földgáz;Magyarország;Katar;

2023-05-25 17:53:00

Magyarország egy lábon áll, és sajnos az sem az övé

Bár Orbán Viktor Katarban ismét bejelentette az igényt az emírség cseppfolyósított gázára – egy jelképes mennyiséget Azerbajdzsánból is kapunk –, a jelek szerint ezek a kinyilatkoztatások megmaradnak a politikai pr szintjén. Ehelyett valószínűleg maradunk Vlagyimir Putyin gázának hű törzsvásárlói az EU-ban egyedüliként.

Mi is vásárolunk majd gázt Katarból – közölte Orbán Viktor hétfőn, a közel-keleti arab emírség gazdasági fórumán. „Több lábon állni mindig jobb, mint egyen” – tette hozzá, amivel a túlzott orosz gázfüggésre célzott.

Elemzők a kijelentéseket újfent csak a közönség feledékenységére és ismerethiányára alapozó, szokásos kormányfői PR-blöffök közé sorolják. Áder János korábbi köztársasági elnök már 2014-es katari látogatásakor hangot adott abbéli reményének, hogy „hamarosan” kapunk Katartól, hajókon, cseppfolyósítva szállított, LNG-nek nevezett földgázt. Már csak néhány kilométernyi vezetéket és két határátadót kell megépíteni ahhoz, hogy – ha a pénzügyi feltételekben is sikerül megállapodni -, tengeri szállítást követően, Olaszország felől Magyarország és az egész térség kaphasson katari fűtőanyagot - fogalmazott az akkori államfő. Úgyszintén sürgette a több lábon állást. Szijjártó Péter 2019 végi, dohai látogatása során 2021 eleje tekintetében már a szállítások megindulásának lehetséges időpontját is megelőlegezte. A külgazdasági és külügyminiszter az időpontot a horvátországi, Krk-szigeti LNG-lefejtőállomás megnyitásához kötötte.

Bár ez kétségkívül megtörtént, katari gáz azóta sem érkezett a telephelyről. Tavaly decemberben, amikor az orosz-ukrán válság nyomán más uniós tagállamok már sorra vásároltak ténylegesen is LNG-t Katartól, az épp ott zajló labdarúgó-világbajnokságra kilátogató Szijjártó Péter, az előrehaladás látszatát keltve, azt jelentette, hogy „létrejött a politikai megállapodás, amelynek értelmében vállalatközi tárgyalások indulhatnak a katari földgáz jövőbeli vásárlásáról az MVM és a QatarEnergy között”. Ehhez képest a mostani, kormányfői szintű, hasonlóképp általános bejelentés sokak szemében inkább visszalépésként hat. Kapcsolódó tájékoztatást az MVM honlapján nem találtunk.

Kattintson és regisztráljon cikkünk elolvasásához a mobil Népszaván! Egy hétig szabad a betekintés.

– derül ki cikkünkből még.