pályázat;napelem;Energiaügyi Minisztérium;

Nyitva marad a napelemablak, a kivitelezők panaszkodnak

Az online bejelentkezés addig él, amíg az első rostán átkerülők tényleges pályázatai ki nem merítik a keretet. 

Immár a 20 ezret is meghaladta a Napenergia Plusz elnevezésű, lakossági támogatási pályázat „előregisztrálóinak” száma – tette közzé szerda délután a Facebookon az Energiaügyi Minisztérium (EM). Bár az internetes jelentkezést hétfő délelőtt 10 órától tették lehetővé és előzetes jelzéseik szerint a beadási sorrend számított, az első percekben a teljes állami online lakossági ügyvitel összeomlott. Miután késő délután az EM közzétette, hogy az előregisztrációnál nem számít a beadási sorrend, az országos online rendszer – az ügyfélkapus azonosítást igénylő napelemes előregisztrációval együtt – helyreállt. A lehetőség azóta is él.

Ez első látásra azért fura, mert a kiírás szerint legfeljebb 15160 jelentkező nyerhet. Utóbbi érték a rendelkezésre álló, 75,8 milliárd forintos keret és a pályázóként felhasználható összeg ötmillió forintos felső határának szorzata – igazolták vissza megkeresésünkre a szaktárcánál. (A kiírás szerint a vissza nem térítendő állami támogatás az új, háztartási napelemek és a hozzájuk kapcsolódó akkumulátorok költségeinek legfeljebb kétharmadát fedezi.)

Az online hozzáférés változatlanságát lapunknak azzal indokolták, hogy a pályázók a kiírás adta keretek között, igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelően különböző teljesítményű eszközöket szerezhetnek be. Az olcsóbb rendszerekre a kétharmados támogatási arányt figyelembe véve alacsonyabb összeg hívható le. A kedvezményezett családok száma tehát akár meg is haladhatja a várakozást – írták. Az előregisztráció során a jelentkezők csak részvételi szándékukat jelzik. Ennek során a pályázó magánszemély és a tervezett beruházásban érintett ingatlan adatait – így a jelenlegi energiaköltségeket – dolgozzák fel. A fejlesztési költségre csak a sikeres előregisztráció után derülhet fény, amikor a rendszeren keresztül bekért kivitelezői ajánlatok közül a pályázó kiválasztja a számára legelőnyösebbet és a minta használatával szerződik.

Jelen szakaszban tehát még nem ismert az érintett ingatlanok tényleges költségigénye. 

A jelentkezési lehetőség a kiírás szerint csak akkor zárható le, ha a vállalkozói szerződéseket is tartalmazó támogatási kérelmek kimerítik a keretet - hívták fel a figyelmet. Az előregisztráció nem támogatási kérelem, az elbírálás sorrendjét pedig ez utóbbiak benyújtási időrendje befolyásolja - szögezték le.

A Központi Azonosítási Ügynök oldalán bekövetkezett rendszerhibát hétfőn 16 óra előtt hárították el – rögzítette kérdésünkre az EM. A pályázati felület az előzetes terheléses tesztek szerint fél óra alatt mintegy 43 ezer előregisztráció hiba nélküli kezelésére is alkalmasnak bizonyult. A külső probléma elhárítása óta a kérelmek kitöltése, benyújtása zavartalan, fennakadásmentes. (Megjegyzendő: a szaktárca tájékoztatásából nem derül ki, hogy az országos ügyvitel a napelemes pályázatot ért roham miatt omlott-e össze.) Hétfőn este 22 óráig több mint 15 ezer, kedd este 21 óráig közel 20 ezer előregisztrációs jelentkezést nyugtáztak. A pályázati feltételeknek meg nem felelő jelentkezéseket e szakaszban szűrik ki – írták lapunknak az EM-től.

Csődközelbe kerültek a kisebb napelemes kivitelezők

Sajnos még a 2021-es, a költségek egészének megtérítését ígérő lakossági napelemes pályázatok kifizetése sem történt meg – fogalmazott a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) honlapján közzétett állásfoglalásban Kiss Ernő elnök. Az évek óta húzódó kifizetések miatt a kivitelezések sok érintett háztartásban máig zajlanak.

Az új kiírás ugyanazoktól a kivitelezőktől várja, hogy a saját pénzüket kockáztatva, beláthatatlan időre, kamatmentesen és árfolyamkockázattal hitelezzenek, akiket még a korábbi pályázatokból sem fizettek ki. Ez szinte összes kivitelező tagvállalatukat hátrányos helyzetbe hozza. 

Összességében több milliárd forint kintlévőséget kell kezelniük, ami sok napelemtelepítőt csőd- vagy ahhoz közeli helyzetbe hozott. A problémát például a támogatások megítélését követő, jelentős kivitelezési áremelkedés okozza – vázolta megkeresésünkre Kiss Ernő.

A különbség érintett háztartásonként a 600 ezer forintot is elérheti. A kivitelezők ezt az ingatlantulajdonosoktól várnák önrészként. A pályázat lebonyolítását végző, állami ÉMI Nonprofit Kft. a támogatást a kivitelezőknek, befogadott számlák után fizeti. Ám az egyeztetések akadoznak. A kivitelezőknek ugyanakkor már az áfát is be kellett fizetniük. Az ÉMI mindeddig csak a keret töredékét fizette ki. A probléma körülbelül ezer, napelemkivitelezést végző kis- és középvállalkozást érint. A helyzet ismét a „multiknak” kedvez, amelyek tartalékaikból képesek áthidalni az ilyen fennakadásokat. Kiss Ernő ennek tudja be azt is, hogy a mostani kiírásra már csak félezer kivitelező regisztrált. Az MNNSZ a napelemszabályozással kapcsolatos kifogásait 12 pontban foglalta össze. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter – aki az előző pályázat előrehaladását szánalmasnak és borzalmasnak nevezte – a csütörtöki Kormányinfón a kifizetések újbóli felgyorsítását ígérte. A pályázati honlap tanúsága szerint a 35 ezer nyertes számára elkülönített 124 milliárdos keretből csütörtökig 20 ezer munkára 37 milliárdot fizettek ki.