innováció;verseny;diák;Karikó Katalin;tudományok;

2023-06-05 06:31:00

„Ne a díjakért dolgozzatok!” – Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Budapesten

A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen zajló döntőben tíz pályaművet ismertek el.

,,Manapság nagyon sok szó esik arról: az innováció dönti el, hogy egy ország előre megy vagy hátra – és ha ez ezeken a fiatalokon múlik, akkor előre fog menni az ország. Az is nagyon fontos ezeken a versenyeken, hogy ugyan olimpiának hívjuk, de a klasszikus olimpiához képest van egy nagy előnye. Amikor egy sportoló részt vesz egy olimpián, megpróbál csúcsformában lenni, aztán hazamegy úgy, hogy valószínűleg sokkal rosszabb fizikai állapotban van, mint előtte volt, mert kiversenyezte magát. Itt viszont aki hazamegy, az jobb formában lesz, mint előtte volt, mert találkozott más hasonló emberekkel, beszélgethetett velük, támadhattak új ötletei, köthetett új ismeretségeket. Higgyék el nekem, hogy az ilyen korban kötött ismeretségek, barátságok óriási tőkét jelentenek a későbbiekben. Én is együtt jártam egyetemre Karikó Katalinnal, ez egy teljesen másfajta viszonyt jelent az embernek" mondta Szabó Gábor, a MISZ elnöke az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadóján.

Az idén már 32. alkalommal megrendezett versenyre rekordszámú, 218 fiatal jelentkezett, 157 projekttel. A második fordulóba jutott fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, amelyen a zsűritagok részletesen megismerkedtek a hozzájuk beosztott 5-7 pályázattal, a készülő prototípusokkal, illetve modellekkel. Végül a 42 döntős a 27 pályamunkáját június 2-3-án a Budapesti Műszaki Egyetemen mutathatta be a zsűrinek. Köztük megtalálható olyan is, aki agyhullám-olvasó fejlesztett, de van, aki épületenergetikai felmérő robotot épített, vagy lakásba okoskertet hozott létre, esetleg otthoni energiatakarékosságot jutalmazó játékos applikációt tervezett

Az OTIO I. díját három pályamű érdemelte ki, megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. Első díjas lett Laskai Szilveszter a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumból, pályaművének címe: Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel". Szintén első díjas lett Vida Ákos, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja Gaming Accebility című munkájával, valamint Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum tanulói "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" című munkájával. A három II. helyezett pályamű 350-350 ezer, a négy III. helyezett 200-200 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat kapott. Átadtak továbbá tizenhat dicsérő oklevelet, valamint tizennégy tanárt is díjaztak.