NATO-főtitkár;tapasztalat;bizonytalanság;utódlás;Jens Stoltenberg;orosz-ukrán háború;

További egy évre Jens Stoltenberg marad a NATO főtitkára

A legfontosabb érv az orosz-ukrán háború volt, illetve, hogy ebben a helyzetben a védelmi szövetség elsősorban ne az utódlási harcra összpontosítson.

Negyedszerre is meghosszabbították a NATO-tagállamok Jens Stoltenberg főtitkár szerződését további egy évvel – adta hírül a Reuters, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben, a csaknem másfél éve tartó orosz-ukrán háború közben maradjon még a jelenlegi, tapasztalt vezető, aki 2014 óta tölti be ezt a pozíciót.

A 64 éves Jens Stoltenberg, Norvégia egykori miniszterelnökének az észak-atlanti szövetségben végzett eddigi munkáját széles körben elismerik, és türelmes konszenzusteremtőként tartják számon. A NATO előtt a következő egy évben is komoly kihívás, hogy egyrészt támogassa Ukrajnát az orosz invázió visszaverésében úgy, hogy elkerülje a NATO és az orosz erők közötti közvetlen konfliktust.

Stoltenberg egy tweetben megtisztelőnek nevezte a döntést, amellyel mandátumát 2024. október 1-ig meghosszabbították. – Az Európa és Észak-Amerika közötti transzatlanti kötelék csaknem 75 éven át biztosította szabadságunkat és biztonságunkat, és egy veszélyesebb világban szövetségünk fontosabb, mint valaha – fűzte hozzá a NATO-főtitkár, aki idén februárban még azt mondta, nem vállalja tovább a feladatot.

Az utódlás kérdése, mint minden szervezetnél, itt is értelemszerűen eltérő álláspontok olykor élesebb ütköztetését is jelentheti, és időközben már meg is kezdődtek a tárgyalások és a viták a lehetséges utódról. A Reuters szerint egyesek úgy érveltek, hogy itt az ideje, hogy a szövetségnek női főnöke legyen, mások pedig a kelet-európai szerepvállalást tartották volna kívánatosnak, de mivel a kérdésben nincs konszenzus, a lehető legjobb döntésnek tűnt a kérdés elnapolása.