Előfizetés

Malala, a világ legbátrabb tinédzsere

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2013.10.09. 07:50

Még csak 16 éves, de már Nobel-békedíjra és az Európai Unió Szaharov-díjára is jelölték a világhíressé vált pakisztáni bakfist, Malala Juszufzajt. Malala 11 éves korában álnéven írt egy internetes blogot a BBC urdu nyelvű kiadásának arról, hogy a nőknek is joguk van a tanulásra. Ezzel magára vonta a tálibok haragját, s a lányt épp egy éve fejbe lőtték az iskolabuszon. Csodával határos, hogy életben maradt. A merénylet sem tántorította el attól, hogy a hangját hallassa, most már komoly nemzetközi fórumokon. Idén júliusban, épp a születésnapján 400 fiatal előtt az oktatásból kiesők helyzetére hívta fel a figyelmet az ENSZ-ben. Hamarosan beindítja a róla elnevezett alapítványt, amely a lányok oktatását segíti.

Malala egy magas falak mögött rejtőző magániskolába járt Mingora városban, az északnyugat-pakisztáni Szvat-völgyben, ahol a 9/11-es terrortámadások és az Egyesült Államok afganisztáni inváziója nyomán a szomszédos országból átözönlött tálibok egyre nagyobb befolyásra tettek szert, s - akárcsak Afganisztánban - kitiltották a lányokat az iskolákból. A Kusal-iskolát, ahol Malala tanult, édesapja, Ziauddin Juszufzaj alapította. A lány az amerikai Parade magazinnak leírta azt a napját, amely élete utolsó napja is lehetett volna. "Én vagyok Malala" című önéletrajzi könyve tegnap került a boltokba.

Egy éve, 2012. október 9-én épp valamilyen vizsgára készültek, dolgozatot kellett írniuk. "Mivel én mindig könyveket bújó lány voltam, nem izgultam annyira, mint némelyik osztálytársam" - emlékezett vissza az osztályelső Malala. Kilencedik osztályba járt, társai többsége orvosnak készült. Kémiát, urdu nyelvtant és angol irodalmat tanultak. "Nehéz elképzelni, hogy bárki ezt veszélyesnek ítélje, a zajos és őrült Mingora városban uralkodó tálibok mégis úgy gondolják, hogy a lányok ne járjanak iskolába" - írta.

Általában busszal ment az iskolába, de még gyalogolnia is kellett, hogy beérjen. Malala akkor már ismert aktivista volt, halálos fenyegetéseket kapott, tudta, hogy bármikor veszélybe kerülhet. Többször elképzelte, hogy egyszer csak elé ugrik egy terrorista és le akarja lőni. "Arra gondoltam, levenném a cipőmet és fejbecsapnám. De akkor semmi különbség nem lenne köztem és egy terrorista között. Szóval talán inkább megpróbálnám meggyőzni, hogy helytelen, amire készül, hisz semmi rossz nincs abban, amit csinálok. Én csak azt szeretném, ha minden lány járhatna iskolába" - írta visszaemlékezésében Malala.

Már hazafelé tartottak egy fehér Toyota kisbusszal, húsz diáklány, három tanár és a buszvezető. Útközben két gyanús külsejű férfi állította meg a buszt, a sofőrnek azt mondták, információkat akarnak kérni a diákokról, menjen be az irodába. Egyikük hangosan megkérdezte: "Melyikőtök Malala?" Senki nem válaszolt, de több osztálytársnő Malalára nézett.

Ő volt az egyetlen lány, aki nem takarta el az arcát. A merénylő habozás nélkül lőtt, utóbb a többiek elmondták Malalának, hogy a férfinek remegett a keze "Fiatal volt, a huszas éveiben, szinte még fiú. Nehéz lehet, hogy van egy pisztolyod és embereket kell ölnöd. Nem tudom elképzelni, hogy akár csak egy ujjal is hozzáérnék, hogy bántani tudnám őt" - nyilatkozta támadójáról Malala.

A tizenéves lányon egy peshavari katonai kórházban életmentő műtétet hajtottak végre, három órás operációval távolították el a fején, nyakán és vállán átment, végül a gerince mellé befúródott golyót. Agya bal féltekéje sérült, fél arca megbénult, hallása is károsodott. Utókezelésekre előbb Ravalpindibe vitték, onnan pedig Nagy-Britanniába szállították. Világszerte segítséget ajánlottak, még Gabrielle Giffords is, az a kaliforniai képviselő, akit egy ámokfutó fejbelőtt egy szabadtéri fogadóórán, s maradandó agysérüléseket szenvedett.

Juszufzajt végül a birminghami Erzsébet királynő kórházban egy brit-pakisztáni orvos kezelte. Tavaly október 17-én ébredt fel a kómából, azóta több rekonstrukciós műtétet hajtottak végre rajta. Orvosai sokáig abban sem voltak biztosak, hogy valaha járni és beszélni fog, ám felépült. Ápolói azt mondják, soha nem nyafogott, nem panaszkodott, tűrte a megpróbáltatásokat. Ma is ugyanolyan elszánt, mint annak előtte, eltökélte, hogy nem hagyja magát megfélemlíteni.

Malala élete nem így alakult volna az édesapja nélkül. A lány szunnita muzulmán családból származik, apja költő és iskolaigazgató. Anyja viszont nem tud írni-olvasni, épp aznap akarták elkezdeni a tanítását, mikor a lányát majdnem megölték. Az apa azt akarta, hogy lánya többre vigye. Amikor a BBC urdu adása egy "életszerű blogot" akart indítani a lányok oktatásának problémáiról, épp Juszufzajhoz fordultak.

Több tizenévest is próbált rávenni, hogy blogoljanak, de senki sem vállalta. Végül saját lányát ajánlotta be. A BBC javaslatára Malala álnéven írt, a Gul Makai nevet egy pastu népmeséből vették. A blog nagy siker lett, rengetegen olvasták, a lány egyszerű, természetes stílusban írt, beszámolt mindennapi élete apró-cseprő gondjairól, s fiatal kora ellenére komolyan, éretten fogalmazott.

Vannak, akik szerint Malala apja túl nagy kockázatot vállalt, amikor a nyilvánosság elé engedte lányát. Bár a BBC óvatosságból nem adta ki a személyazonosságát, az apa többször magával vitte a bakfist eseményekre, Malala egyre több beszédet mondott, a pakisztáni tévében is fellépett. A New York Times riportere dokumentumfilmet forgatott róla. A lány megismerkedett Barack Obama akkori pakisztáni különmegbízottjával, az időközben elhunyt sztárdiplomatával, Richard Holbrooke-kal, segítséget kért tőle a pakisztáni lányok nevében.

Desmond Tutu dél-afrikai érsek nemzetközi gyermek békedíjra jelölte, Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő ifjúsági békedíjat alapított, s Malala lett az első kitüntetett. Reflektorfénybe került tehát, sőt politikai szimbólummá vált. Valójában sem apja, sem mások sem tudták elképzelni, hogy a tálibok célpontnak tekintenének egy fiatal lányt.

Pedig tényleg életveszélyben volt, s van ma is, s a közeljövőben aligha térhet vissza hazájába. Nagy-Britanniában, Birminghamben, az Edgbaston leányiskolában folytatja tanulmányait, próbál úgy élni, mint a korabeli iskolás lányok. A tálibok megüzenték: ismét megpróbálják megölni, ha hazatér. A Guardiannak adott interjúban Malala azt mondta, az a lány, aki a merénylet előtt volt, már nem létezik. Ő most már "az a lány, akit lelőttek a tálibok".

Híres lett, mindenki ismeri, rengeteg kötelezettséget kell teljesítenie. Számos előadásra kérik fel, amelyeken egyebek mellett felhívja a figyelmet, hogy világszerte a lányok 25 százaléka az általános iskolát sem fejezi be. Együtt kampányolt David Beckhammel, alapítványának szóvivője Angelina Jolie. Malala hamarosan II. Erzsébet vendége lesz: október végén egy fogadásra hivatalos a Buckingham Palotába. Nem titkolja, sokszor honvágya van, legszívesebben ott lenne most is régi iskolájában. Tartja a kapcsolatot egykori osztálytársaival, Skype-on beszélgetnek az iskolai pletykákról.

"A világ legbátrabb tizenévese" - mostanság így emlegetik Malala Juszufzajt. Őt tartják a Nobel-békedíj egyik idei esélyesének, s ha nem kapja meg, csak ifjú kora lehet az akadály. Malala a legfiatalabb, akit valaha a Nobel-békedíjra jelöltek.

Újabb felvétel a Fidesz bajai módszeréről

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.10.09. 07:17
Karácsony Gergely és Harangozó Tamás értékel FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Csalóknak nincs helye a demokráciában - jelentette ki hétfőn a bajai választással kapcsolatos újabb hangfelvételre utalva Harangozó Tamás az MSZP elnökségi tagja és Karácsony Gergely az Együtt PM képviselője közösen tartott sajtótájékoztatójukon. Az Együtt-PM politikusa arról beszélt, hogy az Egyenlítő blogon frissen nyilvánosságra hozott felvételen egy párbeszédben elhangzik: a bajai módszert a hamarosan következő fóti időközi önkormányzati választáson is alkalmazni akarják, továbbá a választóknak "a Fidesz segít, ad tűzifát".

Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja az eddig történtekkel, illetve a most nyilvánosságra került felvétellel kapcsolatban Orbán Viktort arra szólította fel, hogy nyilvánítson véleményt a "rendszerszintű" fideszes választási csalásokról. Határolódjon el, vagy ha ez nem történik meg, akkor az mindenki számára világossá teszi, hogy "a Fidesz a csalók pártja".
Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere tegnap azt állította, hogy a helyi önkormányzat a rászorulóknak szokott szociális tűzifát osztani, nem pedig a rá szavazóknak. Zsigó szerint "a bukott baloldal" képtelen tisztességesen kampányolni és tisztességesen veszíteni is, csak "vergődnek a mondvacsinált hazugságokban és rágalmakban, miközben ők maguk már Bajára szállították az erőszakos gyűlöletkampányukat".

Eközben a helyi választási bizottság elutasította azt a beadványt, amely annak megállapítását kérte, hogy a Fidesz a bajai időközi választással kapcsolatban megszegte a választási eljárási törvényt, mert "hamis állításokkal" próbálták befolyásolni hangosbemondón a választókat. A kifogást az Index egyik múlt heti cikkéhez csatolt videofelvétel alapján nyújtották be. Ebből kiderül, hogy Kovács Csabának, a helyi Fidesz jelöltjének arcképével és a párt logójával díszített autókról egyebek mellett azt ismétlik: "Na hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt!" A bizottság szerint a kifogásban sérelmezett magatartás nem kapcsolódik a választási eljárási törvényben meghatározott, a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetve annak megsértéséhez. Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felvételen elhangzottak alkalmasak lehetnek a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségéről, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló választási alapelvek megsértésére, de hozzáteszik, hogy ezt a kifogást tevőnek kell bizonyítani.

A 444.hu riportereinek az ismétlésre kötelezett 32-es szavazókörben kampányoló Kovács Csaba azt mondta: nincs véleménye az előző szavazással kapcsolatos bírósági ítéletről, semmit sem gondol arról, hogy a bíróság szerint szervezetten szállították az embereket, a hangos autókra pedig nincs befolyása, ez a kampányfőnöke területe. Teket Melinda, a demokratikus ellenzék jelöltje vasárnap este lapunknak azt mondta: háborús hangulat uralkodik Baján. A Fidesz hangszórókkal felszerelt furgonokat bérelt, hogy a baloldal jelöltjét minél hatásosabban mocskolhassa, emellett őt titokzatos autók követik kampánykörútján. A járművekben más városból Bajára érkezett egyetemisták ülnek, akik a város tulajdonában lévő szállón laknak és az a feladatuk, hogy a baloldal jelöltjét kamerázzák. Teket azt is elmondta, hogy lassan kezdenek ezekkel a fiatalokkal összebarátkozni.
A szocialista Szanyi Tibor tegnap arra szólította fel a kormányt, hogy közpénzből ne kampányoljon. Az MSZP elnökségi tagja arra kérte Áder Jánost, aki egy hónapja a kampánnyal kapcsolatban "bölcs önmérsékletre" intette a pártokat, hogy "tegyen rendet az elvtársai sorában". Erre azért is szükség van, mert az elmúlt hónapban az Orbán-kormány szinte semmi mással nem foglalkozott, mint "politikai ellenfeleinek ócsárolásával, valamint ennek árnyékában a nyakló nélküli harácsolással, majd megállapította, hogy Magyarország jobban teljesít - nekik!" - fogalmazott Szanyi.

Újabb felvétel a Fidesz bajai módszeréről

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.10.09. 07:17
Karácsony Gergely és Harangozó Tamás értékel FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Csalóknak nincs helye a demokráciában - jelentette ki hétfőn a bajai választással kapcsolatos újabb hangfelvételre utalva Harangozó Tamás az MSZP elnökségi tagja és Karácsony Gergely az Együtt PM képviselője közösen tartott sajtótájékoztatójukon. Az Együtt-PM politikusa arról beszélt, hogy az Egyenlítő blogon frissen nyilvánosságra hozott felvételen egy párbeszédben elhangzik: a bajai módszert a hamarosan következő fóti időközi önkormányzati választáson is alkalmazni akarják, továbbá a választóknak "a Fidesz segít, ad tűzifát".

Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja az eddig történtekkel, illetve a most nyilvánosságra került felvétellel kapcsolatban Orbán Viktort arra szólította fel, hogy nyilvánítson véleményt a "rendszerszintű" fideszes választási csalásokról. Határolódjon el, vagy ha ez nem történik meg, akkor az mindenki számára világossá teszi, hogy "a Fidesz a csalók pártja".
Zsigó Róbert, Baja fideszes polgármestere tegnap azt állította, hogy a helyi önkormányzat a rászorulóknak szokott szociális tűzifát osztani, nem pedig a rá szavazóknak. Zsigó szerint "a bukott baloldal" képtelen tisztességesen kampányolni és tisztességesen veszíteni is, csak "vergődnek a mondvacsinált hazugságokban és rágalmakban, miközben ők maguk már Bajára szállították az erőszakos gyűlöletkampányukat".

Eközben a helyi választási bizottság elutasította azt a beadványt, amely annak megállapítását kérte, hogy a Fidesz a bajai időközi választással kapcsolatban megszegte a választási eljárási törvényt, mert "hamis állításokkal" próbálták befolyásolni hangosbemondón a választókat. A kifogást az Index egyik múlt heti cikkéhez csatolt videofelvétel alapján nyújtották be. Ebből kiderül, hogy Kovács Csabának, a helyi Fidesz jelöltjének arcképével és a párt logójával díszített autókról egyebek mellett azt ismétlik: "Na hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék! Ne féljen Bajnai, Gyurcsány, Mesterházy embereitől! Ne higgyen a gyűlöletet keltő Teket Melindának és társainak! A Fidesz megvédi Önt!" A bizottság szerint a kifogásban sérelmezett magatartás nem kapcsolódik a választási eljárási törvényben meghatározott, a választás tisztaságának megóvására, a választási csalás megakadályozására vonatkozó alapelvhez, illetve annak megsértéséhez. Ugyanakkor azt is megállapítják, hogy a felvételen elhangzottak alkalmasak lehetnek a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségéről, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló választási alapelvek megsértésére, de hozzáteszik, hogy ezt a kifogást tevőnek kell bizonyítani.

A 444.hu riportereinek az ismétlésre kötelezett 32-es szavazókörben kampányoló Kovács Csaba azt mondta: nincs véleménye az előző szavazással kapcsolatos bírósági ítéletről, semmit sem gondol arról, hogy a bíróság szerint szervezetten szállították az embereket, a hangos autókra pedig nincs befolyása, ez a kampányfőnöke területe. Teket Melinda, a demokratikus ellenzék jelöltje vasárnap este lapunknak azt mondta: háborús hangulat uralkodik Baján. A Fidesz hangszórókkal felszerelt furgonokat bérelt, hogy a baloldal jelöltjét minél hatásosabban mocskolhassa, emellett őt titokzatos autók követik kampánykörútján. A járművekben más városból Bajára érkezett egyetemisták ülnek, akik a város tulajdonában lévő szállón laknak és az a feladatuk, hogy a baloldal jelöltjét kamerázzák. Teket azt is elmondta, hogy lassan kezdenek ezekkel a fiatalokkal összebarátkozni.
A szocialista Szanyi Tibor tegnap arra szólította fel a kormányt, hogy közpénzből ne kampányoljon. Az MSZP elnökségi tagja arra kérte Áder Jánost, aki egy hónapja a kampánnyal kapcsolatban "bölcs önmérsékletre" intette a pártokat, hogy "tegyen rendet az elvtársai sorában". Erre azért is szükség van, mert az elmúlt hónapban az Orbán-kormány szinte semmi mással nem foglalkozott, mint "politikai ellenfeleinek ócsárolásával, valamint ennek árnyékában a nyakló nélküli harácsolással, majd megállapította, hogy Magyarország jobban teljesít - nekik!" - fogalmazott Szanyi.