Pesti Imre;olajos iszap;18. kerület;

Nincs itt semmi látnivaló... - Nem is veszélyes az olajos iszap??

Sem a közműveket, sem az ivóvizet nem veszélyezteti a Cséry-telepen, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.-nél elhelyezett olajos iszap - mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott kedden a telepen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokból egyértelműen kiderült, hogy a telep 212 dolgozója semmilyen egészségkárosodást nem szenvedett, és semmiféle, a kerület polgárait veszélyeztető szennyeződés nem került a talajba. "Mindazok, akik mást állítanak, rémhírt terjesztenek, nem mások, mint katasztrófakeselyűk" - jelentette ki. Kucsák László (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület alpolgármestere, fideszes országgyűlési képviselő elmondta, vizsgálják, hogy amit ellenzéki képviselők különböző kiadványokban terjesztettek, kimeríti-e a közveszéllyel való fenyegetés kategóriáját.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi (FTSZV) Kft. - amely a fővárosban teljes kizárólagossággal szállítja és kezeli a szennyvizet - Ipacsfa utcai telephelyén előre ásott gödrökbe temette a szennyvíz iszapját. A mérgező anyag a talajba, illetve a talajvízbe szivárogva rettenetes károkat okozhat, hiszen - mint korábban Szaniszló Sándor, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő felhívta a figyelmünket - ez 130 ezer ember vízellátását veszélyezteti.

Az ügyben az első hírek után Tarlós István azonnali vizsgálatot rendelt el, majd - még annak lezárulta előtt - a múlt héten eltávolította a cég ügyvezetőjét, Wohner Zsoltot. Az ügyben megjelent cikkünk másnapján pedig a vonuló Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség ideiglenesen kitiltotta a szippantós kocsikat a telephelyről, majd rendőrségi nyomozás is indult, egyelőre ismeretlen tettes ellen.

A vízügyi hatóság tegnapra ígérte vizsgálatának eredményét, ám megkeresésünk nem talált fogadtatásra az ügyben, és nem is tettek bejelentést róla. Ugyanakkor a párhuzamosan folyt tisztiorvosi vizsgálat nem a telephelyről származó mintákra, hanem "a kerület különböző pontjain vett vízmintákra" irányult. Bár lapunknak Szaniszló üdvözölte ezt az eredményt, közlése szerint nem is voltak hajlandók arra, hogy a környező kertek kútjait ellenőrizzék.

Ráadásul, mint mondta, a vízügyi hatóság először még múlt péntekre ígérte vizsgálatát, és azt sem szabad elfelejteni, hogy érdemes lenne megvizsgálni a cég árbevételét, hiszen az több száz millió lehet, "nem tudni, hová kerül a nyereség". Ezen felül Szaniszló azzal számol, hogy a cég akár tíz milliós bírságot is kaphat illegális tevékenységéért.

Úgy tudjuk azonban, a főpolgármester közlésével szemben nem azonnali hatállyal elbocsátotta Wohnert - mint azt az önkormányzat akkor közölte -, hanem "közös megegyezéssel" távozott, ami viszont több havi fizetést is jelent. Erre irányuló kérdéseinkkel a fővároshoz fordultunk, egyelőre hiába, a válaszukat várjuk.