Nincs itt semmi látnivaló... - Nem is veszélyes az olajos iszap??

Publikálás dátuma
2013.10.08. 14:46
Fotó: Népszava
Sem a közműveket, sem az ivóvizet nem veszélyezteti a Cséry-telepen, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél elhelyezett olajos iszap - mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott kedden a telepen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a telep 212 dolgozója semmilyen egészségkárosodást nem szenvedett, és semmiféle, a kerület polgárait veszélyeztető szennyeződés nem került a talajba. "Mindazok, akik mást állítanak, rémhírt terjesztenek, nem mások, mint katasztrófakeselyűk" - jelentette ki. Kucsák László (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület alpolgármestere, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, vizsgálják, hogy amit ellenzéki képviselők különböző kiadványokban terjesztettek, kimeríti-e a közveszéllyel való fenyegetés kategóriáját.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. - amely a fővárosban teljes kizárólagossággal szállítja és kezeli a szennyvizet - Ipacsfa utcai telephelyén előre ásott gödrökbe temette a szennyvíz iszapját. A mérgező anyag a talajba, illetve a talajvízbe szivárogva rettenetes károkat okozhat, hiszen - mint korábban Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő felhívta a figyelmünket - ez 130 ezer ember vízellátását veszélyezteti.

Az ügyben az első hírek után Tarlós István azonnali vizsgálatot rendelt el, majd - még annak lezárulta előtt - a múlt héten eltávolította a cég ügyvezetőjét, Wohner Zsoltot. Az ügyben megjelent cikkünk másnapján pedig a vonuló Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ideiglenesen kitiltotta a szippantós kocsikat a telephelyről, majd rendőrségi nyomozás is indult, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A vízügyi hatóság tegnapra ígérte vizsgálatának eredményét, ám megkeresésünk nem talált fogadtatásra az ügyben, és nem is tettek bejelentést róla. Ugyanakkor a párhuzamosan folyt tisztiorvosi vizsgálat nem a telephelyről származó mintákra, hanem "a kerület különböző pontjain vett vízmintákra" irányult. Bár lapunknak Szaniszló üdvözölte ezt az eredményt, közlése szerint nem is voltak hajlandók arra, hogy a környező kertek kútjait ellenőrizzék.

Ráadásul, mint mondta, a vízügyi hatóság először még múlt péntekre ígérte vizsgálatát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy érdemes lenne megvizsgálni a cég árbevételét, hiszen az több száz millió lehet, "nem tudni, hová kerül a nyereség". Ezen felül Szaniszló azzal számol, hogy a cég akár tíz milliós bírságot is kaphat illegális tevékenységéért.

Úgy tudjuk azonban, a főpolgármester közlésével szemben nem azonnali hatállyal elbocsátotta Wohnert - mint azt az önkormányzat akkor közölte -, hanem "közös megegyezéssel" távozott, ami viszont több havi fizetést is jelent. Erre irányuló kérdéseinkkel a fővároshoz fordultunk, egyelőre hiába, a válaszukat várjuk.

Szerző

MSZP: Magyarország rosszabbul él, mint négy éve

Az MSZP szerint az, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2013 augusztusában az ipari termelés ismét elmaradt az egy évvel korábbitól, azt mutatja, hogy az Orbán-kormány rosszabbul teljesít, Magyarország pedig rosszabbul él, mint négy éve.

 Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke, az MSZP alelnöke keddi közleményében emlékeztetett arra is: már az Állami Számvevőszék is kimutatta, hogy az elmúlt években 100 milliárdokkal támogatott állami közmunkaprogram tisztes megélhetést nem adott a közmunkásoknak és a valódi munkaerőpiachoz sem vezette vissza őket.

Úgy fogalmazott: "hiába próbálja trükkök tucatjaival elfedni az Orbán-kormány, hogy még mindig kevesebben dolgoznak az országban, mint 2010-ben, hiába kreálnak új mutatót a foglalkoztatásra, mert mindenki a saját pénztárcáján érzi, hogy az Orbán-kormány kiszámíthatatlan, hiteltelen gazdaságpolitikája három és fél év alatt oda vezetett, hogy a termelő és munkahelyteremtő beruházások munkahelyteremtés helyett menekülnek Magyarországról, a hazai kkv-k csődbe, a munkavállalók pedig külföldre mennek".

Az MSZP kormányra kerülve megszorítások és különadók helyett vállalkozásbarát környezetet teremtene, hogy a munkahelyteremtő beruházások visszatérjenek, a kkv-k piachoz jussanak és a nagy cégek beszállítóivá válhassanak, így biztos megélhetést adjanak az embereknek - ígérte.

Szerző

Bajai választás - MSZP-Együtt-PM: újabb felvétel bizonyítja a csalást

Az MSZP és az Együtt-PM szövetség szerint újabb, az interneten kedden közzétett hangfelvétel bizonyítja, hogy a Fidesz csalt a bajai időközi választáson.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa és Harangozó Tamás MSZP-s frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatójukon az Egyenlítő blogon nyilvánosságra hozott felvételre és a helyenként rosszul hallható beszélgetés leiratára hivatkoztak.
Karácsony Gergely elmondta: a felvételen a megyei kisebbségi önkormányzat Lungo Drom színeiben megválasztott elnöke, Ajtai Tibor (a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányi tagja) beszélget valakivel, akinek kilétéről az ellenzéki politikusok nem tudtak felvilágosítást adni. Az Egyenlítő blog szerint a beszélgetőtárs a hamarosan következő fóti időközi választás miatt kér "módszertani segítséget" Ajtai Tibortól.

A felvételen Ajtai Tibortól egyebek mellett az hangzik el, hogy "a Fidesz segít, ad tűzifát" - ismertette Karácsony Gergely, hozzáfűzve: ez arra utal, hogy a Fidesz Baján tűzifát adott a rá szavazóknak.
Véleménye szerint a felvétel azt is bizonyítja, hogy a Fidesz a Baján alkalmazott technikákat akarja használni a közelgő fóti időközi választáson is.

Beszélt arról is, hogy Zsigó Róbert bajai polgármester a választás éjszakáján a fideszes jelölt után másodikként Ajtai Tibornak gratulált az eredményhez. Karácsony Gergely megemlítette továbbá, hogy egy korábbi hangfelvételen Ajtai Tibor "mesterien megszervezett láncszavazásról" beszél a 2010-es kiskunfélegyházi önkormányzati választással kapcsolatban.
Az Együtt-PM politikusa arra szólította fel a Fideszt, hogy szakítsa meg a kapcsolatot Ajtai Tiborral, akit "a hangfelvételek sorozata alapján (...) nyugodtan nevezhetünk fekete öves választási csalónak".

Harangozó Tamás Orbán Viktor kormányfőt és Fidesz-elnököt szólította fel, hogy nyilvánítson véleményt a "rendszerszintű" fideszes választási csalásokról, határolódjon el és nyilvánítsa megengedhetetlennek a csalást. Ha ez nem történik meg, mindenki számára világossá teszi, hogy "a Fidesz a csalók pártja" - jelentette ki.

Baján szeptember 22-én tartottak időközi önkormányzati választást. A Fidesz jelöltjére, Kovács Csabára 467-en, Teket Melindára, az MSZP, az Együtt - A Korszakváltók Pártja és a Demokratikus Koalíció közös jelöltjére pedig 406-an szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György a szavazatok 8 százalékával harmadik lett, míg az LMP jelöltje, Ikotity István 4 százalékot ért el. A Kecskeméti Törvényszék azonban úgy döntött, hogy meg kell ismételni a szavazást a 32-es szavazókörben, mert kampánycsendsértés történt, a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra. A megismételt szavazás vasárnap lesz.

Szerző