Matolcsy György;nyugdíj;nők;férfiak;egyenlőtlenség;

2023-05-02 06:05:00

Matolcsy György, a nyugdíjguru: kis tévedés, nagy szemfényvesztés

Súlyos problémák vannak a nyugdíjrendszerben, de egészen mások, mint amilyeneket az MNB elnöke kifogásolt a gyermeket nevelő anyák esetében – mondták lapunknak nyilatkozó szakértők.

Az új nyugdíjak „elszabadultak”, reálértékben évente tíz százalékot emelkednek az előző évi induló ellátásokhoz képest. Ez igazságtalan a régebben visszavonultakkal szemben, ahogy az is, hogy a jelenlegi infláció mellett csak egyszer kötelező az évközi emelés, pedig legalább háromhavonta kellene korrigálni az idősek pénzét. És ez csak néhány olyan probléma, amelyre gyors megoldás kellene. Ám az, amiről a jegybankelnök beszél, valójában szemfényvesztés, és csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a valódi bajokról. Így reagált Simonovits András nyugdíjszakértő arra, hogy Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Parlamentben egy azonnali kérdésre adott válaszában azt mondta: „Egyetért azzal, hogy nem igazságos, és ezért nem fenntartható, hogy a két gyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. Ezt orvosolni kell, nagyon sok technikai lehetőség van az orvoslásra.”

Kerestük az MNB-t, szerettük volna megtudni többek között azt, hogy milyen számítások igazolják ezeket az adatokat, mi alapján állítja a bankelnök, hogy a gyerekvállalás az oka, ha egy nő ellátása elmarad az átlagnyugdíjtól, és arra nem a nyugdíjba vonulásának éve, vagy korábbi keresete a magyarázat – ami valójában meghatározza a nyugdíj összegét –, és milyen technikai megoldásokra gondolt, illetve van-e egyeztetés a témában bárkivel. A jegybank azonban csak annyit írt: „Matolcsy György Parlamentben elmondott válaszán kívül az MNB nem kíván további magyarázó információval szolgálni a témában.”

Az MNB kiadásában tavaly megjelent egy tanulmány, abban szerepelnek is a Matolcsy György által említett számok, forrásaként a Magyar Államkincstár szerepel. Ám abban azt írják, „a két gyermeket felnevelt nők 15, míg a 3 gyermeket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb induló nyugdíjban részesülnek, mint gyermektelen kortársaik.” Vagyis itt nem az átlagnyugdíj volt a mérce. Úgy folytatták: „Megoldást jelentene például a családi adókedvezmény figyelembe vétele a nyugdíj számításánál, fix összegű havi nyugdíjkiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermek(ek) járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíjkiegészítés, vagy a Nők40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása.”

Kattintson és regisztráljon a teljes cikk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés. 

– derül ki cikkünkből még.