oktatás;feljelentés;kiürítés;gimnázium;Soroksár;

Kiskorú veszélyeztetése és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesz a bezáratott soroksári iskola

Jogtalanul támadták meg a végrehajtók az oktatási intézményt - állítják.

Kiskorú veszélyeztetése, hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz az illetékes Központi Nyomozó Főügyészségnél a Qualitas Gimnázium - derül ki az oktatási intézmény szerkesztőségünk részére is eljuttatott közleményéből.

Lapunk is megírta, hogy rendőrségi kiszállással végrehajtók ürítették ki kedd délelőtt, tanítási időben a soroksári alapítványi gimnáziumot. A felvételen elhangzott, hogy a Qualitas Gimnázium épületét tavaly októberben árverezték el, az erről szóló döntés jogerős, a bíróság pedig állítólag minden jogorvoslatot jogerősen elbírált.

Ott Ferenc igazgató a Népszava megkeresésére azt mondta, a végrehajtók mintegy háromszáz gyereket tettek az utcára, az épületet lezárták, az ajtókon a zárakat is lecserélték. Elmondta azt is, hogy az iskola harminc éve működik, s bár az intézmény alapítványi fenntartású, tandíjat nem szednek, csak állami támogatásból tartják fenn magukat, s különös figyelmet fordítanak a tanulási zavarokkal küzdő gyerekek oktatására, fejlesztésére. Állítása szerint ugyanakkor az intézkedés jogtalanul történt.

A lapunkhoz is eljuttatott közleményben azt írták, hogy a végrehajtó annak ellenére rohamozta meg az iskolát, hogy az árverési vevő tulajdonjog bejegyzési kérelmét az illetékes Budapest Főváros Kormányhivatalának Földhivatali Főosztálya már két alkalommal (legutóbb pont a kiürítés megkezdésekor) elutasította a végrehajtó jogsértő eljárása miatt. Ráadásul a végrehajtás tárgyát képező adósság eleve nem a gimnázium adóssága volt.

A közleményben azt is kijelentették, hogy a végrehajtó figyelmen kívül hagyta, hogy az árverési vevőt nem jegyezték be tulajdonosként az ingatlan-nyilvántartásba, a kiürítés megkezdésekor és jelenleg is a Qualitas Gimnáziumi Alapítvány szerepel ott, elintézetlen széljegy pedig nincs az ingatlan tulajdoni lapján. A kiürítésre úgy került sor, hogy a végrehajtó az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezőt fosztotta meg jogellenesen az ingatlan birtokától és az ingatlan birtokát egy olyan árverési vevőnek adta át, aki nincs bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba - tették hozzá. Ráadásul az ügyben eljáró végrehajtó nem értesítette őket szabályszerűen a kiürítés tervéről, szabályszerű értesítés nélkül pedig nem volt jogosult megjelenni sem.

A kiürítés megkezdését megelőzően a gimnázium bírósághoz fordult a végrehajtási eljárás felfüggesztése és a kiürítés megakadályozása érdekében. A bíróság ezidáig a kifogást nem bírálta el, így a végrehajtó a bíróság döntéséig nem volt jogosult eljárni - írta az oktatási intézmény.