korrupció;Magyarország;demokrácia;soros elnökség;jogállamiság;médiaszabadság;

„Orbán Viktor nem képviselhet bennünket, európaiakat” - Petíciót indítottak a magyar EU-elnökség felfüggesztéséért

„Rendkívül káros lenne az Unió jó hírnevére, ha a jelenlegi magyar kormány képviselne bennünket, európaiakat bármilyen minőségben, közvetlenül az európai választások után”. 

„2024. július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez gondot jelent, mert ezzel az európai értékeket lábbal tipró ember ülne az EU egyik irányító székébe: Orbán Viktor. Ő nem képviselhet bennünket, európaiakat. Orbán Viktor nem lehet az elnökünk. Ezért felszólítjuk Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét, hogy függessze fel a magyar elnökséget.”

Így kezdődik az az online petíció, amelyet két zöldpárti európai parlamenti képviselő, Daniel Freund és Damian Boeselager kezdeményezett. A politikusok abban bíznak, hogy ha elég aláírást sikerül összegyűjteni a szerdán elindított online platformon, akkor meg lehet akadályozni, hogy a magyar miniszterelnök, illetve kormány átvegye az EU vezetését.

Levelet is írtak az állam- és kormányfői testületet elnöklő Charles Michelnek, amelyben hangsúlyozzák:

„Rendkívül káros lenne az Unió jó hírnevére, ha a jelenlegi magyar kormány képviselne bennünket, európaiakat bármilyen minőségben, közvetlenül az európai választások után”. 

Levelükben felemlegetik

  • a magyarországi korrupciót,

  • az Orbán-kormánynak a jogállamiság és a médiaszabadság aláásására irányuló intézkedéseit, 

  • a magyar kormányfő provokatív találkozóját az orosz elnökkel,

  • a kormánypropagandát, amely az EU-t diktatúrához hasonlítja. 

A két újrázni készülő EP-képviselő szerint Magyarország a jelenlegi állapotában soha nem felelne meg az EU-hoz való csatlakozás feltételeinek. „Itt az ideje, hogy az Unió fellépjen egy olyan kormány zsarnokoskodása ellen, amelynek nyilvánvaló problémái vannak a legalapvetőbb európai elveink és értékeink betartásával” - írják.

Bő egy hónappal a soros magyar EU-elnökség hivatalba lépése előtt nincs esély a félévre szóló tisztség felfüggesztésére. Sem Charles Michel, sem a tagállamok nem kívánnak frontot nyitni Magyarországgal, amelytől – hivatalosan legalábbis – az európai ügyek hozzáértő kezelését és az EU-27-ek érdekeinek tisztességes képviseletét várják.