Budapest;felvonulás;szélsőjobboldal;kitörés;

Külterületre szorult a „becsület napja”, felvonult a szélsőjobb Budapesten

Miután a rendőrség több helyszínen is megtiltotta a budavári kitörésre emlékező rendezvény megtartását, szélsőjobboldali szervezetek a Normafától nem messze, az erdőben gyűltek össze. Az egyik szervező elmondása szerint ehhez a Pilisi Parkerdő Zrt-től kaptak engedélyt.

„Budapest – Nincs biztonságos erőd a nácik és barátaik számára se 1945-ben, se ma”, „Elég a fasiszták dicsőítéséből”, „A fasiszta terror áldozataira emlékezünk” – a transzparenseket az Autonómia mozgalom demonstrációjának résztevői tartották maguk elé szombaton kora délután a budai Várban, a Bécsi kapu téren. A mintegy 100-150 fős antifasiszta tüntetés egyik felirata arra szólította fel a neonácikat, hogy kövessék a vezérüket. A szöveg melletti rajz Hitlert ábrázolta, amint a szájába vett pisztollyal szétlövi a fejét.

A Bécsi kapu tetején szintén antifasiszták tiltakoztak. Ahogyan beharangozó cikkünkben is írtuk, február 11. az úgynevezett „becsület” vagy „kitörés” napja a szélsőjobboldal számára. Nyilas, neonáci és más szervezetek ilyenkor arra emlékeznek, hogy 1945-ben ezen a napon a budai Várba szorított német katonák és magyar szövetségeseik megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

A környéken rengeteg volt a rendőr, amit kezdetben nem tudtunk mire vélni. Aztán megértettük, megjelent ugyanis annak a Betyárseregnek nagyjából félszáz tagja, amelynek vezetője, Tyirityán Zsolt korábban nácinak vallotta magát. A rendőrség többszörös sorfallal akadályozta meg, hogy a betyárseregesek az antifasiszták közelébe juthassanak. A Bécs kapun át jó ideig se bemenni nem lehetett a Várba, se kijönni onnan.

Tyirityán Zsolt kérdésünkre elmondta, azért jelentek meg, hogy „megvédjék a túrázókat”. Órákkal később a budai Várból indult ugyanis a „becsület napja” szellemiségével rokon Kitörés teljesítménytúra, amelyen idén is több ezren vettek részt. A túrázók megvédésének szükségességét a Betyársereg vezetője azzal indokolta, hogy előzőleg három véres támadás is történt baloldaliak részéről olyanokkal szemben, akik „más politikai nézeteket képviselnek”. (Az egyik esetről videófelvétel készült, amelyen azt látni, hogy a XI. kerületi Gazdagréten összevernek egy férfit. Hogy kik, az egyelőre nem világos, a támadókat még nem azonosították. Frissítés: A BRFK munkatársai időközben elfogták annak a fiatalokból álló társaságnak négy tagját, akik látszólag előzmény nélkül támadtak emberekre a főváros utcáin. A magyar nőt, a külföldi férfit és két külföldi nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, illetve annak előkészülete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd vették őrizetbe.) Tyirityán Zsolt terrorcselekménynek minősítette a támadásokat, és kijelentette: nem fogják engedni, hogy Magyarországon eluralkodjon a „baloldali terrorizmus”.

Közben a Normafánál gyülekeztek azok a neonácik és más szélsőjobboldaliak, akik a „becsület napja” alkalmából meghirdetett rendezvényre érkeztek. A szervezők csak az utolsó pillanatokban hozták nyilvánosságra a helyszínt. Közlésük szerint a rendőrség „futószalagon” tiltotta be közterületi megemlékezéseiket, ígérték ugyanakkor, hogy ennek ellenére legális keretek között megtartják a „becsület napját”.

A budai Várhoz képest éles volt a kontraszt: a Normafánál egyetlen rendőrt se láttunk. A demonstráció néhány száz résztvevője a gyülekezőhelyről Budakeszi felé indulva ment be az erdőbe. A jeges ösvényen tizenöt-húsz percig tartott az út addig a katonasírig, ahol a demonstrációt rendezték. Az eseményen Miklós Árpád is feltűnt, aki a rendszerváltás után az MDF parlamenti képviselője volt, aztán a MIÉP-hez, majd a Jobbikhoz csatlakozott. Jelenleg a Mi Hazánkban politizál.

Beszédében Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja kitért a Tyirityán Zsolt által említett támadásokra. Részleteket nem említett, de – mondta – bízik abban, hogy a kórházból hamarosan kijöhetnek az „érintett bajtársak”. Utalt arra, hogy a támadók valószínűleg külföldiek voltak, akik napokon belül hazamennek. Vannak azonban „hazai kiadások belőlük” – tette hozzá –, „a mi dolgunk, hogy megvédjük magunkat”.

Az utána következő német szónok a „láthatatlan cionizmus” elleni küzdelemre szólított fel. A rendezvény koszorúzással ért véget.

Incze Béla kérdésünkre azt állította, hogy – mivel az erdő nem számít közterületnek – az eseményt nem kellett bejelenteniük a rendőrségen. A rendezvény megtartásához a Pilisi Parkerdő Zrt-től kértek és kaptak engedélyt.

Az erdő magánterület ugyan, de nincs körbekerítve, nincs nyitvatartási rendje, bárki által bármikor szabadon látogatható, a gyülekezési jog szempontjából tehát közterületnek minősül – nyilatkozta Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza a Népszavának. Álláspontja szerint a rendezvényt be kellett volna jelenteni a rendőrségen.

A rendőrség megerősítette lapunknak, hogy a szóban forgó területre nem érkezett bejelentés a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényről: így azzal kapcsolatban tudomásul vétel, vagy tiltó határozat nem született. Amennyiben felmerül, hogy jogsértés történt, a BRFK megteszi a szükséges intézkedéseket.

Kérdést küldtünk a Pilisi Parkerdő Zrt-nek is, ha választ kapunk, közöljük.

Visszatérve a Bécsi kapu térhez: késő délután az antifasiszta tüntetők együtt, a Mátyás-templom felé vonulva hagyták el a helyszínt. Útközben összetalálkoztak a Légió Hungária tagjainak egy csoportjával. A verbális inzultuson és néhány repülő palackon kívül a rendőröknek köszönhetően más atrocitás nem történt – mondta el lapunknak Hegyi Szabolcs, aki tanúja volt a jelenetnek. A rendőrök igazoltatták a szélsőjobboldaliakat.

A BRFK közleménye szerint a rendőrök a gyűlések környékén 301 embert igazoltattak, hat férfit közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása szabálysértés miatt, három férfit garázdaság bűncselekmény gyanúja miatt állítottak elő.