innováció;verseny;diák;Karikó Katalin;tudományok;

„Ne a díjakért dolgozzatok!” – Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Budapesten

A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen zajló döntőben tíz pályaművet ismertek el.

,,Manapság nagyon sok szó esik arról: az innováció dönti el, hogy egy ország előre megy vagy hátra – és ha ez ezeken a fiatalokon múlik, akkor előre fog menni az ország. Az is nagyon fontos ezeken a versenyeken, hogy ugyan olimpiának hívjuk, de a klasszikus olimpiához képest van egy nagy előnye. Amikor egy sportoló részt vesz egy olimpián, megpróbál csúcsformában lenni, aztán hazamegy úgy, hogy valószínűleg sokkal rosszabb fizikai állapotban van, mint előtte volt, mert kiversenyezte magát. Itt viszont aki hazamegy, az jobb formában lesz, mint előtte volt, mert találkozott más hasonló emberekkel, beszélgethetett velük, támadhattak új ötletei, köthetett új ismeretségeket. Higgyék el nekem, hogy az ilyen korban kötött ismeretségek, barátságok óriási tőkét jelentenek a későbbiekben. Én is együtt jártam egyetemre Karikó Katalinnal, ez egy teljesen másfajta viszonyt jelent az embernek" mondta Szabó Gábor, a MISZ elnöke az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjátadóján.

Az idén már 32. alkalommal megrendezett versenyre rekordszámú, 218 fiatal jelentkezett, 157 projekttel. A második fordulóba jutott fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, amelyen a zsűritagok részletesen megismerkedtek a hozzájuk beosztott 5-7 pályázattal, a készülő prototípusokkal, illetve modellekkel. Végül a 42 döntős a 27 pályamunkáját június 2-3-án a Budapesti Műszaki Egyetemen mutathatta be a zsűrinek. Köztük megtalálható olyan is, aki agyhullám-olvasó fejlesztett, de van, aki épületenergetikai felmérő robotot épített, vagy lakásba okoskertet hozott létre, esetleg otthoni energiatakarékosságot jutalmazó játékos applikációt tervezett

Az OTIO I. díját három pályamű érdemelte ki, megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. Első díjas lett Laskai Szilveszter a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumból, pályaművének címe: Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel". Szintén első díjas lett Vida Ákos, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja Gaming Accebility című munkájával, valamint Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum tanulói "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" című munkájával. A három II. helyezett pályamű 350-350 ezer, a négy III. helyezett 200-200 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat kapott. Átadtak továbbá tizenhat dicsérő oklevelet, valamint tizennégy tanárt is díjaztak.

Vida Ákos, Gaming Accessibility

A gyermekkori mozgássérültség leggyakoribb oka a cerebrális parézis (CP). Magyarországron körülbelül 20 ezerre tehető az érintett. A fogyatékkal élők közösségi integrációja fontos mind a közösség, mind a fogyatékkal élők egészsége és jóléte szempontjából. Ehhez jó megoldást kínálhat a gaming. A CP-vel élők egyik fő problémája a finom koordináció hiánya, bizonyos izomcsoportok gyengesége és izomgörcse, emiatt sokan nem tudják például az ujjaikat használni. A játék-konzolok arra építenek, hogy tíz teljes funkciójú ujjal navigálja a gombokat a felhasználó. Ennek segítségével a CP-vel élők tudnak online játszani és ennek segítségével integrálódni társaik közé.

Laskai Szilveszter, Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel

A ma használatban lévő inverterek (olyan villamos energiaátalakító berendezés, amely az egyenáramból váltakozó áramot állít elő) problémája a komplex, költséges hűtés, az alacsony energiasűrűség és a nagy tömeg. Laskai ezekre ad megoldást egy olyan interver fejlesztésével, amely szilícium-karbidot használ, ez alkalmas nagyteljesítményű kapcsoló tranzisztorok félvezetőjeként működni. Tökéletesen alkalmazható metrók, trolibuszok, villamosok és egyéb villamos járművek meghajtására. A berendezés magas hatásfokkal üzemel, kis méretű, és nagy energiasűrűséggel rendelkezik.

Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer

Ez egy olyan eszköz és szoftver fejlesztése volt, amely segít csökkenteni az állatokkal és az emberekkel történő gázolásos közlekedési balesetek számát a vezető figyelmeztetésével.

Egy eszköz és szoftver, amellyel a lehető legkorábban fékezési távolságon kívül képesek vagyunk biztosan felismerni és jelezni a vezetők számára egy esetleges veszélyforrás lehetőségét és ezt az információt a lehető legtöbb emberrel megosztani. Ezt egy olyan hőkamerával ellátott külső berendezéssel próbáltak megvalósítani mely nagy sebességű, képes feldolgozni a kamerából érkező adatokat és képes magas hatásfokkal biztos adatokat szolgáltatni, ezeket lokális hálózaton keresztül továbbítani a vezető mobilkészüléke és egyéb eszközök felé egy lokális kapcsolaton keresztül. Az adatokat telefonriasztás formájában jelzi a sofőrnek és megosztja ezt a lehető legtöbb sofőrrel.