oktatás;Magyarország;részmunkaidő;iskola;tankerület;

Már a napközi sem számít százszázalékos pedagógiai munkának, a semmiből bérelvonással sújtottak három budapesti pedagógust

A szakszervezet felháborodott, a Klebelsberg Központ tagad.

Egy budapesti tankerületi iskolában levélben kapott tájékoztatást három pedagógus arról, hogy eddigi 100 százalékos, vagyis teljes munkaidős, határozatlan idejű munkaviszonyukat 75 százalékos, tehát részmunkaidős munkaviszonyra változtatták „az oktatási rendszer módosulása” miatt – tudta meg a Népszava.

Az esetről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerzett tudomást, amely szerint így az érintett pedagógusok fizetése is csökkent. A levélben – ami szintén a PDSZ birtokába került – egyébként arra hivatkozott a munkáltató, hogy az „új rendszer” nem tekinti száz százalékos pedagógiai munkának a napközis időszakot, a felzárkóztató és korrepetáló órákat, a szakköröket, illetve a tehetséggondozást. Az érintett pedagógusoknak pedig így nem jön össze a minimum húsz „kontaktórájuk”, ami a teljes munkaidős foglalkoztatáshoz kellene.

A PDSZ szerint az, hogy a fenti okokra hivatkozva egyoldalúan részmunkaidőssé módosítják a teljes munkaidős kinevezéseket, jogellenes. – Nincs olyan, hogy kontaktóra. Neveléssel-oktatással lekötött munkaidő van, amibe beletartozik a napközi, a szakkör, az énekkar, az egyéni és csoportos fejlesztés, minden – írták, hozzátéve, hogy mindezt kormányrendelet szabályozza, amely hosszan sorolja az ide tartozó foglalkozásokat.

Emellett a PDSZ tudomása szerint olyan eset is előfordult, hogy a tanórák tekintetében is változtattak a munkaidő-elszámoláson: egy pedagógus elmondása szerint egy értekezleten szóban kaptak tájékoztatást arról, hogy a KRÉTA-rendszerbe beírt óraszámuk, például a 21 óra csak 17 órát jelent, mert egy tanóra 45 perces, közben 15 perces szünetek vannak, amelyek nem számítanak bele a munkaidőbe Az ilyen elszámolás szintén bércsökkenéssel jár.

– Jogellenes a tanítási és foglalkozási órákat percekben mérni és átszámítani 60 percre, majd ez alapján csökkenteni a munkaidőt a kinevezésben

 – közölte a szakszervezet. A pedagógusoknak ugyanis az órák közötti szünetek is munkaidőnek számítanak: egyebek mellett felügyeletet kell szervezniük, a következő tanórát kell előkészíteniük, adminisztrációs munkákat kell végezniük. A PDSZ minden pedagógust arra kér, hogy ilyen dokumentumokat ne írjanak alá.

Érdeklődtünk az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központnál (KK), hogy „az új rendszer” szerint valóban így kell-e számolni a pedagógusok munkaidejével, minden tankerületi iskolában így számolnak-e, ha igen, miért volt szükség a módosításra? A KK válaszában tagadta, hogy ilyen történt volna, szerintük a leírtak valótlan híreszteléseken alapulnak.

– Nincs szó új elszámolási rendszerről, a tanórák és a pedagógusok munkaidejének elszámolása a korábbiaknak megfelelően, a hatályos jogszabályok alapján történik – írták, hozzátéve: hozzájuk egyetlen panasz vagy bejelentés sem érkezett az említett esettel kapcsolatban.

A PDSZ ügyvivője szerint ez nem teljesen igaz. A Népszava megkeresésére Nagy Erzsébet azt mondta, a részmunkaidős módosításról szóló dokumentumot ő maga küldte el a KK elnökének, Hajnal Gabriellának, de magyarázatot, választ nem kapott. Kerestük az érintett iskola közvetlen fenntartóját, a Külső-Pesti Tankerületi Központot is, de lapzártánkig nem reagáltak.