visszaélés;OLAF;Hadházy Ákos;Donáth Anna;

Az OLAF-ig ér a lombkoronasétány, Donáth Anna és Hadházy Ákos az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul

Az ügy felveti a rendszerszintű visszaélés gyanúját.

Az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul a Momentum EP-képviselőjével, Donáth Annával együtt a vitatható körülmények között épült, meglehetősen túlárazottnak tűnő Hajdú-Bihar megyei lombkorona-sétányok ügyében – mondta lapunknak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Ő először a Nyírmártonfalván több mint 60 millió forintból elkészült beruházása hívta fel a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy a fából készült objektum miatt tarra vágtak egy egész erdőt, miközben a lombkorona sétánynak éppen az lenne az értelme, hogy magasabbról lássák az emberek a fákat, az ottani élő- és növényvilágot.

Az uniós pénzt Filemon Mihály a település fideszes polgármestere magánszemélyként kapta, de nem ő az egyetlen közszereplő a térségben, aki ilyen beruházásért tetemes mennyiségű közpénz nyert el. Erdei kirándulóhely és lombkorona ösvény létesítésére Tasi Sándor a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés fideszes alelnöke 61 millió forintot, míg Tasó László fideszes országgyűlési képviselő ugyanilyen a célra 64 millió forintot kapott 2021-ben. Mindkét projekt helyszíne Nyíradony. Érdekesség, hogy a támogatott projektek listáján van olyan magánszemély, aki ugyanilyen beruházást, vagyis kirándulóhelyet és lombkorona sétányt valósított meg Nyíracsádon, ám ő a fentieknek mindössze tizedéből, 5,5 millió forintból tette ezt.

Hadházy Ákos lapunknak azt mondta: a helyszínen járva az a véleménye, hogy nagyjából ez az az összeg, amiből elkészülhettek máshol is az egyébként nem túl jó minőségű építmények, amelyeket ráadásul ugyanaz a kivitelező valósított meg. Az országgyűlési képviselő szerint mindez felveti a rendszerszintű visszaélés gyanúját, ezért az uniós pénzek körüli visszásságok miatt az OLAF-hoz fordulnak, Donáth Annával karöltve.

Az ügyben egyébként jövő héten szándékozik feljelentést is tenni, és azt vélhetően a Központi Nyomozó Ügyészséghez nyújtja majd be, mivel az érintettek között országgyűlési képviselő és más közszereplő is van.

Megkérdeztük, jelzi-e majd ezt az ügyet a nemrégiben életre hívott Integritás Hatóságnál, amire úgy válaszolt: nem igazán bízik a szervezet hatékonyságában, előbb megvárja, milyen lépést tesznek egy korábbi ügyben, amellyel ő maga szeretné tesztelni a hatóságot. Facebook-posztjában erről azt írta, próbafeljelentést tett Mészáros Lőrinc egyik „primitíven manipulált közbeszerzési ügyében”. Egy régebbi korrupció infóján már taglalt 40 milliárdos forintos „bizarr buliról van szó”, ahol úgy kaptak előre ilyen értékű megbízást, hogy nem is lehetett tudni, hol és mit kell majd építeni. A képviselő szerinte a rendőrség el fogja szabotálni a nyomozást, de így legalább leteszteli az Integritás Hatóságot is, amelyet elvileg az Európai Ügyészséghez való csatlakozás helyett afféle pótlásként hozott létre az Orbán-kormány.