önkormányzat;bontás;Érd;víztorony;adóbevétel;német cég;műemléki védettség;

Megmaradjon-e Érden a műemléki védettségű víztorony vagy mondjon le az önkormányzat több tíz millió forintról?

Az önkormányzatok jelenlegi nehéz, kiszolgáltatott helyzete nagy dilemma elé állítja az agglomerációs település vezetését.

Ideiglenes műemléki védettség alá került az érdi víztorony, ám ez a döntés megosztotta a helyieket, ugyanis a múlt század közepén emelt építmény egy német tulajdonú cég telephelyén áll, és útjában van egy jelentős beruházásnak, amely évi százmillió forintos iparűzésiadó-bevételt hozna a városnak – írja a megyei jogú város kedélyeit legújabban borzoló ügyről a 24.hu. A víztorony ideiglenes védelem alá vételét egy helyi lakos, Tolmár Klára kezdeményezte.

A lakossági kezdeményezésre a Pest Vármegyei Kormányhivatal az 1957-ben épült, 2017 óta mindeddig helyi védettséget is élvező érdi víztornyot idén szeptemberben helyezte ideiglenes műemléki védelem alá, mert annak lebontását egy németországi hátterű érdi cég, a létragyártással és állványok gyártásával foglalkozó Krause Kft. kezdeményezte, ugyanis az építmény, amely egyébként ma már nem működik víztoronyként, a társaság tulajdonában álló telephelyen található. 

Csőzik László, Érd polgármestere szerint a német vállalat nagyjából két éve jelezte az önkormányzatnak, hogy új, korszerű csarnokrendszer építésére készül, a tervezett beruházásnak azonban az útjában van a víztorony. A Krause ezért azt kérte, hogy az önkormányzat szüntesse meg az építmény helyi védettségét. Idén gyorsultak fel az események, ugyanis a kérdésről a városvezetés „mérlegelési folyamatot” indított, júniusban lakossági fórumot is tartottak, ahol maga a polgármester is valós dilemmának nevezte a víztorony ügyét. 

– Ha a helyi közösség ragaszkodik a víztorony megtartásához, akkor a cég nem Érden, hanem a lengyelországi telephelyén valósítja meg a beruházást. A polgármester szerint ezzel a város viszont éves szinten 80–100 millió forint iparűzési adóbevételtől esne el. Ez az összeg szerinte nem elhanyagolható a megyei jogú város jelenlegi hárommilliárd forint körüli éves iparűzési adóbevételéhez viszonyítva – vázolta a lehetőségeket Csőzik László, aki szerint a németek oldhatnák meg a helyzetet azzal, hogy nem a telephelyén belül terjeszkedne. Csakhogy a cég ügyvezetője, Mohácsi Gábor egy szakértő megállapítására hivatkozva állítja: az építmény nem rendelkezik műemléki értékekkel, fenntartása nem indokolt, szemben a védettséget kezdeményező Tolmár Klára beadványával.