atomerőmű;Greenpeace;Nemzetközi Atomenergia Ügynökség;nukleáris fenyegettség;Zaporizzsja;

Greenpeace: Példátlan nukleáris válság alakult ki az orosz megszállás alatt álló ukrajnai Zaporizzsja Atomerőműnél

Miközben folyamatos dróntámadások érik Ukrajnát, a globális környezetvédők a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget is bírálva a nyugati kormányokhoz fordult.

A nemzetközi hatóságok képtelenek megfelelően felügyelni az oroszok által megszállt Zaporizzsja Atomerőmű biztonságát Ukrajnában – Írja a The Guardian annak a jelentés nyomán, amelyet a Greenpeace állított össze és juttatott el csütörtökön a nyugati kormányoknak. A Sky News beszámolója szerint „példátlan nukleáris válság alakult” ki, és a fenyegetettséget nem csökkentette, hogy a hét elején Alekszej Lihacsov, az orosz Roszatom vezérigazgatója találkozott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival Bécsben kifejezetten Európa legnagyobb atomerőművének helyzetéről tárgyalva, de a részletekről nem számoltak be.

A bécsi találkozóról az orosz fél adott ki közleményt, amelyben dicsérték a „NAÜ professzionalizmusát”, pedig szerintük egyes, meg nem nevezett államok megpróbálták átpolitizálni a kérdést. Lihacsov kijelentette: „Szorosan együttműködünk a NAÜ-vel a Zaporizzsja Atomerőmű biztonságát fenyegető veszélyek megelőzése érdekében, támogattuk Grossi erőfeszítéseit, biztosítjuk és garantáljuk a NAÜ munkatársainak hatékony és biztonságos munkájához szükséges feltételeket.”

Ezzel szemben a Greenpeace szerint túl kevés, hogy csak négy NAÜ-ellenőr van az ukrajnai, de az oroszok által tavaly március óta megszállt nukleáris létesítményben, ráadásul jelentősen korlátozták az adatokhoz való hozzáférésüket. Shaun Burnie és Jan Vande Putte, a Greenpeace nukleáris szakértői is arra hívták fel a figyelmet, hogy a NAÜ példa nélküli, veszélyes nukleáris válságot kockáztat, s eltúlozza saját szerepét, tényleges befolyását a helyszíni eseményekre. Emlékeztettek, hogy a hat reaktorral működő Zaporizzsja Atomerőművet amit 2022 március elején foglaltak el az oroszok, Közép-Ukrajnában a Dnyipro folyó mentén, háborús frontvonalon található, és az elmúlt másfél évben több találat is érte.

A NAÜ nem kívánta kommentálni a Greenpeace-jelentést, de kiemelte, hogy 2022 szeptembere óta vannak a helyszínen az ellenőrei, és jelenlétük nélkül „a világnak nem lenne független információforrása Európa legnagyobb atomerőművéről”. Emlékeztettek, hogy júniusban a Nova Kahovka-i gát felrobbantásakor mind a hat reaktor leállt, és a NAÜ javaslatára új kutak fúrásával biztosították a reaktorok hűtését.

A környezetvédők jelentése mindazonáltal aggasztónak nevezte, hogy a folytatódó ukrán ellentámadás miatt ismét közvetlenül csapások fenyegethetik az atomerőművet, ráadásul egy katonai tanulmány szerint az oroszok a nukleáris létesítmény egyes területeit aláaknázták, műholdfelvételek alapján feltételezhető, hogy több tüzelőpontot létesítettek és rakétavetőket telepítettek. Azt feltételezik, hogy az orosz hadsereg valószínűleg „pajzsként használja az atomerőmű közelségét”, ami viszont sérti a NAÜ öt biztonsági alapelvét.

Eközben a háború erőteljesen zajlik. A Sky News összeállítása szerint szerda késő este orosz támadásban megsérült egy hőerőmű Ukrajna déli részén, de pontosabb adatokról és a konkrét helyszínről nincs hír, csak a megrongálódás tényéről számolt be az üzemeltető vállalat, az állami tulajdonú Ukrenergo.

A csütörtök reggeli ukrán hadijelentések szerint légvédelmük nap alatt több mint 30 orosz Sahíd drónt semmisítettek meg abból a 44-ből, amit Moszkva indított. – A támadás visszaverésében vadászrepülőgépek, légelhárító rakétaegységek és mobil tűzcsoportok vettek részt – tették hozzá, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz terror különösen Herszon megyében tombol, ahol irányított rakétákkal brutálisan lőnek ki civil célpontokat: otthonokat, farmokat, üzleteket és infrastrukturális létesítményeket.