Együtt-PM: Orbán Viktor menessze Pintér Sándort!

Az Együtt-PM szövetség arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy távolítsa el Pintér Sándort a Belügyminisztérium élőről – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Dorosz Dávid.

A független képviselő szerint a Fidesz korábbi kampányígéretei ellenére jelenleg káosz és kapkodás jellemzi a belügyi tárca és a rendőrség munkáját.
Példaként említette, hogy a nyáron a Magyar Gárda úgy tudott 30 új tagot avatni, hogy "a magyar rendőrség tagjai azt az első sorból (...) nézték végig". Hozzátette, ugyanazon a héten Szombathelyen a rendőrök "ártatlan szórakozó fiatalokat húztak végig a betonon". Azt is kijelentette, hogy eközben Izsákon a rendőrök agyonvertek egy embert, feletteseik pedig "egyértelműen kísérletet tettek arra, hogy zsarolással eltussolják ezt az ügyet".

Magyarországon romlottak a bűnügyi statisztikák, a felderítettségi mutató 11 százalékkal csökkent, a rablások és a lopások száma több mint tíz százalékkal emelkedett - mondta Dorosz Dávid, aki szerint a rendőrség soha ilyen rossz munkát nem végzett, és a Belügyminisztériumnak soha nem volt ennyire alkalmatlan irányítója, mint Pintér Sándor.
Arról is beszélt, hogy mindezek "megkoronázásaképpen, a rendőrség hibájából kifolyólag" a hétvégén az ároktői maffia tagjai megszöktek. Az, hogy ezek a bűnözők most szabadon garázdálkodhatnak, Pintér Sándor és Orbán Viktor felelőssége – jelentette ki.

A politikus végül azt javasolta, hogy Pintér Sándor menjen vissza nagyvállalkozónak, mert "ahhoz jobban ért". Megjegyezte, írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, mert a közelmúltban napvilágot látott híresztelések szerint Pintér Sándor a kilencvenes évek elején többször is találkozott olyan hírhedt bűnözőkkel, mint a bombagyárosként ismertté vált Dietmar Clodo.

Szerző

A külföldi sajtó is foglalkozik a Mol-INA üggyel

Publikálás dátuma
2013.10.08. 15:36
fotó: EUROPRESS/GETTYIMAGES
"Látványos fordulat" az erős magyar vállalatok terjeszkedését pártoló Orbán Viktor részéről, hogy az INA-részesedés eladását javasolta a Molnak - írta a Financial Times budapesti tudósítója.

 Kester Eddy ismerteti a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt ellen Horvátország által kiadott európai elfogatóparancs kibocsátásának előzményeit, és megállapítja: a magyar miniszterelnök által javasolt megoldás békéltető szándékú lépésnek tűnik a Molban 25 százalékos részesedéssel bíró magyar állam részéről.
Szakértők szerint azonban nincs esély arra, hogy a Mol INA-részesedését Horvátország visszavásárolja. A londoni gazdasági napilap tudósítója idézi Vágó Attilát, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzőjét, aki kifejtette, hogy a részesedés értéke hozzávetőleg 3 milliárd dollár. "Orbán is pontosan tudja, hogy a horvátoknak nincs ennyi pénzük a visszavásárlásra ... Horvátország devizaadóssága a GDP-érték 102 százaléka, és a horvát gazdaság 2009 óta recesszióban van. Röviden: semmi esély" - mondta az elemző. Vágó Attila szerint az osztrák OMV részéről sem valószínű az érdeklődés, így legfeljebb egy orosz vevőjelölt jöhetne szóba, ennek azonban aligha örülnének Zágrábban.

A Der Standard című liberális osztrák napilapban megjelent írásában bírálta Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet Marika Schmiedt bécsi művésznek a linzi Régi Városházán bemutatott plakátkiállítását.
A nagykövet, aki korábban már tiltakozó levelet írt ez ügyben az osztrák államfőnek, Linz város vezetésének, az illetékes osztrák minisztereknek és a felső-ausztriai tartományfőnöknek, megállapítja: a művészi szabadsággal nem igazolhatók a tárlaton látható egyes műalkotások, amelyek a romakérdés kapcsán félreérthetetlenül a náci diktatúrára, népirtásra, etnikai csoportok rendszeres üldözésére, államilag szervezett pogromokra utalnak, és semmi közük a mai magyar valósághoz. Teljesen hamis és igazságtalan képet festenek Magyarországról, alaptalanul zavart és félelmet, értetlenséget és nyugtalanságot keltenek, ártanak a két ország kapcsolatainak és a roma társadalom törekvéseinek is.

Emlékeztetett: éppen a magyar kormány volt az, amely a 2011. első félévi EU-elnöksége idején előterjesztette az európai roma keretstratégiát és ugyanabban az évben nemzeti integrációs stratégiát is kidolgozott. A romapolitikában elért sikereket az EU is elismerte. Mindazonáltal még sok a tennivaló ezen a téren - írta -, ezért a magyar kormány üdvözöl és köszönettel vesz minden együttműködést és jótanácsot, beleértve a tisztességes, megalapozott kritikát is. A meggondolatlan akciók, az igazságtalan állítások azonban nem segítik ezt a célkitűzést - húzza alá a bécsi magyar nagykövet cikke.

A Der Standard terjedelmes interjút közölt Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével is. A volt miniszterelnök hisz abban, hogy Orbán Viktor a 2014-es választásokon legyőzhető, mert úgy látja, alig van olyan társadalmi csoport, amelyet meg ne sértett volna. A választás szerinte alapvetően arról szól: Orbánnal vagy nélküle? Saját szerepéről szólva elmondta: ha az ellenzék győz, ő nem fogja zavarni az új miniszterelnököt, pártját továbbra is vezeti majd, de a frakcióvezetést átengedi másnak.
Gyurcsány szerint az új kormány legfontosabb feladata a gazdasági növekedés beindítása, a gazdasági és politikai bizalom helyreállítása, az egészségügy és oktatásügy centralizálásának és államosításának megszüntetése. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte az Orbán-kormány a nagy keresztény egyházakat saját politikai hatalmának megerősítésére használja, valamint azt, hogy az egyházak egy részének kezében túl sok iskola van. Szerinte Magyarországon az egyházak olyan kiváltságokat kaptak az államtól, amelyek más országokban elképzelhetetlenek lennének. A fiatalok elvándorlásáról szólva úgy vélte, évekig tart,amíg ezt a folyamatot meg lehet állítani, és legalább 3-4 százalékos gazdasági növekedésre lesz szükség ahhoz, hogy a jelenlegi 3,9 millió munkahely számát növelni lehessen.

Véleménye szerint brutális kampányra kell felkészülni, mert a Fidesz olyan választási törvényt fogadott el, amely a kormány számára ezer lehetőséget teremt a manipulációra, akár még a választási csalásra is. Gyurcsány szerint pártja a választásokon 7-10 százalékot szerez majd. Kérdésre válaszolva kijelentette: amennyiben a DK kiesne a parlamentből, az a pártnak, illetve az ő személyes politikai karrierjének is a végét jelentené.

Szerző

Globális problémákról tárgyalnak

Publikálás dátuma
2013.10.08. 14:32
Árvíz FOTÓ: Vajda József
Mától a víz és a szanitáció globális problémáiról tanácskoznak politikusok, tudósok, a környezetvédelem ismert szakértői a magyar fővárosban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Áder János köztársasági elnök nyitja meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek célja, hogy konkrét ajánlást fogalmazott meg a 2015 utáni fejlesztési programokkal kapcsolatosan az ENSZ Közgyűlése számára.

Tavaly júniusban a Rio+20 fenntartható fejlődési konferencia is megerősítette a víz alapvető jelentőségét, ezt a tanácskozás záródokumentuma - A jövő, amit akartok - is kiemelte.

 

A nagyszabású tanácskozás felszólalói között lesz Hasszan bin Talal jordániai herceg, az ENSZ-főtitkár vízügyi tanácsadó testületének elnöke; Háled bin Szultan bin Abdulaziz szaúdi herceg; Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója; Benedito Braga, a Víz Világtanács elnöke; Michel Jarraud, a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet főtitkára; Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója; Jonathan Taylor, az Európai Beruházási Bank alelnöke. Képviselteti magát a Természetvédelmi Világalap (WWF), a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

 

A világkonferencia fő témakörei:

- A tiszta ivóvízhez és az alapvető szanitációhoz (vezetékes ivóvízhez, szennyvízkezeléshez, elfogadható higiéniai feltételekhez) való egyetemes jog.

- A 21. század új kihívásaihoz - a népességrobbanás és klímaváltozás okozta új problémákhoz - alkalmazkodó integrált vízgazdálkodás megteremtése

- Határokon átnyúló vízgazdálkodási együttműködés

- Zöld fejlesztések a víztechnológia terén

- Fenntartható fejlesztési célok finanszírozásának megszervezése, nemzeti, nemzetközi pénzügyi források felkutatása

Fotó: Vajda József/Népszava

Fotó: Vajda József/Népszava

A budapesti tanácskozás egy nemzetközi sorozatba illeszkedik, tavaly Marseille-ben tartották a 6. Víz Világfőrumot, idén márciusban Hágában ünnepelték a víz világnapját, augusztusban Tadzsikisztánban rendezték meg a Nemzetközi Vízügyi Együttműködés konferenciáját. Az ENSZ idén szeptemberben Stockholmbant tartotta meg a Víz Világhetét. 2015-ben Dél-Koreában kerül sor a 7. Víz Világfórumra.

 

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár ma előadást tart a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol díszdoktori címet vesz át.

Szerző