ellenzék;Fidesz-KDNP;Medián;Sulyok Tamás;Magyar Péter;

Medián: Magyar Péter esetleges pártja 13 százalékot is kaphatna azoktól, akik hallottak róla

Újra abszolút többségbe kerültek azok, akik kormányváltást szeretnének.

Március elejére jelentős hangulatváltozás következett be az országban, újra abszolút többségbe kerültek azok, akik kormányváltást szeretnének - derül ki a Mediánnak a HVG megbízásából készült közvélemény-kutatásának eredményeiből.

A közelmúltban tapasztalt változások úgy tűnik, nem a Fidesznek kedveznek. Az elemzés szerint ismét növekedett, és már a kétharmadot közelíti azok aránya, akik szerint „rossz irányba mennek a dolgok”, a válaszadók csaknem kétharmada szerint pedig felelősség terheli Orbán Viktort a bicskei pedofilbotrányban is.

A változások mögött megfigyelhető a politikai tájékozódás és az aktivitás élénkülése is. A politika iránt nagyon, vagy közepesen érdeklődők számaránya a válaszok szerint 67 százalékra ugrott, miközben általában csak ritkán szokta elérni a 60 százalékot. 

Alapvetően ennek tudhatók be a párpreferencia arányainak változása is: miközben a Fidesz-KDNP szavazóit még a kegyelmi botrány sem rengette meg igazán - szám szerint pontosan ugyanannyi szavazót tudhatnak maguk mögött a teljes szavazókorú népességben, mint korábban - az eddig inaktívak egy részének aktivizálódása miatt ez az eddigi 53 százalék helyett már „csak” 46 százalékra elegendő a biztos pártválasztók körében.

Eközben a többi párt némi erősödést tudhat magáénak az elmúlt időszakban:

3 százalékos bázisnövekedéssel a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. Ezzel a biztos pártválasztók körében már 11 százalékon állnak és 1 százalékra megközelítették a DK-t, amely - két százalékos erősödést követően - 12 százalékon áll. 

Őket a Momentum és a Mi Hazánk követi 8-8 százalékkal, utánuk pedig némileg lemaradva következnek a kisebb pártok.

A bizonytalanok arányának mintegy 7 százalékos csökkenéséből (36-ról 29 százalékra) egy százaléknyit profitált a Momentum, a Vona Gábor vezette Második Reformkor (2RK), a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Néppárt és némileg az MSZP is. A biztos szavazók körében a Jobbik, a Második Rerformkor és a Mindenki Magyarországa Néppárt jelenleg 3-3-3 százalékon áll. Jakab Péter Nép Pártján nevű mozgalma jelenleg 2 százalékos, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd pedig jelenleg 1-1-1 százalékon van.

A változások minden bizonnyal összefüggenek a kegyelmi botránnyal, erről ugyanis szinte mindenki, a válaszadók 97 százaléka hallott már. A válaszadók 62 százaléka szerint Orbán Viktort is felelősség terheli az ügyben, s beszédes, hogy még a fideszes szavazók 20 százaléka is így nyilatkozott.

A Medián a magyar politikai közélet két újnak nevezhető szereplőjéről is kérdezte a lakosságot. Sulyok Tamást egyelőre kevesen ismerik, egy héttel a megválasztása után csak a válaszadók 36 százaléka tudta megnevezni az új köztársasági elnököt, további 10 százalékuk pedig némi pontatlansággal tette ezt meg. Ezzel szemben Magyar Péter, Varga Judit volt férjének ismeretsége elég látványosan berobbant: a válaszadók 68 százaléka hallott már róla. E 68 százaléknak a 13 százaléka ráadásul úgy válaszolt, hogy nagy eséllyel szavazna is rá, amennyiben pártot alapít. További 20 százalék nyilatkozott úgy, hogy esetleg voksolna rá, 17 százalék valószínűleg nem és 45 százalék biztosan nem. 5 százalék egyelőre bizonytalan vele kapcsolatban.

A felmérést a Medián 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével készítette március 6-a és 9-e között.