Zugló;zuglói önkormányzat;

Az óvónők bérpótlékát bruttó 10 ezer forinttal, saját tiszteletdíjukat 145 ezer forinttal emelnék az önkormányzati képviselők Zuglóban

Három egymásra különös árnyékot vető előterjesztés is készült a csütörtöki zuglói testületi ülésre. A kerület polgármestere, Horváth Csaba, az őt jelölő MSZP-Összefogás Zuglóért, valamint a DK és a Momentum frakció és Vida Attila tanácsnok közös javaslatot nyújtott be a képviselők és a tanácsnok javadalmazásáról szóló rendelet módosítására.

Ennek értelmében a polgármester és az alpolgármester kivételével a zuglói megválasztott önkormányzati képviselők havi tiszteletdíja 180 ezer forintról 325 ezer forintra nőne március elsejétől. A koalíciós képviselők mind bizottsági elnökök vagy tanácsnokok, így az emelés az ő esetükben 110 ezer forintos, míg a többi négy képviselőnek, akiknek csupán bizottsági tagság jutott 270 ezerről 325 ezerre emelkedik a fizetésük - árnyalja a képet Várnai László, a Civil Zugló Egyesület önkormányzati képviselője. Az állandó bizottsági munkáért a nem képviselői tagok 130 ezer forintot tehetnek zsebre havonta, a korábbi 90 ezer helyett. A bizottsági elnöki poszt 650 ezer forintot hoz majd a konyhára az eddigi 540 ezer forint helyett. Hasonlóképpen a tanácsnokhoz, aki szintén 540 ezer forintot vihet haza a javaslat elfogadása esetén az eddigi 540 ezer helyett. A módosítást indokául a képviselői munka feltételeinek biztosítását határozták meg. 

„Miközben a saját fizetésüket bőkezűen emelik, megszüntetik a minimum jövedelmet és nagyvonalúan alig bruttó 10 ezer forinttal emelik az óvónők bérpótlékát – háborog Várnai László.

S valóban a képviselői fizetések emelésével együtt a köznevelési és szociális intézményekben dolgozók bérpótlékát is emelik egységesen 25 százalékkal.

Az óvodákban dolgozó óvónők, óvodatitkárok és óvodapszichológusok bérpótléka a jelenlegi bruttó 40 ezer forintról 50 ezer forintra nő. 

A nem pedagógus munkakörben dolgozóké 15 ezer forintról 18750 forintra emelkedik március elsejétől. A bölcsődékben dolgozó közalkalmazottak esetében szintén bruttó 10 ezer forinttal nő a pótlék 50 ezer forintra, míg a Zuglói Szociális Szolgáltató Központban és a Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központban dolgozó közalkalmazottaknak járó területi pótlék összege bruttó 30 000 forintról bruttó 37 500 forintra emelkedik. Ezenfelül összesen 91 egészségügyi intézménye háttérmunkát végző dolgozók bérpótlékára is adnak is 35,5 millió forintot az idei év első hat hónapjára.

Ezenfelül döntenek a szociális és gyermekvédelmi rendelet módosításáról is, amelyben az ellátotti létszám csökkenésére, valamint „a költségvetésen belüli belüli mozgástérben rendelkezésre álló forrásra” hivatkozva a minimál-jövedelem-juttatás fokozatos kivezetését javasolják. Mint írják, a rászorulókat élethelyzetükhöz igazodó támogatási formára irányítják át. Új kérelem április elsejétől már csak ezekre adható be, a korábban megállapított minimáljövedelemre vonatkozó ellátásokat legkésőbb 2024 március elsejétől megszüntetik. Az eseti szociális segély egy főre jutó jövedelemhatárát 78 400 forintról 95 ezer forintra, a temetési segélynél 95 -114 ezer forint közötti összegre emelik, tekintettel az inflációra.

A minimáljövedelemre alapozó szociális modellt még 2015-ben Karácsony Gergely akkori zuglói polgármester, a jelenlegi főpolgármester javaslatára vezették be válaszul az Orbán-kormány szegényellenes politikájára. Az önkormányzat külső, független szakértőktől rendelte meg tervezetet a kerületi szociálpolitika kidolgozására. Ebből született meg a zuglói szociális modell, aminek része a minimumjövedelem, amit Magyarországon korábban sohasem próbáltak ki. A koncepciót még a kerületi Fidesz is támogatta.