hackertámadás;közoktatás;KRÉTA-rendszer;

„Minden tanuló/tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van” - megint feltörték a KRÉTA rendszert

A jelek szerint nem sikerült biztonságosabbá tenni. 

A TikTokon tűntek fel arra utaló bejegyzések, hogy megint több iskola KRÉTA rendszeréhez fért hozzá valaki jogtalanul és küldött üzeneteket  - olvasható a Telex beszámolójában.

„Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve :D Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok? :D.”

Ezt az üzenetet hagyta az ismeretlen a rendszerben. A portál szerint a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskolán keresztül üzent a hacker. Az intézmény honlapjára vasárnap került ki egy közlemény, miszerint feltörték a Kréta-rendszert, amelyet az igazgató jelzett. 

Néhány hete pedig a Telex nevével visszaélve törték fel több felsőoktatási intézmény informatikai rendszerét, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Neptun-felületén pedig több esetben trágár üzeneteket küldtek. 

Korábban már mi is hírt adtunk róla, hogy a KRÉTA rendszer finoman szólva is sérülékeny állapotban van és tavaly is több alkalommal hatoltak be a rendszerbe. A támadás következtében illetéktelenek férhettek hozzá az online rendszerben tárolt összes adathoz, így minden magyarországi diák személyes adataihoz is. A cégen belül már akkor tudomást szereztek a rendszer feltöréséről, de inkább megpróbálták eltussolni az ügyet. A kirobbanó botrány állítólag az egyik oka volt Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondásának, de ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta.