EU;Gulyás Gergely;Menczer Tamás;

A hazaárulózás hete

Hazugságvizsgáló

Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (a Magyar Hírlap című portálnak), hogy „a baloldali ellenzék által kínált politikai termék ma a hazaárulás”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a magyar baloldal nem kínálja a hazát oroszoknak, kínaiaknak és törököknek, csupán azt követeli, hogy a kormány tartsa be az általunk választott nyugati szövetségek alapvető szabályait. A nagyhangú hazaárulózók viszont a kiabálás közben olcsón megveszik és kisajátítják a hazát. Ügyes.

Azt is állította Gulyás (ugyanott, az Európai Unióról), hogy „egy olyan nemzetközi szervezetről beszélünk, ahol a jog uralma, így a jogállam alapelvei nem érvényesülnek”.

Ezzel szemben a tény az, hogy már a jogállamisági eljárást is csak az Európai Bíróság jóváhagyásával lehetett elindítani Magyarország ellen, de az Európai Bizottsággal folytatott kötelezettségszegési viták végére is a Bíróság tesz pontot. Igaz, a magyar kormány még ezeket sem mindig hajtja végre. Minek is? Egy jogtipró nemzetközi szervezet ellen harcolni kell. Vagy ki kell onnan lépni, nem?

Azt állította Gulyás miniszter (szokásos heti kormányinfóján), hogy a covid-járvány idején jó döntés volt több mint 12 ezer lélegeztetőgépet venni, és lényegtelen, hogy mennyiért vásárolták meg őket, mert a pandémia felfutása idején ilyen gépeket csak sokszoros áron lehetett kapni.

Ezzel szemben a tény az, hogy nem 12 ezer készüléket vettek, hanem 16 ezret, ráadásul az EU összes tagállama közül messze a legdrágábban és a legtöbbet. Holott a szakemberek már akkor is figyelmeztettek arra, hogy a szakszemélyzet hiánya miatt legföljebb 1-2 ezer gép beszerzése indokolt. Mindenesetre a 80 milliós Németország kétszer annyi eszközt vett a magyar ár tizedéért. Felelős kerestetik. Miért is nem keresik?

Azt állította Menczer Tamás külügyi államtitkár (az M1 csatornán), hogy „finn barátainknak a tisztesség dolgában még van mit tanulni. Pitizni, amíg el nem érek valamit, és utána rögtön hátat fordítani; ilyet tisztességes ember nem csinál. Ezzel nem rólunk, hanem magukról állítottak ki bizonyítványt.”

Ezzel szemben a tény az, hogy a bizonyítványosztó Menczer tanító bácsi rosszul tanítja a tisztesség tantárgyat. Először is Finnország felvételét kérte a NATO-ba és nem pitizett. Ha azonban a magyar kormány szerint Finnországot inkább fenyegessék az oroszok, mintsem hogy a finn kormány kritizálni merészelje Orbán antidemokratikus politikáját, akkor nem kérdés, hogy ki itt a tisztességtelen. És még arcátlan is. Tisztesség ne essék szólván.

Azt állította Szijjártó Péter külügyminiszter (közösségi oldalán), hogy az ukrán tárcavezető meghívása a NATO külügyminiszteri tanácsülésére sérti a szövetségesek egységének elvét.

Ezzel szemben a tény az, hogy a szövetségesek egységét évek óta a magyar kormány sérti, amikor folyamatosan akadályozta a védelmi szövetség és Ukrajna konzultációit. Az Orbán-elv nem az volt, hogy egységben az erő, hanem épp az ellenkezője: hogy az egység megbontásában van az erő. Ahogy Kovács Zoltán államtitkár mondaná: de sikerült?

A cikkben megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját. Lapunk fenntartja magának a jogot a beérkező írások szerkesztésére, rövidítésére.