oltás;halálozás;Semmelweis Egyetem;65 év felettiek;COVID-19;

Még szedi áldozatait a Covid, 2023 utolsó heteiben Magyarországon 12 százalékos halálozási többletet mértek a 65 évesnél idősebbek körében

A járványügyi szakemberek ezt az őszi-téli koronavírus-járvány következményének tartják. Riport.

Idősebb pár szedelődzködik a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinika tömbje oltópontjának folyosóján. Csak ők ketten vannak, épp elmenőben. A férj szerint az ördögnek tartoztak ezzel az úttal, oltást ugyanis nem kaphattak. Bent kiderült, hogy decemberben mindketten Covid-fertőzésen estek át, amit a patikai gyorsteszt is igazolt, tehát van természetes védettségük. Így Fehér Ágnes oltóorvos nem javasolta a vakcinát.

Most ezt elfogadták, de úgy tervezik, visszajönnek. A férfit néhány héten belül műtik, ha abból kigyógyult, visszaballagnak az oltásért. Lehet, hogy addigra már megint ősz lesz. Már tavaly ősszel jöttek volna, de akkor még nem volt elérhető Magyarországon az omikron variánsokra frissített változat. Pedig az asszony szerint ha akkor megkaphatják a vakcinát, talán megúszhatták volna a betegséget. Karácsony előtt alaposan megkínozta mindkettőjüket az új vírus, noha korábbról volt már három Pfizerük.

Oltás csak a legelszántabbaknak

A járványügyi szakemberek már tavaly májusban figyelmeztettek arra, hogy ősszel a 60 év felettieknél sürgető az immunitás megerősítése, mert a hazai adatok szerint az ő védettségük a legalacsonyabb. Ekkor vált ismertté a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának vizsgálata, miszerint a magyarok mindössze 40 százalékának volt meg a kettő alap és egy emlékeztető oltása. Többségüket 2022 elején, azaz több mint másfél évvel korábban oltották be utoljára. A kórházak tavaly már október elejétől elrendelték az egyre szaporodó covidos esetek miatt a maszkviselést, a nemzetközi járványügyi szervezetek pedig az oltások megerősítését ajánlották az omikron alvariánsaira frissített vakcinákkal.

Az Orbán-kormány nem vett tudomást a járványveszéllyel kapcsolatos hírekről, sőt, visszavonta a megrendelést a már korábban lekötött, az új variánsokra frissített hárommillió adag Pfizer-oltásra. December 11-17. között már a Nemzeti Népegészségügy és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) légúti figyelőszolgálata is azt tapasztalta, hogy a felső légúti tünetekkel kórházba kerülők döntő többsége koronavírussal volt fertőzött. A Covid–19 fertőzöttek csaknem háromnegyede pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. Ekkor már zajlott egy meghívásos közbeszerzési eljárás, amellyel 100 ezer adag Modernát vásároltak. Ezek karácsony előtt néhány nappal került ki az oltópontokra. Ám még ekkor is csak a legelszántabbak juthattak hozzá.

Ma már a megnyitott helyek tíz százalékát sem foglalják le

Kormányzati kampány ugyanakkor nem volt, és azt is leginkább újságírók nyomozták ki, hol lehetnek oltópontok szerte az országban. De még ez a tudás sem volt elegendő az oltáshoz, előbb regisztrálni kellett az E-térben. Csakhogy a felület – függetlenül attól, hogy kinek, mikor volt az utolsó oltása, lehet-e még védettsége – be sem engedte azt, akinek már volt három vagy négy oltása. Pedig ekkor már az NNGYK adatai szerint is zajlott az újabb covid-hullám. Végül január második hetében a járványügyi hatóság azzal oldotta fel regisztrációs anomáliát, hogy szezonálissá minősítette a vakcinát, ezzel lehetővé vált bárki számára a regisztráció. Időközben lettek olyan oltópontok is, ahol nem ragaszkodtak az E-térben történt előzetes regisztrációhoz.

– Akik föl akarták venni és várták az új oltást, azok decemberben, illetve január elején eljöttek,

január végére már látványosan visszaesett az érdeklődés, 

ma már a megnyitott helyek tíz százalékát sem foglalják le – próbálta oldani az oltásra vágyó tömeg hiánya miatti csalódottságunkat Varga Péter, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központ ellátásszervezési igazgatója. – December utolsó kettő és január első két hetében száz százalékos foglalással dolgoztunk, szükség szerint a jelentkezők számához igazítva nyitottuk az oltóhelyeket. Az egyetem oltópontjain az új típusú vakcinából mintegy 6 ezret adtunk be. Ám akkora tömeg, mint 2020 végén, amikor az első oltások megérkeztek, most nem volt. Az oltási kampány csúcsán naponta több ezret adtak be csak ezen az oltóponton. Az emberek az épület előtti Semmelweis szobortól álltak végig a Stáhly utcán, a sor bekanyarodott a Vas utcába és onnan vissza, a legvége pedig szinte bezárta a kört. „Emlékszem – idézte föl –, hogy időről időre számoltuk, hogy még mennyi oltóanyagunk van, aztán kimentünk az utcára megszámolni az embereket, hogy tudjunk szólni azoknak, akiknek aznap már biztosan nem jut. Most már koránt sincs ekkora érdeklődés, de aki jön, beoltjuk”.

Évente egyszer jó

Újabb pár érkezik. Mindketten maszkot viselnek. A férfi villamosmérnök, a nő természetgyógyász. Ők már a hatodik vakcináért jöttek. Az asszonynak immunbetegsége van, ezért ők pontosan jegyzik, mikor jár le a védettség. A nő kezdte saját védelme miatt magát oltatni, közben a férje számára is természetessé vált, hogy együtt jönnek. Rutinosak az oltást megelőző nyomtatvány kitöltésében is, amíg párja ikszeli a rubrikákat, a nő arról mesél, hogy számára is érthetetlen ugyan, de még saját szakmájában is sokan oltásellenesek. Varga Péter doktor egy idősebb asszonynak éppen azt javasolja, hogy ha még délig ideérnek, hozza el az oltásra 86 éves, sokféle krónikus betegséggel küszködő édesanyját is. A nő sarkon fordul, mint mondja: nem is gondolta volna, hogy ez ennyire egyszerű lesz. Arra a kérdésünkre, hogy érdemes-e még oltást kérni, a szakember azt válaszolja: évente egyszer jó, ha frissítjük a Covid-19 elleni vakcinát. Tapasztalataik szerint most főként az idősek jöttek az oltásért.

Mintha csak az ellátásszervezési igazgató szavait igazolná, kilép az oltószobából Ballai Sándorné nyugdíjas tanár. Mint mondja, erre járt, benézett és szerencsére rögtön meg is kaphatta az oltást. – Nagyon oltáspárti vagyok. A családban mindenki pedagógus, és nálunk eddig is az volt a gyakorlat, hogy amikor csak lehetett, kértük a vakcinát. Annak idején, amikor kezdődött a járvány, kaptam két Szputnyikot és két Pfizert. Az első Pfizer után covidos lettem, egy hétig voltam rosszul. Olyan volt, mint egy erősebb influenza, azért nem kívánom senkinek azt az egy hetet. Ezt követően döntöttem úgy, ahányszor csak lesz emlékeztető oltás, beadatom magamnak. Ezért kértem az ötödiket is. És azért csak most jutottam el idáig, mert sokáig nem tudtam, hogy hová lehet menni. Próbáltam először telefonon a Rókus Kórházat, miután korábban is ott adták be nekem a vakcinát, de a központi számon nem tudtak információt adni. Az oltópontot pedig lehetetlen volt utolérni. Nem messze innen, a Semmelweis utcában lakom, így most próba-szerencse alapon idesétáltam – meséli.

Magyarország az utolsó előtti helyen

A statisztika is azt mutatja, hogy még az idei szezonban is lehet haszna a Covid-védettség frissítésének.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) február elején közölte az EU-tagországokban élők Covid-19 elleni átoltottságának legfrissebb adatait. E szerint annak ellenére, hogy a frissített összetételű oltóanyag 2023 őszétől elérhetővé vált a közösség országaiban, Magyarország az időskorúak átoltottságát tekintve a vizsgált 24 ország közül a 23. helyen szerepel. Mindez azt jelenti, hogy a súlyos lefolyással fenyegetett célcsoport döntő többségét nem sikerült felvértezni a 2023-24-es légúti szezonban a Covid-19 szövődményei ellen.

Ezt támasztja alá a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának friss adatsora, amely szerint a járvány előtti öt év azonos időszakához viszonyítva a 2023-as év 43-44. hetében 7 százalékos, a 48-51. hetében pedig 12 százalékos halálozási többlet azonosítható a 65 évesnél idősebbek körében. Ez azt jelenti, hogy a 43-44. héten 260 többlethalált, a 48-51. héten 967 többlethalált regisztráltak. Ez pedig egyértelműen az őszi-téli koronavírus járványnak a következménye. Egy korábbi elemzés az intézet honlapján azt is jelzi, hogy megérkezett az új variáns is, amely már egy újabb járványhullámot indított el a Magyarországon.

Noha a Népszava az állami fenntartót kérte, hogy helyszíni beszámolóval mutathassa be, mi történik az oltópontokon, kik kérik az új variánsokra frissített vakcinát, erre csak a Semmelweis Egyetemtől kaptunk lehetőséget. Nyitottságukat köszönjük.

Több helyszínen is várják az oltást kérőket

A Semmelweis Egyetem az ország legnagyobb covid-ellátója, itt eddig több mint 540 ezer koronavírus elleni védőoltást adtak be. Náluk december 18-a óta érhető el az új variánsokra frissített Moderna mRNS alapú, covid elleni vakcina. Az oltások elérhetőségéről az intézmény honlapján részletes tájékoztatót közöl. Az egyetem három helyszínen – a Szent Rókus Klinikai Tömbjében, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, valamint a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay részlegén – üzemeltet oltópontot. Az utóbbiban, a Bókay részlegen kizárólag a 18 évnél fiatalabbak kaphatnak vakcinát. Az oltópontok nyitva tartásáról munkaidőben a 06 1 235 98 23, a 06 30 016 41 86, valamint a 06 30 566 520 számon lehet érdeklődni.