oktatás;tanárok;tiltakozások;feketelista;státusztörvény;

Nem kegyelmeznek a tankerületek, feketelistára tették a státusztörvényt elutasító tanárokat

Az iskolák több esetben sem vehettek fel olyan pedagógusokat, akik az aláírásukkal is jelezték, hogy elutasítják a megalázó jogszabályt, de újra tanítani szeretnének.

Saját maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményekben dolgozni, nem a fenntartó tankerületek – közölte cinikusan az RTL Híradóval a Klebelsberg Központ annak magyarázatául, miért nem veszik fel, miért nem alkalmazzák a jövőben azokat a tanárokat, akik aláírásukkal tiltakoztak korábban a státusztörvény ellen, de 2023 szeptemberéig nem írták alá a jogszabály alapján készített szerződésüket.

A tanárok 5 százaléka, csaknem négyezer pedagógus döntött úgy nem fogadja el az új jogállást, és nem tanít tovább. Azóta többen meggondolták magukat, már elfogadják és aláírnák az új jogálláson alapuló szerződést, csak a jelek szerint már késő. Úgy tűnik ugyanis, hogy létezik egy feketelista az érintettekről, vagyis azokról, akik aktívan részt vettek a státusztörvény elleni tüntetéseken.

Ezt támasztja alá több példa is. Akad tanár, akit az állítása szerint már nyolc iskola is elutasított. Az RTL birtokába került az egyik intézményvezető levele, aki azt írta az egyik jelentkezőnek, hogy a tankerületi igazgató többszöri jelzésre is ugyanazt a választ adta: „A pedagógus foglalkoztatását továbbra sem támogatom.” Egy másik, földrajz szakos tanárnak az őszintesége lett a veszte, ugyanis mindenhol elmondta hogy ő nem fogadta el a státusztörvényt, és  rendre azt a választ kapta, hogy nem tudják alkalmazni. Ugyanezt tapasztalta egy matematika-fizika szakos tanár is, akinek megörült az adott intézmény, de elég volt egy telefon a tankerületi központnak, ahonnan már érkezett is az elutasítás. 

– Nem is értem, hogyan képzelik ezt a fenntartók. Ha valaki aláírta ezt a nyilatkozatot, akkor örök életre kizárják a pedagógus pályáról? – fakadt ki Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Leszögezte, hogy  nagyon súlyos diszkriminációnak tartja a a feketelistát, amely nem mellesleg az esélyegyenlőségről szóló törvénnyel is. A szakszervezet az elutasított pedagógusoknak azt tanácsolta, hogy ha bizonyítani tudják, hogy tiltakozásuk miatt nem vették fel őket az adott iskolába, indítsanak polgári peres eljárásokat.