Szabotálta a Fidesz Handó Tünde meghallgatását az ároktői banda ügyében

Publikálás dátuma
2013.10.09. 17:57

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának ülése szerdán. A képviselők Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét és a Legfőbb Ügyészség képviselőjét hallgatták volna meg az ároktői banda két tagjának fogolyszökési ügyével kapcsolatban.

Bárándy Gergely, a testület szocialista elnöke hangsúlyozta, hogy nem a bűnbakkeresés, hisztériakeltés, hanem a megoldások keresése céljával hívták össze az ülést. Érthetetlennek nevezte a kormánypárti képviselők távolmaradását, akik - mint mondta - két napja még azt jelezték, hogy eljönnek az ülésre, csakúgy mint korábban Pintér Sándor belügyminiszter, aki szintén nem ment el. Handó Tünde és a Legfőbb Ügyészség képviselője egyaránt azt mondta, hogy bizottsági ülés hiányában nem tud érdemben nyilatkozni. Harangozó Tamás (MSZP) az elmaradt ülés után újságírók előtt szánalmasnak és gátlástalannak minősítette a Fidesz eljárását. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója korábban azzal indokolta a kormánypártiak távolmaradását, hogy álláspontjuk szerint az ellenzék csak "politikai hisztériakeltést" tervez.

Érzi a Fidesz a botrány előszelét

"Ebben az ügyben, mint cseppben a tenger, minden benne van, ami a kormányzati filozófiát jellemzi: nem a problémát kezeli, csak látszatmegoldást ad" - összegezte lapunknak Hack Péter. A büntetőjogász szerint, noha a kormánypárt is érzi, hogy botrány van kialakulóban az ügy kapcsán, és ezzel a lépéssel is próbálják azt a maguk javára fordítani. Ugyanakkor ezzel az intézkedéssel indirekt módon az eljárás elhúzódását ösztönzik, hiszen más ügyeket háttérbe kell helyezniük az ilyen súlyosabb - magas büntetési tételű - ügyekkel szemben, és ezzel a jogalkalmazó befolyást gyakorol az igazságszolgáltatásra.

Hack ugyanakkor úgy vélte, ha már korlátlan ideig bent lehet tartani valakit az előzetesben - miközben az is előfordulhat, hogy az illető nem bűnös, elég csak a Balla Irma-gyilkosság perére gondolni -, sokkal súlyosabb, hogy a hatóságokat nem terhelik konkrét fajsúlyos határidők. "Ha az ügyész nem készíti el a vádiratát, vagy a bíróság nem foglalja írásba az ítéletet a törvény adta időn belül, semmilyen követkeménye nincs" - hívta fel a figyelmet a jogász. Szerinte a szakértőknek, noha kétségtelen a felelősségük az ügyek elhúzódásában, fedezni kellene a költségeiket, ugyanis "hiába kötelezik 60 napos határidőre, ha egy napra 48 órányi feladat jut rájuk". Sok neves szakember egyszerűen nem lép be a szakértői rendszerbe, mert nem éri meg neki, ám a megfelelő támogatással több szakértőt lehetne motiválni, bevonni az eljárásokba, ami nagyban hozzájárulna az elhúzódások csökkenéséhez - fejtette ki Hack.

Szerző

Tűzifa-támogatást igényelhetnek az önkormányzatok

Október 15-ig igényelhetik az önkormányzatok a tűzifavásárláshoz kapcsolódó kormányzati támogatást, amelynek összege idén 2 milliárd forint, duplája a tavalyinak - tájékoztatta Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára szerdán az MTI-t.

  Az államtitkár ismertette, hogy az 5000 lélekszám alatti települési önkormányzatok közül a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 13 ezer forint, lágy lombos fafajta esetében 7300 forint támogatást igényelhetnek. Az önkormányzatoknak előbbihez erdei köbméterenként nettó 1000, utóbbihoz 700 forint önrészt kell biztosítaniuk.

    A többi 5000 fő alatti település kemény lombos fafajta esetében erdei köbméterenként nettó 12 ezer, lágy lombos fafajta esetében 6800 forint támogatást igényelhet. Itt előbbihez 2000, utóbbihoz 1200 forint önrész szükséges - fejtette ki Tállai András.
    Arról is beszámolt: a támogatásra fordítható keret idén kétmilliárd forint, ami kétszerese a tavalyinak.

    Az önkormányzatoknak rendeletben kell meghatározniuk, kik részesülhetnek tűzifa-támogatásban, s nem kérhetnek ellenszolgáltatást azoktól, akiket ebben részesítenek - mondta Tállai András, hozzátéve: tűzifát csak állami erdészeti társaságoktól lehet vásárolni, a közbeszerzési szabályok betartásával.

Szerző

Ellenzéki nagyágyúk nyomják a véghajrát Baján

Publikálás dátuma
2013.10.09. 17:18

Elcsalt választást ismételnek meg Baján - Mesterházy és Bajnai egyaránt ott kampányol.

Vasárnap eljön az igazság pillanta Baján - a választási csalással "behúzott" fideszes önkormányzati képviselőt könnyen Teket Melinda, a demokratikus ellenzék jelöltje válthatja. Hogy csúcsra járassák a kampányt, az MSZP választmányi ülése után Mesterházy Attila pártelnök a helyszínen korteskedik a kampánycsend beálltáig. Bajnai Gordon, az Együtt-PM első ember is így tesz.

Emlékeztetőül: a szeptember 22-én tartott időközi önkormányzati választás eredményét megsemmisítette, és a bajai 32-es számú szavazókörben a voksolás megismétlését rendelte el a Kecskeméti Törvényszék. A szombati határozat szerint a bíróság a bizonyítékok - a becsatolt videofelvételek és a hanganyagok, valamint a tanúk vallomása és egyéb adatok - alapján megállapította, hogy a szavazás helyszínére szervezetten szállítottak választópolgárokat, ami kampánycsend-sértésnek minősül. A bírói tanács határozatával megváltoztatta a bajai, azaz helyi első fokú, valamint a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság másodfokú elutasító határozatát is. 

Szerző