közlekedésbiztonság;Wales;sebességkorlátozás;

2023-09-17 18:18:00

Walesben mától csak 32 kilométer per órával lehet hajtani lakott területen, évente 10 életet mentenek meg ezzel

A kabinet szerint csak idő kell, ameddig az emberek megszokják, az ellenzék autósüldözésről beszél. 

Az eddig engedélyezett 30 mérföld per óra (48 kilométer per óra) helyett mostantól 20 mérföld per óra (32 kilométer per óra) lesz a legnagyobb engedélyezett sebesség Walesben - írja a BBC.

A brit közszolgálati média jelentése szerint a döntéshozók azzal érveltek, hogy a lépés csökkenti a halálos balesetek számát, a zajt, emellett a gyaloglásra, valamint a kerékpár használatára késztetheti az embereket. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) környezetvédelmi és közeledésbiztonsági munkacsoportjai támogatták a változtatásokat, azonban az ellenzék szerint háborút indítottak az autósok ellen. – Egy perccel tovább tart az utazás, és évente tíz ember életét mentjük meg Walesben ennek köszönhetően - ez nem egy tisztességtelen alku –vélekedett Wales első minisztere. Mark Drakeford. Szerinte kell egy kis idő, ameddig az emberek megszokják a változtatást. 

- fűzte hozzá. Az 1014 ember közül, aki tavaly megalt vagy súlyosan megsebesült, amikor elgázolták, 421-et 478 kilométer per órás sebességkorlátozású utakon ütöttek el.

Egy kormányzati megbízásból készített felmérés azonban azt mutatja, hogy többen ellenzik a sebességkorlátozást, mint ahányan azt támogatják, ráadásul a hosszú időn át tartó utak jelentős gazdasági hátrányt okoznak. Úgy becsülik, hogy ezek a veszteségek a következő 30 év alatt 4,5 milliárd fontra rúgnak majd, bár ezt a kalkulációt a  kabinet bevallása szerint is „jelentős bizonytalanság” övezi.

A gyorshajtás elleni küzdelem Európa több országában is a társadalmi viták középpontjában állnak. Magyarországon azt követően erősödött fel az erről szóló diskurzus, hogy július elején egy spontán versenyzést követően életét veszítette egy szabályosan, a szalagkorlát mögött közlekedő kerékpáros az Árpád hídon.