Amputálni kellett az ifjú focista bal lábát

Publikálás dátuma
2013.10.08. 11:44
Akeem Adams FOTÓ: Szalmás Péter
A közvetlen életveszély elhárítása miatt amputálni kellett Akeem Adams bal lábát. A Ferencváros trinidadi futballistájának - aki szeptember 25-én kapott szívinfarktust - állapota továbbra is súlyos.

 A klub keddi közleménye szerint a végtagizomzat elhalása a másfél héttel ezelőtti súlyos szívinfarktus és a keringés összeomlásának szövődményeként alakult ki. A műtét a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta.
"A műtét sikerült, Akeem Adams keringése stabil, de állapota továbbra is súlyos, életveszélyes." - áll a közleményben.

A 22 éves védő nyáron igazolt a Ferencvárosba. Szeptember 22-én még pályára lépett az Újpest ellen 3-1-re megnyert rangadón, három nappal később azonban otthonában rosszul lett és kórházba szállították. A kilencszeres trinidadi válogatott ezt követően több műtéten is átesett, s mivel szíve nem vette át azokat a funkciókat, amelyeket el kellene látnia, műszívre kapcsolták.
Adamset azóta is a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikáján kezelik. Korábban dr. Szelid Zsolt László, a Ferencváros orvosi stábjának tagja úgy nyilatkozott, hogy a futballistának 30-40 százalék esélye van arra, hogy sikeresen elhagyhassa a kórházat.

A játékos családja Magyarországon tartózkodik.

Szerző

Tovább pusztít a Fitow tájfun Kínában

Immár hat halottja és több mint hatmillió károsultja van a Fitow tájfunnak Kelet-Kínában, négy embert még mindig eltűntként tartanak nyilván - jelentette a Csöcsiang tartományi katasztrófaelhárítók központjából a Hszinhua hírügynökség.

 A nagy erejű szélvihar és a jelentős mennyiségű csapadék eddig már 6,3 millió embernek okozott kárt a tartomány tizenegy városában. A közvetlen anyagi veszteséget 8,37 milliárd jüanra (298 milliárd forint) becsülik.
    Kína idei 23. tájfunja mintegy négyezer épületet döntött romba, sok helyütt utakat, elektromos vezetékeket rongált meg. A tartományban 13 nagy és 39 közepes méretű víztározóban emelkedett a víz szintje a kritikus szint fölé. Az érintett mezőgazdasági területeket és a városokat víz borítja, a közlekedés megbénult.

    Korábbi jelentések szerint a Fitow vonatok és repülőgépek tucatjainak indulását akadályozta meg, Csöcsiangban és a szomszédos Fucsienben több mint 700 ezer embert kellett ideiglenesen biztonságos lakhelyre költöztetni.
    A tájfun hétfőn hajnalban óránként 151 kilométeres sebességű széllel ért Kína partjaihoz. Azóta északnyugati irányba halad tovább, útját felhőszakadások kísérik.

Szerző

Egy amerikai hadihajón hallgatják ki a Tripoliban elfogott terroristát

 A komputerszakértőnek tartott férfit régóta körözték, mert a gyanú szerint köze volt a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen 1998 augusztusában ellen elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekhez. Emiatt vádat is emeltek ellene egy New York-i bíróságon. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ötmillió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére.

A lap szerint a feltételezett terroristát, aki mintegy húsz éve ismeri az al-Kaida belső működését, több héten át fogják vallatni a San Antonio hadihajón anélkül, hogy jelen lehetne egy ügyvédje és hogy felvilágosítanák jogairól. Ez a módszer az Obama-kormányzat alatt több, terrorista tevékenységgel gyanúsított személy esetében is bevált.

    Az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai al-Shabaab milícia egyik volt katonai parancsnokát, Ahmed Abdulkair Varszamét 2011-ben két hónapon át vallatták egy hadihajón. Ezután néhány napos szünetet tartottak, majd ismertették vele a jogait. A polgári hatóságok részéről a kihallgatás egy hétig tartott, mielőtt Varszamét átadták a manhattani ügyészségnek. A férfi bűnösnek vallotta magát, és több kapcsolatát felfedte.

    Az al-Shabaab Ikrima néven is ismert parancsnokának, Abdulkadir Mohamed Abdulkadirnak a kézre kerítésével viszont az amerikai kommandósok sikertelenül próbálkoztak meg a hétvégén, a tripoli akcióval párhuzamosan. Őt a haditengerészet különleges SEAL egységeinek ugyanaz a hatfős csapata próbálta meg elfogni Szomáliában, amely 2011 májusában Oszama bin Ladennel végzett a pakisztáni Abbotábádában.

    Az akció kudarcát azzal magyarázták, hogy a partraszállást követően, a célszemélyt rejtő épületnél erős védelmi tűzbe kerültek, ezért, a polgári áldozatok elkerülése érdekében visszavonultak. Sajtóértesülések szerint Ikrimának sikerült elmenekülnie.

Szerző