Államfők tárgyaltak Timosenko sorsáról

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő sorsát vitatta meg a lengyel, a német és az olasz államfő hétfőn Krakkóban, az ukrán elnökkel folytatott, éjszakába nyúló megbeszélésükön - írta a Kommerszant-Ukrajina című napilap, amely szerint a résztvevők három lehetséges forgatókönyvet vázoltak fel.

Az újság kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva közölte, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv szerint az Európai Unió lemond az ellenzéki politikus szabadon bocsátására vonatkozó követeléséről, és Ukrajnával e feltétel teljesülése nélkül írja alá a szabad kereskedelmet is magában foglaló társulási megállapodást az unió keleti partnerség kezdeményezésének november végi vilniusi csúcsértekezletén.

Ezt a lehetőséget azonban Németország hevesen ellenzi. A német államfő véleményét még a találkozó előtt ismertető közlemény szerint Joachim Gauck határozottan arra álláspontra helyezkedett, hogy minél tovább húzódik a döntés Timosenko ügyében, annál inkább veszélybe kerül a társulási megállapodás aláírása Ukrajnával. Az államfői hivatal hozzáfűzte, hogy nem pusztán Timosenko személyéről van szó, hanem általánosságban a jogállamiságról, az emberi jogok és a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásáról.

A másik forgatókönyv alapján Viktor Janukovics kegyelmet adna a volt kormányfőnek, ahogyan azt Pat Cox és Aleksander Kwasniewski, az Európai Parlament (EP) két küldöttje írásos petícióban kérte az ukrán államfőtől múlt pénteken Kijevben.

Kompromisszumos megoldásként vetődött fel annak a lehetősége, hogy Timosenkót egészen a 2015-ben esedékes ukrajnai elnökválasztásokig külföldön gyógykezelik. Amennyiben ellenzéki jelölt nyeri meg a választást, úgy szabadon visszatérhet Ukrajnába - írja a Kommerszant-Ukrajina. - Ha viszont újra Janukovics szerzi meg a tisztséget, akkor visszakerül a börtönbe letölteni a hátralévő büntetését.

 A négyes államfői találkozóról a házigazda, Bronislaw Komorowski lengyel elnök pusztán annyit mondott a sajtónak, hogy "párbeszédet folytattak a vilniusi csúcs sikere előtt álló akadályok elhárításának lehetőségeiről".
 Múlt pénteken Timosenko - miután felkereste őt a harkivi börtönkórházban az EP két küldöttje - ügyvédjén keresztül tudatta, hogy elfogadta a németországi gyógykezelésére vonatkozó ajánlatot. Ugyanezen a napon Janukovics elnök más hivatalba helyezte át Renat Kuzmin helyettes főügyészt, a Timosenko elleni büntetőeljárások kezdeményezőjét.

Julija Timosenkót hét év börtönbüntetésre ítélték a 2009-ben miniszterelnökként aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás miatt. Még két eljárás indult ellene: az egyikben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el, a másikban pedig azzal, hogy ő volt az egyik megrendelője Jevhen Scserbany donyecki parlamenti képviselő és üzletember 1996-ban történt meggyilkolásának.

Szerző
Témák
EU Timosenko

Bajai választás - A választási bizottság szerint minden a legnagyobb rendben...

A helyi választási bizottság elutasította azt a beadványt, amely annak megállapítását kérte, hogy a Fidesz a bajai időközi önkormányzati választással kapcsolatban megszegte a választási eljárási törvényt, mert "hamis állításokkal" próbálták befolyásolni hangosbemondón a választókat.

A kifogást "Összefogás Bajáért: MSZP, Együtt2014-PM, DK nevében" megjelöléssel egy magánszemély nyújtotta be szombaton - derül ki a város honlapján közzétett iratból. Az Összefogás Bajáért kedden jelezte az MTI-nek, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

A hétfőn meghozott döntés indoklásból kiderül, hogy a kifogást az Index egyik múlt heti cikkéhez csatolt videofelvétel alapján nyújtották be. A benyújtó a felvétel alapján arra hivatkozik, hogy a városban egy a Fidesz jelöltjének arcképével és a párt logójával díszített autóról hangosbemondón hamis állítások hangzottak el. A helyi választási bizottság idézi az elhangozott szöveget: "Tisztelt bajaiak! Vasárnap, október 13-án újra választás lesz. Na hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt! Az Ön szavazatára is szükség van! Jöjjön el és szavazzon 2013. október 13-án vasárnap Kovács Csabára, a Fidesz jelöltjére!"

A kifogást jegyző magánszemély - akinek nevét kitakarták a dokumentumban - azzal érvelt, hogy ha hamis állításokkal próbálják befolyásolni a választókat, akkor azzal többek között a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint az esélyegyenlőség alapelvét is sértik.

A helyi választási bizottság viszont nem találta alaposnak a kifogást. Azt írják, hogy a cikkben látható felvétel készítésének, tehát a cselekmény elkövetésének időpontját nem lehet megállapítani a beadványból. A döntés indoklása arra is kitér, hogy a kifogásban sérelmezett magatartás nem kapcsolódik a választási eljárási törvényben meghatározott, a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetve annak megsértéséhez.

Hangsúlyozzák, hogy a kampányidőszakban a szavazásra buzdító politikai hirdetések nem esnek törvényi tilalom alá.
Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felvételen elhangzottak alkalmasak lehetnek a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségéről, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló választási alapelvek megsértésére, de hozzáteszik, hogy ezt a kifogást tevőnek kell bizonyítania.
Arra is kitérnek, hogy az elhangzott negatív tartalmú állítások önmagukban még nem alapozzák meg a választási eljárási törvényben leírt alapelvek megsértését.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg a negyedik induló, az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. A Kecskeméti Törvényszék múlt szombaton úgy döntött, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben, mert kampánycsendsértés történt, a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A megismételt szavazás vasárnap lesz.

Szerző

Mérsékelt csökkenéssel nyithat a tőzsde

Mérsékelt csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az MTI által megkérdezett szakértők szerint.

Sándor Dávid, a KBC Equitas senior részvényelemzője fél százalék körüli csökkenést vár a nyitásban a budapesti tőzsdén, a piacokat az amerikai költségvetés elfogadásával és az adósságplafonnal kapcsolatos hírek mozgatják. Hozzátette: kedden fontosabb makroadat nem várható sem Magyarországon, sem Európában, így a nemzetközi hangulat ad irányt az itthoni kereskedésnek.

A BÉT-en az európaihoz hasonló hangulatot vár Balásy Zsolt, az MKB Bank Zrt. részvénystratégája is, aki ennek megfelelően nulla körüli nyitásra számít.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96,06 pontos, 0,52 százalékos csökkenéssel, 18 439,30 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 11,3 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol ára 100 forinttal, 0,65 százalékkal 15 350 forintra csökkent, 837,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 56 forinttal, 1,32 százalékkal 4179 forintra esett, forgalmuk 5,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 4 forinttal, 1,30 százalékkal 304 forintra gyengült, forgalma 623,1 millió forint volt. A Richter 33 forinttal, 0,82 százalékkal 4038 forintra erősödött, forgalma 3,0 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis értéke 1,7 milliárd forintos forgalom mellett 5 forinttal, 0,02 százalékkal 27 680 forintra csökkent.

Szerző
Témák
tőzsde BÉT nyitás