önéletrajz;2024;Libri irodalmi díj;Karikó Katalin;

Karikó Katalin önéletrajza is Libri Irodalmi Díjas lett

Átadták a Libri Irodalmi Díjakat. Az elismerésekhez az eladási számokat és a kiadói sikerlistákat vették alapul.

Lassan egy hónapja tudható, hogy egy év pauza után megújult formában tér vissza a Libri Irodalmi Díj. Korábban egyaránt fontos volt a szakma és a közönség véleménye (egy-egy díjat osztottak ki), most az eladási számokra kezdtek el koncentrálni a Librinél. Az új szellemiségű elismerést péntek este adták át először a Gerbeaud Kávéházban, az Ünnepi Könyvhét keretében. Meglepően sok, tizenegy kategóriában hirdettek győzteseket.

Legfontosabb szempont az olvasók körében aratott siker volt. A Libri marketing- és kommunikációs igazgatója, Ludvig Orsolya kiemelte: nem csak egy zsáner az, amely értékes. – Az írók írjanak bármilyen stílusban, miattuk lesznek olvasók, a gyerekkönyvszerzők miatt pedig majd felnőtt olvasók. – Elmondta, hogy megalapították a Gyermekirodalmi Életműdíjat, mert kiemelten fontos azoknak a munkája, akik generációkat tudnak lekötni gyerekkönyveikkel – munkásságáért Marék Veronikát jutalmazták. A szerző elmondta: a gyerekekhez mindenkor őszintén kell szólni.

A Libri évtizedek gyerekkönyve díját Berg Judit vehette át a Rumini-sorozatért. A Libri évtizedek sikerkönyve díját Orvos-Tóth Noémi kapta az Örökölt sorsért. A Libri irodalmi emlékdíjat posztumusz kapta Szőcs Géza összegyűjtött verseiért. Az elismerést lánya, Szőcs Petra költő vette át, aki az eseményen megjegyezte: „egy könyv értékét nem az mutatja meg, hogy hányan olvassák”.

A Libri 2024-es irodalmi díjaihoz tehát az eladási számokat és a kiadói sikerlistákat vették alapul. Az év gyerekkönyve lett Bartos Erika A csigaház kincsei című munkája. Az év legsikeresebb debütkönyve Iglódi Csabától a Dreher-szimfónia. Az év történelmi tényirodalmi könyve lett Mező Gábortól A kultúra megszállása. Az év üzleti könyve Walter Isaacson Elon Muskról írt könyve – a díjat M. Nagy Miklós, a Helikon kiadó igazgatója vette át. Az év határon túl legnépszerűbb könyve Visky Andrástól a Kitelepítés. Az év tényirodalmi könyve Karikó Katalin Áttörések című önéletrajzi munkája. A kémikus ironikusan megjegyezte: irodalmi Nobelje nem lesz, meglepte az elismerés, de folytatást ne várjanak.

Az év szépirodalmi díját Náray Tamás kapta a Barbara – A végzetért. Az év közönségkedvence, azaz a 2023-ban legnagyobb példányszámban eladott könyve pedig Frei Tamás Puccs Moszkvában című műve lett.