Fidesz;feljelentés;vesztegetés;XVIII. kerület;MKKP;Lévai István Zoltán;Aleva Márta;

2023-09-19 06:30:00

„A riválisok korrumpálása is a rendszer része”

A kormánypárti polgármesterjelölt természetesnek gondolja, hogy meg tudja venni egy másik párt politikusát. A Fidesz által kidolgozott technikák bevett módszerként működnek – reagált László Róbert választási szakértő a XVIII. kerületi botrányra.

A XVIII. kerületben polgármesterjelöltként induló fideszes Lévai István Zoltán 5 millió forintot ajánlott Aleva Mártának, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) politikusának, ha ő is elindul az önkormányzati választáson – tanúsítja az a hangfelvétel, amit a Válaszonline ismertetett.

A tavalyi parlamenti választáson Lévai István Zoltán a Fidesz képviselőjelöltje volt a XVIII. kerületben (Pestszentlőrinc és Pestszentimre), nem egészen 800 szavazattal maradt alul a szocialista Kunhalmi Ágnessel szemben. Az önkormányzati választáson Lévai – aki amúgy a Fidesz választókerületi elnöke is – úgy számol, hogy akkor van reális esélye legyőzni a jelenlegi polgármestert, a DK-s (volt MSZP-s) Szaniszló Sándort, ha megosztja az ellenzéki szavazatokat. Ezért kereste meg a kutyapártos politikust, akivel kétszer találkozott. Aleva Mártának esze ágában se volt belemenni a megvesztegetésbe, viszont jó lehetőséget látott arra, hogy dokumentálható módon bemutassa, milyen módszerekkel dolgozik a Fidesz. A találkozókról hangfelvételt készített.

Az 5 millió forinton kívül – amit egy vállalkozó jóvoltából Aleva Márta havi 500 ezer forintos részletekben kapott volna – Lévai István Zoltán kilátásba helyezte, hogy a Fidesz aláírásokkal is segíteni fogja a kutyapártot. A fideszes jelölt beszélt arról is, hogy „nem fideszesként” létrehoztak egy honlapot és Facebook-oldalt, aminek az év végére 15 ezer követője lesz. „Ide bármit föl tudtok rakni” – mondta a Válaszonline cikke szerint. (A szóban forgó Mizu18.hu oldalon semmi nem utal arra, hogy fideszes termék. „Egy 18. kerületi kis csapat vagyunk, akik itt születtek, és most is itt élnek. Helyi ügyekkel is szeretnénk foglalkozni, és helyi közösségeket is szeretnénk itt építeni” – olvasható az impresszumban.)

László Róbert, a Political Capital választási szakértője kérdésünkre hangsúlyozta: régóta figyelmeztetnek arra, hogy Magyarországon nem a szűken vett választási rendszer és nem a választás napján előforduló visszaélések jelentik az igazi veszélyt a választások tisztaságára, hanem mindaz, ami akár évekkel előtte történik, és aminek következtében a választási küzdelemben nem biztosítottak az egyenlő feltételek.

A XVIII. kerületi eset bizonyítékkal szolgál például arra:

– hívta fel a figyelmet László Róbert. A fideszes polgármesterjelölt a legnagyobb természetességgel beszélt arról, „abban, hogy minden körzetben meglegyen az aláírás, úgy tudok segíteni, hogy nem ugyanazok írják alá, akik a Fidesznek aláírtak”.

Ebben a mondatban az bújik meg – dekódolta a szöveget László Róbert –,

A jelek szerint a Fidesz ezt a technikát bevett módszerként alkalmazza, Lévai István Zoltán mintha csak azt mondaná, hogy „így szoktuk csinálni”.

A riválisok korrumpálása is a rendszer része – jelentette ki László Róbert. Hiszen Lévai István Zoltán azt is természetesnek gondolja, hogy meg tudja venni egy másik párt politikusát, legfeljebb az árban kell megegyezni. Még arra is kitért, hogy lehet választani, átutalással vagy készpénzben kéri-e az illető a havi részleteket.

- állapította meg László Róbert. A Mizu18.hu oldalt az önkormányzati választásokhoz közeledve a Fidesz nyilván átállítja majd kampány üzemmódra. Lévai István Zoltán szavai alapján – mint azt eddig is gyanítani lehetett – nem elszigetelt esetről van szó, a Fidesz által egyoldalún létrehozott választási, párt- és kampányfinanszírozási rendszer, tágabban véve a kormánypárti média már rutinszerűen működik.

László Róbert egészen biztos abban, hogy az, amit Aleva Márta feltárt, nem törvényes: tisztázásra vár, hogy a történtek a választás rendje elleni jogsértésnek minősülnek-e, vagy a büntetőjog kategóriájába tartoznak. (Hartaházi Miklós, a Jobbik XVIII. kerületi elnöke választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt tett feljelentést.)

Kérdés, jól kalkulál-e a Fidesz azzal, hogy a kutyapárt az ellenzéktől vesz el szavazatokat. Az MKKP általában azzal érvel, hogy olyanok szavaznak rá, akik – ha a kutyapárt nem indulna – otthon maradnának. A Political Capital választási szakértője szerint van átjárás a kutyapárt és az ellenzék szavazói között, de az arányokra nincs általános és egyértelmű válasz:

Lévai István Zoltán a Válaszonline-on közölt beszélgetés során szóba hozta a Mi Hazánkat is. Lévai úgy vélte, hogy a Mi Hazánk a Fidesztől visz el választókat, a Fidesz-központban azonban „azt mondják, hogy jobb a Mi Hazánk, ha van, mint ha nincs”. László Róbert arra emlékeztetett, hogy a Fidesz folyamatosan az úgynevezett centrális erőteret akarja fenntartani, számára az a jó, ha van egy párt tőle jobbra, a szélsőjobboldalon is. Ez a párt egy ideig a Jobbik volt, amellyel a Fidesz akkor fordult szembe, amikor a Jobbik túl nagyra nőtt, és már nem csak a „hardcore” szélsőjobbosokat szólította meg, hanem a Fideszre is veszélyessé vált. A Fidesznek sikerült is feldarabolnia a pártot. Ugyanez a sors várhat a Mi Hazánkra is, ha túlságosan megerősödik. Addig azonban, amíg 5-7 százalék körül mozog a támogatottsága, a Fidesznek érdeke, hogy létezzen.

Kérdésünkre a választási szakértő hozzátette, hogy nem nagyon van olyan politikai formáció, amely mögött valaki ne látta volna már felsejleni a Fideszt. Nem teljesen alaptalanul: László Róbert szerint

Lévai István Zoltántól azt szerettük volna megtudni, a történtek után is fenntartja-e szándékát, hogy elindul polgármesterjelöltként, a Fidesztől pedig azt, hogy elindítja-e. A kormánypárttól megkérdeztük továbbá, várható-e belső vizsgálat vagy bármilyen más lépés az ügyben. Cikkünk megírásáig sem a jelölttől, sem a Fidesztől nem kaptunk választ.