KSH;vendéglátás;szabályozás;adminisztráció;Nemzeti Turisztikai Ügynökség;

2023-05-16 15:35:00

Agyrém a vendéglátósoknak: júliustól élőben kell bejelenteniük, hogy miből mennyit adnak el

Az NTAK, a NAV és a KSH révén új értelmet nyer a "mit sütsz, kis szűcs?" nyelvtörő.

Július elsejétől valós időben kell adatot szolgáltatniuk a vendéglátósoknak arról, hogy pontosan milyen termékből mennyit adnak el. Az új állami regulában a büfék, az éttermek, a cukrászdák, a kávézók, az italboltok, a bárok, a szórakozóhelyek és a gyorséttermek is érintettek - írja a Telex.

A tervek szerint az adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) futnak majd be, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is látni fogja őket.

Az érintettek érthető módon nem repesnek az örömtől. Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő üzemeltetője a lapnak úgy nyilatkozott:

Szerinte ugyanis ebben a környezetben egy olyan kis halsütödének, mint az övé, illetve amit egyedül működtet, egyszerűen lehetetlenné válik a helyzete. Az első feladat a regisztráció és a különböző forgalmazott termékek besorolása és feltöltése a felhőbe, a szabályozás alapján utána viszont folyamatosan, valós időben, az eladással egy időben kellene beírni, hogy az adott vendéglátós miből mennyit adott el.

- mondta Zsuffa Péter.

Az adatszolgáltatási kötelezettség alól kivételt csak három esetben kaphatnak:

Mindennek megfelelően az érintetteknek elég sok kérdése adódott, többek között az alábbiak:

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyelőre nem válaszolt a lap által tolmácsolt kérdésekre. Ami azonban valószínű, hogy a megbonyolított adminisztráció számos gondot okoz majd: kínálat csökkentés, lassabb kiszolgálás, adott esetben akár bezárás is lehet a következménye.