Előfizetés

Szennyvíz-botrány: senki nem akar a mélyére ásni

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.10.08. 05:00
Fotó: Népszava
Nem volt hatással a lakossági ivóvízre a XVIII. kerületi Cséry-telepen illegálisan a föld alá temetett veszélyes hulladék - ezt a polgármester Ughy Attila állapította meg egy a kerület honlapján megjelent cikkben. Mégpedig a fővárosi és megyei tisztifőorvos vizsgálata alapján, mely szerint "az érintett terület reprezentatív pontjairól soron kívül vett ivóvízminták" egytől egyig negatív eredménnyel zárultak.

információnk szerint a talajvizet nem vizsgálta meg a hivatal, így nem tudni, hogy a környező családok kertjeire, fúrt kútjaira milyen hatással van a vélhetően arzént is tartalmazó anyag.

Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. - amely a fővárosban teljes kizárólagossággal szállítja és kezeli a szennyvizet - Ipacsfa utcai telephelyén előre ásott gödrökbe temette a szennyvíz iszapját. A mérgező anyag a talajba, illetve a talajvízbe szivárogva rettenetes károkat okozhat, hiszen - mint korábban Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő felhívta a figyelmünket - ez 130 ezer ember vízellátását veszélyezteti.

Az ügyben az első hírek után Tarlós István azonnali vizsgálatot rendelt el, majd - még annak lezárulta előtt - a múlt héten eltávolította a cég ügyvezetőjét, Wohner Zsoltot. Az ügyben megjelent cikkünk másnapján pedig a vonuló Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ideiglenesen kitiltotta a szippantós kocsikat a telephelyről, majd rendőrségi nyomozás is indult, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A vízügyi hatóság tegnapra ígérte vizsgálatának eredményét, ám megkeresésünk nem talált fogadtatásra az ügyben, és nem is tettek bejelentést róla. Ugyanakkor a párhuzamosan folyt tisztiorvosi vizsgálat nem a telephelyről származó mintákra, hanem "a kerület különböző pontjain vett vízmintákra" irányult. Bár lapunknak Szaniszló üdvözölte ezt az eredményt, közlése szerint nem is voltak hajlandók arra, hogy a környező kertek kútjait ellenőrizzék.

Ráadásul, mint mondta, a vízügyi hatóság először még múlt péntekre ígérte vizsgálatát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy érdemes lenne megvizsgálni a cég árbevételét, hiszen az több száz millió lehet, "nem tudni, hová kerül a nyereség". Ezen felül Szaniszló azzal számol, hogy a cég akár tíz milliós bírságot is kaphat illegális tevékenységéért.

Úgy tudjuk azonban, a főpolgármester közlésével szemben nem azonnali hatállyal elbocsátotta Wohnert - mint azt az önkormányzat akkor közölte -, hanem "közös megegyezéssel" távozott, ami viszont több havi fizetést is jelent. Erre irányuló kérdéseinkkel a fővároshoz fordultunk, egyelőre hiába, a válaszukat várjuk.

Parlamenti csata

Publikálás dátuma
2013.10.08. 04:52

Rogán újra verbális kardot ránt; az ellenzék vette el a nyugdíjat; a minimálbéresek országa lettünk; a devizahiteleseket sikertelenül menti a Fidesz - dübörög a parlament.

Még több fotót itt nézhet meg!

FOTÓK: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA

Parlamenti csata

Publikálás dátuma
2013.10.08. 04:52

Rogán újra verbális kardot ránt; az ellenzék vette el a nyugdíjat; a minimálbéresek országa lettünk; a devizahiteleseket sikertelenül menti a Fidesz - dübörög a parlament.

Még több fotót itt nézhet meg!

FOTÓK: TÓTH GERGŐ/NÉPSZAVA