nem tette közzé a civil munkacsoportba kiválasztott személyek szakmai önéletrajzát. Így jobb híján az ÁSZ bejáratánál lehetett tájékozódni arról, hogy az ismert korrupcióellenes szervezetek – Átlátszó, K-monitor, Transparency International, Budapest Intézet – képviselőin túl kik érkeztek a testület ülésére. Az érkező ismert – valódi, szakmai háttérű – civilek, így az Átlátszó.hu-tól Bodoky Tamás újságíró is hangsúlyozta, első körben a többi civil életrajzát szeretnék kikérni, illetve tisztázni kell a munkacsoport ügyrendjét. Ligeti Miklós a Transparency International (TI) jogi igazgatója az ülés után csak annyit közölt lapunkkal, hogy ez az első ülés, a „tétova, első lépések, amelyek inkább a kezdeti nehézségeket, mint bármi rossz szándékot tükröznek”. Szerinte egyelőre nincs ok arra, hogy a megelőlegezett bizalmat visszavonják. Reméljük, hogy az ügyrendben meg tudunk állapodni – tette hozzá.