Elfogták az ároktői banda szökött tagjait Svájcban

Publikálás dátuma
2013.10.07. 20:34
FOTÓ: POLICE.HU
Elfogták az ároktői banda házi őrizetből megszökött két tagját Svájcban szerda kora este - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a rendőrség honlapján.

    A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér a házi őrizet szabályait megszegve pénteken ismeretlen helyre távozott ároktői lakásáról. Elfogásuk érdekében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi együttműködés lehetőségeit is igénybe vette, és a Svájci Szövetségi Rendőrség célkörözési egysége Oftringenben elfogta a két férfit - írta a rendőrség.
    Az ügyészség szerint a vádlottak 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadtak rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

    Az ároktői banda tagjainak ügyében lassan fél évtizede folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottnak javasolt tényleges életfogytiglant.
    A rendőrség szombat délelőtt tette közzé, hogy péntek éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja. Ellenük fogolyszökés miatt indult eljárás.
    A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé a használatát. Az ároktői üggyel kapcsolatban a Legfőbb Ügyészség (LÜ) kezdeményezte május végén a jogszabály módosítását. Fazekas Géza, az LÜ szóvivője az MTI megkeresésére kedden elmondta, az ügyészség javaslata az volt, hogy ha az első fokú ítélet előtt a terhelt előzetes letartóztatása a törvényben biztosított maximális időtartamot elérte, és emiatt házi őrizetbe kerül, ne legyen szükség a hozzájárulására ahhoz, hogy a mozgását technikai eszközzel ellenőrizzék.

    A Belügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint a rendőrség sem szóbeli, sem írásbeli utasítást nem kapott a folyamatos őrzésre, így a házi őrizet általános szabályainak megfelelően járt el. Kiemelt veszélyességükre tekintettel ezt napi hétszer tették meg, figyelembe véve azt a jogszabályi korlátot, hogy a rendőrség a házi őrizet végrehajtása során a szükséges mértéken túl törvényes ok nélkül nem zavarhatja a terhelt magánéletét.
    Gulyás Gergely fideszes képviselő szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, az ároktői banda ügye miatt pártja kezdeményezi, hogy a jövőben a legsúlyosabb bűncselekmények esetén ne legyen felső határa az előzetes letartóztatás időtartamának. Emellett 60, illetve 90 napban maximálnák a szakértői vélemények elkészítésének határidejét, és az előzetes letartóztatás bírói elutasítása esetén kötelezővé tennék a nyomkövető alkalmazását. Az erről szóló törvénymódosító javaslatot két héten belül benyújtják.

    Az ároktői bűnbanda két tagjának szökése ügyében több párt is felszólalt. Bárándy Gergely és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő kezdeményezte Pintér Sándor belügyminiszter és Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke meghallgatását. A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt viszont határozatképtelen volt a parlament alkotmányügyi, valamint honvédelmi bizottsága ellenőrző albizottságának ülése szerdán. A képviselők az OBH elnökét és a LÜ képviselőjét hallgatták volna meg. A meghiúsult ülés után Tóth Áron, az OBH elnöki kabinetjének vezetője újságíróknak azt mondta, hogy az ároktői ügyben a bíróság nem hibázott.

Szerző

Mesterházy és Bajnai ismét Baján kampányol

Publikálás dátuma
2013.10.07. 07:22

Mesterházy Attila szombaton ismét Bajára megy, hogy a szocialista aktivistákkal házról-házra járva győzze meg a helyieket arról: voksoljanak Teket Melindára, a demokratikus ellenzék közös jelöltjére. Az MSZP elnök-frakcióvezetője a párt választmányi ülése után utazik a városba, ahol a 32-es szavazókörben vasárnap megismétlik az időközi önkormányzati választást.

Szombaton Bajnai Gordon is Baján korteskedik Teket Melinda mellett, aki az Együtt-PM, illetve a Demokratikus Koalíció (DK) támogatását is élvezi. Az Együtt-PM szövetség bajai születésű vezetője már reggel a városban lesz. Miután szombaton a DK tisztújító kongresszust tart, még nem dőlt el, hogy Gyurcsány Ferenc részt vesz-e a kampányhajrában. Gréczy Zsolt, a párt szóvivője lapunknak azt mondta: ha időben véget ér a kongresszus, elutazik Bajára a volt miniszterelnök.

Eközben a városban folytatódik a durva kampány. A helyi választási bizottság szerint a három demokratikus ellenzéki pártot tömörítő Összefogás Bajáért megsértette a választási törvényt, amikor a Teket Melindát népszerűsítő szórólapján azt írták: a Kecskeméti Törvényszék a Fidesz kampánycsendsértése miatt semmisítette meg egy szavazókörben a szeptember 22-i időközi önkormányzati választás eredményét és rendelte el a megismételt választást. A bizottság indoklásában rögzítette: a szórólapon szereplő tényállítás valótlan tartalmú, hiszen a Kecskeméti Törvényszék nem állította azt, hogy a kampánycsendsértés a Fideszhez vagy bármely más jelölőszervezethez lenne köthető.

Zsigó Róbert fideszes polgármester a város honlapján közzétette a határozatot, majd közleményben tudatta, hogy a baloldal egyértelműen hazudott a bajai választópolgároknak, és erről papírja van. Az Együtt-PM viszont tegnap bejelentette: ezúttal is a bírósághoz fordulnak, ahol újra bebizonyosodik majd, hogy a helyi választási bizottság súlyosan részrehajló és fideszes politikai célokat szolgál. A szövetség szerint a helyi választási bizottság döntése jól mutatja, milyen választásokra kell készülnie Magyarországnak 2014-ben. Ezt jelzi a Fidesznek lejtő pálya, a lejárató kampány, a csalástól sem visszariadó fizetett aktivisták és a politikai befolyása alatt álló helyi választási szervek.

Szerző

Megelőzhető a demencia

Publikálás dátuma
2013.10.07. 00:28
Fotó: thinkstockphotos.com
A koleszterincsökkentő gyógyszerek csaknem harmadával mérséklik az emlékezetromlás és a demencia kockázatát - mutatta ki egy több tanulmány adatait elemző, nagyszabású vizsgálat.

 A sztatinok, vagyis a "rossz" koleszterin szintjét csökkentő gyógyszerek egy éven túli szedése megóvhatja az agyat az Alzheimer-kórtól és a demencia egyéb formáitól - derült ki 16 tanulmány elemzéséből. A sztatinokat szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek írják fel.

    A Baltimore-i Johns Hopkins orvosi egyetem kutatói 16 tanulmány eredményeit elemezték. Ezekben összesen 23 ezer olyan férfit és nőt vizsgáltak, akiknek nem voltak emlékezetüket vagy szellemi képességeiket érintő orvosi problémáik, és 25 évek keresztül követték őket. Azt vizsgálták, milyen a sztatinok agyra kifejtett hatása rövid távon, és hogyan befolyásolja az Alzheimer-kór vagy az éreredetű, azaz vaszkuláris demencia kialakulását hosszú távú szedésük.

    Azt fedezték fel, hogy a sztatinok egy évnél hosszabb ideig történő szedése 29 százalékkal csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát - ismertette a The Daily Telegraph a Mayo Clinic Proceedings című szaklapban megjelent tanulmányt.  A sztatinokról kimutatták, hogy mérséklik a vérereken belüli gyulladások kialakulását és a szélütést okozó vérrögök képződését. A kutatók arra utaltak, a gyógyszernek ez a hatása lehet az, amely csökkentheti az agyban a káros fehérjefelhalmozódást és a vérerek gyulladását.