Fordulópont volt a Tavares-jelentés

Publikálás dátuma
2013.10.10. 07:03
Leírás: Herczog Edit fontosnak tartja, hogy a kormány hibájából megcsúszott uniós projektek határidőre befejeződjenek, a vállalk
A Tavares-jelentés fordulópont volt, kijelölt egy határvonalat, melyet a Fidesz sem mer átlépni, ezután nem lehet legyinteni Európában az antidemokratikus folyamatokra - fogalmazott lapunknak Herczog Edit. Az MSZP-s európai parlamenti képviselő úgy véli, a jelentés szövegének finom egyensúlya a szocialista képviselők rátermettségét bizonyítja: a Magyarország számára súlyos következményekkel járó módosításokat ők "gyomlálták ki" a tervezetből. Szerinte nem a szocialista EP-képviselőknek, hanem a botrányos teljesítményére ok nélkül büszke Fidesznek van magyarázni és szégyenkeznivalója.

- A napokban óriási belpolitikai vihart kavart, hogy ön honlapján a szocialista EP-csoport "bizonyítványának" nevezte a Tavares-jelentést.  Ön azt írta, hogy a dokumentum "összeállítása elsősorban Göncz Kinga és Tabajdi Csaba érdeme, végigharcolásában mindannyian részt vettünk, elfogadtatásáért valamennyien mindent megtettünk".  Mégis mit értett azon, hogy a dokumentum az önök bizonyítványa?
- Pontosítsunk. A Magyar Szocialista Pártban folyik a 2014-es európai parlamenti (EP) választási lista összeállítása. A jelölés során pályázatot kell benyújtani. A közel 14 oldalas pályázatom egyik bekezdése tér ki a Tavares-jelentésre. Az alapos munkával kiérlelt anyag pontos lajstrom és őszinte tükör az aktuális kormánynak: rossz úton járnak, mielőbb vissza kell fordulni. Orbán Viktor hiába szeretné valamiféle baloldali világ összeesküvésként beállítani a jelentést: a jobboldali többségű Európai Parlament szavazta meg a benne foglaltakat. A magyar kormánynak 370, a tartózkodókkal együtt 450 ellensége ülne a többségében jobboldali EP-ben? De a jelentés - és ezt büszkén vállalom - a szocialista EP-képviselők rátermettségének bizonyítványa is. Nagyon nehéz volt ugyanis elérni a végső szöveg finom egyensúlyát. Több mint ezer módosító indítvány érkezett, köztük egészen durvák is: függesszék fel Magyarország uniós szavazati jogát, vagy vonják meg a fejlesztési pénzeket. Ezeket javarészt mi gyomláltuk ki. Az nem volt kérdés, hogy az Orbán-kormányt az unió szembesíteni kívánja kijózanító véleményével: európai mércével mérve a magyar kabinet veszélyes úton jár. Eleget szenved a magyar lakosság a Fidesz miatt, az újabb büntetések csak az embereknek ártanak, miközben csak erősítik az Európát tagadó kormánypárt szólamait.

- A jobboldali sajtó, valamint a kormánypártok belföldön azt állítják: önök lejáratták Magyarországot. Ki járatta le hazánkat?
- A kormányoldal nyilván nem mondhat mást. A Tavares-jelentés tartalma ugyanis roppant kínos. Magyarázkodni kell miatta külföldön, még a jobboldali Néppárt politikusai előtt is. Annyira - nem tudok mást mondani - ciki, hogy még a "gránitszilárdságú" alaptörvény módosítására is hajlandóak voltak, engedve a kritikának. Van itt azonban egy mélyebb probléma is, amit felszínre hozott az ügy. Nekünk, baloldaliaknak nem Orbán Viktor szlogenjeihez, hanem a saját meggyőződésünkhöz, elveinkhez kell mérnünk magunkat. József Attilával mondva, "a mindenséghez merd magad". Nem nekünk, hanem a botrányos teljesítményére ok nélkül büszke kormánypártnak van magyarázni és szégyenkeznivalója. Ez szerintem egy fontos tanulság a közelgő kampányra nézve is.

- Egyetért Viviane Reding uniós alapjogi biztossal abban, hogy a Tavares-jelentés okafogyottá vált? Azaz az alaptörvény-módosításokkal megoldódott-e bármely, a jelentésben súlyos aggályként megfogalmazott probléma?
- Viviane Reding a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) esélyes jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ami az Európai Parlamentet illeti, 2014-ben egy új részleget hoz létre, amelynek feladata az, hogy monitorozza az unió tagországait a közösen elfogadott alapelvek érvényesülése vonatkozásában. Monika Hohlmeier (EPP) jelentéstévő, és jómagam mint társjelentéstevő ajánlására Demokrácia- és jogszabály- figyelőrendszer van alakulóban - Orbán Viktor teljesítményének hála. Ha tárgyilagosak vagyunk, látnunk kell, hogy több uniós tagállamban vannak értékrend-problémák, nem csak Magyarországon. De a Tavares-jelentés volt a fordulópont, ami után már nem lehet legyinteni, ha antidemokratikus folyamatokat, az európai politikáktól való jelentős eltérést tapasztalunk. Kijelölt egy határvonalat, amelyet - legalábbis egyelőre - a Fidesz sem mer átlépni. Ez a mi érdemünk is, büszkén vállalhatjuk.

Súlyos aggodalmak
Július 3-án fogadta el az Európai Parlament Rui Tavares portugál EP-képviselő jelentését. Az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló dokumentumot 370 igen szavazattal, 249 ellenében, 82 tartózkodás mellett fogadták el. Mivel a 765 képviselőből - akik közül 701-en vettek részt a titkos szavazáson - 274-en tartoznak az Európai Néppárthoz (amelynek a Fidesz is tagja), valószínű, hogy a néppártiak közül is sokan hozzájárulták hozzá a Fidesz-kormányt elítélő jelentés elfogadásához. Az EP már tavaly februárban elfogadott egy határozatot, amelyben "súlyos aggodalmát" fejezte ki a magyarországi demokráciával és az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban. A határozat az igazságügyi és szabadságjogi bizottságot - amelynek Tavares is tagja - bízta meg azzal, hogy indítson vizsgálatot. A magyar kormány ugyanakkor kezdettől a "nemzetközi baloldal" áskálódásának tudta be a vizsgálatot. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben  azzal vádolta meg az MSZP-t, hogy "a magyar EP-képviselők összefogtak az ország ellenfeleivel Magyarország ellen". Tavares pedig a kormánypártok kommunikácójában hol kommunista, hol maoista ügynökként jelenik meg.

- A kormány sikerként interpretálta, hogy az Európai Bizottság 75 milliárd forintos szankcióval sújtotta Magyarországot a pályáztatás folyamatában talált szabálytalanságok miatt. Valóban siker ez?
- A Tavares-jelentés miatt egyetlen fillért sem vesztettünk, mégis hazaárulóknak neveznek minket, szocialistákat. A kormány kézi vezérelt és biztosan szabálytalan pénzosztó rendszere - amelyről már több "papírjuk" is van - jelenlegi ismereteink szerint közvetlenül 75 milliárd, közvetve további 2-300 milliárd forintot vett ki az ország kasszájából. Ez szerintük siker. Végül is, hogy a kormánynak kedves sportágból hozzak példát: biztosan siker, hogy csak 3:0-ra kaptunk ki Bukarestben és nem 5:0-ra. De győzhettünk is volna... Nem volt megoldhatatlan a feladat.

- Valóban "jelentéktelen apróság" a mérnök-probléma, amely miatt Brüsszel visszatartotta a támogatásokat?
- Egyáltalán nem, az Európai Unió egyik legfontosabb alapelvét sértette meg a kormány, méghozzá tudatosan. A magyar kamarai tagság kikötése azt szolgálta, hogy a külföldi cégek eleve el se induljanak sok hazai fejlesztési pályázaton. Ez megkönnyíti a Fidesznek kedves cégek dolgát. De a kisebb verseny még akkor is felsrófolja az árakat, ha éppen nincs mutyizás. Tehát az EU szabályain túl a magyar adófizetőket károsították meg. Ráadásul igen nagy bajban lennénk, ha a külföldre dolgozó magyar cégeket, vagy magyar munkavállalókat is ilyen feltételekkel fogadnák más országokban! A magyar Országgyűlés 2009 júliusában elfogadta a szolgáltatások szabad áramlásáról szóló jogszabályt, melyet a Fidesz képviselői is megszavaztak. Így nem csak Unió, hanem magyar jogszabályt is sértettek.

- Ismét átalakítja a kormány az uniós források felhasználásának módját, a fejlesztési források 60 százalékát közvetlen gazdaságfejlesztésre szeretnék fordítani. Összhangban áll ez az uniós prioritásokkal?
- Minden ország maga döntheti el, hogyan használja fel az uniós pénzeket, nincs egységes uniós elvárás. A "közvetlen gazdaságfejlesztés" pedig egy homályos szóösszetétel: nesze semmi, fogd meg jól. Ha pazarló és veszteséges működési modelleket tartunk lélegeztetőgépen, a haverok érdekei szerint, azzal csak növeljük a bajt. De ha az innovációra, a gazdasági és társadalmi környezet tartós javítására és a minőségi termelésre áldozunk, akkor komoly eredményeket érhetünk el. Mindkettőt hívhatjuk "közvetlen gazdaságfejlesztésnek", de csak az utóbbi út járható. Így lehetne okosan használni az Unió adta pénzt és lehetőségeket.

- Milyen esélyeket lát arra, hogy az idén véget érő uniós költségvetési ciklus forrásait maradéktalanul fel tudja használni Magyarország?
- Szinte semekkorát, de nagyon drukkolok, mert itt nincs helye kárörömnek! Fontos, hogy a kormány hibájából megcsúszott projektek határidőre befejeződjenek, a vállalkozók, cégek és intézmények pénzükhöz jussanak. A hírekben csak a milliárdokról olvasunk, de valójában a Fidesz butaságával és kivagyiságával egész közösségek boldogulását tette kockára. Lázár János a minisztériumok impotenciáját okolja a csúszásokért, de nyilvánvaló, hogy a parancsutasításos rendszer mindig rosszabbul működik. Ahol a szakembereknek nincs autonómiájuk, ahol nem lehet politikamentes, szakmai döntéseket hozni, ott komoly károk keletkeznek. 2010 után a Fidesz-KDNP óriási pusztítást végzett ezen a területen.

- "Európa lemaradása kritikussá vált az info-kommunikációs ágazatban az Egyesült Államok és egyes kelet-ázsiai országok között" - fogalmazott egyik nyilatkozatában. Mire gondolt?
- Miközben az USA-ban a mobilkapcsolatok fele, Japánban és Dél-Koreában pedig 40 százaléka 4G sebességű, addig Európában a telefonok alig 6 százaléka kapcsolódik ilyen hálózatokhoz. Hasonló lemaradás látható a vonalas szélessáv elterjedésében is. Az ágazatban a beruházások üteme lassú, és ez beavatkozás nélkül aligha változik, hiszen az itteni telekom-vállalatok az internetezés és az okostelefonok robbanásszerű terjedése ellenére nagy területeket ítélnek lemaradásra. Az országhatárok átlépése sokszor komoly fejtörést okoz, nincsenek egységes iparági szabályok, standardok. A fogyasztóvédelem szabályai is eltérnek a tagállamokban, és nem adnak választ arra, ha valaki egy okos eszközt vásárol, de az elmaradt hálózatokon nem tudja kihasználni. A szélessáv eljuttatása minden európai lakoshoz a XXI. század villamosítása, út a munkához, út a társadalmi részvételhez.

- Miért tartja fontosnak az uniós beavatkozást, miért nem elég a piaci szereplőkre bízni a folyamatot, hiszen nő az internetezők, az okostelefont használók száma?
- A városokban ez talán így van, vidéken nincs. A nagysebességű internet mindenkihez el kell érjen. Az Unió "Digitális Menetrend"-je egyik fontos fejezetének, a szélessávú internethálózatok fejlesztésének jelentéstevőjeként a hivatali bürokrácia lebontása, az EU lakosságának internetre kapcsolása a célom. Együttműködésre fogjuk bírni a különböző hálózatokat - energia, közlekedés, csatornázás - , hogy keressék a szinergiákat. Hihetetlen pazarlás, hogy ma minden hálózat külön engedélyezteti, és végzi a költségek 80 százalékát kitevő földmunkákat. Különösen fontos a vidéki környékek bekapcsolása a fejlesztésekbe. A kis-és középvállalatok szempontjait is érvényesíteni kell. Arra is törekedni kell, hogy a közszolgáltatások - az iskolai elektronikus osztálynapló, a hivatali ügyintézés, a kkv-k piacra kapcsolása - az Unió minden országában ezen a platformon működjenek. A statisztikák fontosak, de a legfontosabb, hogy az Unió lehetőségeit az Unió minden polgára kihasználhassa.

- Ha már itt tartunk, hogyan lehet képviselni magyar cégek, ágazatok érdekeit az Európai Parlamentben, mivel az uniós intézkedések általában ágazatokat érintenek és nem országspecifikusak?
- Végig kell gondolni, hogy mi a magyar érdek az adott kérdésben, hogyan lehet, általános szinten megfogalmazni, úgy hogy az EU közös politikájának része legyünk, és ne kivételek. Ehhez persze nagyon sokat kell a magyar vállalatokkal, szakmai érdekképviseletekkel is egyeztetni. Az egész Európai Unió azért működőképes, mert eltérőek az érdekek. Minket például kevéssé érint az olajfaligetek telepítésének szabályozása vagy a tengeri halászat. De erősek vagyunk többek között autógyártásban, vegyiparban, mezőgazdaságban. Így máris lehet elvszerű kompromisszumokat keresni: "Én támogatlak ebben, ha holnap te segítesz másban, ami nem sérti az érdekeidet." Fékek mellett tilos, érdekek mentén kötelező kompromisszumokra törekedni. Általában elmondható, hogy a baloldal gazdaságélénkítésre és a területi felzárkóztatásra építő válságkezelő receptje sokkal közelebb áll a magyar helyzethez, mint az európai jobboldal megszorító politikája, amiről már az Európai Bizottság néppárti elnöke is beismerte, hogy hibás.

Szerző

Nincs mese: Obama egy nőt tesz a világ urává

Publikálás dátuma
2013.10.10. 01:47

Barack Obama elnök szerdán Janet Yellent jelölte az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) kormányzótanácsa új elnökének.

Ha a szenátus jóváhagyja a jelölést, akkor a jelenleg alelnöki tisztséget betöltő, 67 esztendős Yellen lesz az első nő az intézmény élén. Egyúttal csaknem három évtized után ő lesz a Fed első demokrata párti elnöke.

Yellen kijelentette, hogy törvényhozásbeli megerősítése esetén minden tőle telhetőt megtesz a foglalkoztatottság maximalizálása, az árak stabilizálása, valamint az erős és stabil pénzügyi rendszer érdekében. Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elkezdett kilábalni a pénzügyi válságból, de sok még a tennivaló.

"Még mindig túl sokan vannak a hosszú ideje munka nélkül lévők, akiknek gondot jelent a létfenntartás. A Federal Reserve a segítségükre lehet ennek a megoldásában, ha hatékonyan végzi a dolgát" - hangoztatta a jelölt, aki amellett, hogy az elmúlt évtizedet a Fed vezető beosztásaiban töltötte, elméleti közgazdász is.

Obama keménykezű és bevált vezetőként jellemezte Yellent, és méltatta a jelölt hivatalban lévő elődjét, akinek második négyéves mandátuma januárban jár le. Az elnök emlékeztetett arra, hogy Ben Bernanke egy olyan súlyos pénzügyi válságból és recesszióból segítette kiemelkedni az amerikai gazdaságot, amilyenre a harmincas évek óta nem volt példa. Vezetése alatt a Fed rendkívüli programokat dolgozott ki a 2008-ban kirobbant válság kezelésére: kölcsönt nyújtott a bankoknak a hitelpiac befagyását követően, a nullához közeli szintre csökkentette a rövid lejáratú hitelek kamatát, és billiós nagyságrendben vásárolt kötvényeket a hosszú lejáratú hitelek kamatának alacsonyan tartása érdekében.

Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A brooklyni születésű és a Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeley-i Kaliforniai Egyetem professzora volt. Egyik volt kollégája "nagy IQ-val rendelkező kis hölgyként" jellemezte. Férje, George A. Akerlof ugyancsak közgazdász, aki 2001-ben Joseph E. Stiglitzcel és A. Michael Spence-szel megosztva kapta meg a Nobel-díjat.

Berkeley-ben a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek, és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.
Yellen demokrata párti vélemények szerint szkeptikusabban viszonyul majd a Wall Streethez, mint ahogy azt Summers tette volna. Az új Fed-elnök nézetei ugyanakkor közelebb állnak a jelenlegi, centrista kormányzatéhoz, mint a liberális demokratákéhoz. Ennek egyik jele az, hogy nem híve a nagybankok feldarabolásának.

A bankelnökjelölt egy évtizeddel ezelőtt egyike volt azon első közhivatalnokoknak, akik figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak alkotta "buborék" kidurranhat. Bírálói szerint ugyanakkor a San Franciscó-i Fed elnökeként gyakorlati lépéseket nem tett a várható károk megelőzésére.

A recessziót követően azonban felismerte, hogy a talpra állás lassú folyamat lesz, és hogy nem kell félni az inflációtól, aminek következtében még Bernankénél is aktívabban támogatta, hogy a Federal Reserve aktív szerepet vállaljon a gazdaságélénkítésben.

Noha a korábbi elemzői és sajtóértesülések arra utaltak, hogy az jelölt szenátusi megerősítése nem jár majd különösebb nehézségekkel, John Cornyn, aki a második legidősebb republikánus szenátor, hangoztatta, hogy erős fenntartásai vannak Yellennel kapcsolatban. Szerinte a Bernanke helyére kiszemelt közgazdász a liberális iskola képviselője, aki úgy gondolja, hogy az ország pénzügyi nehézségeit "még több pénzkidobással kell" megoldani.

Szerző

Raymond és a szerencsés 17-es

Publikálás dátuma
2013.10.09. 23:10
Ocskay szerint a csapat a tervek szerint teljesít FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Eddig 16 alkalommal játszott a Sapa Fehérvár AV 19 jégkorongcsapata a Klagenfurt otthonában, és mindannyiszor kikapott. Kedden azonban a 17-es szám szerencsét hozott: Marty Raymond csapata Karinthiában győzte le (2-3) a rekordbajnokot a. Idősebb Ocskay Gábor szakosztályi igazgatót kérdeztük a kellemes meglepetés körülményeiről.

-Véletlenül kicsúszott, vagy benne volt a kalapban?

- A csapattal szembeni várakozás hullámvasútra ültette a játékosokat. Egyszer fent, egyszer lent. 15-16 új játékosról beszélünk, benne öt légiós és 10-11 fiatal, akadémiából felkerült hokis, vagy más magyar klubtól igazolt. Teljesen új az edzőpáros is. Nagyszerű munka folyik, s lelkileg is jól állnak a fiúk, hiszen idegenben jobban szerepelünk, mint odahaza. Az osztrák EBEL egy roppant erős liga, s nekünk egy tanulóév lesz az új csapatépítésben.

- Egy meccs kivételével eddig mindig szoros mérkőzéseket játszottak.

- Valójában minden a tervek szerint halad. Minden mérkőzésre 1 pontot ütemeztünk be, s ezt szinte tartjuk, 10 meccsen 9 pontot szereztünk. Van két fiatal kapusunk – egyikük 23, a másik 19 éves -, akik életük nagy terheit most kapják meg. Ráadásul sorozatban játsszuk a mérkőzéseket. A múlt héten csütörtök-péntek-vasárnap sorrendben léptek jégre, majd e héten kedden ismét, miközben buszoztunk Klagenfurtig 800 kilométert. Most jön két hazai meccs, azaz hat mérkőzés 15 nap alatt. Ez elég megterhelő sorozat.

- Három vereségre jött ez a klagenfurti győzelem, ez tűzbe hozza a közönséget is.

- Nyilvánvalóan. A mostani két hazai meccs idejére alighanem elérjük az 1400-as bérletes nézőszámot, a drukkerek óriási hangulatot teremtenek a csarnokban.

- Az edzőváltás tehát nem okozott visszaesést. Milyen eredménnyel lennének elégedettek az idén?

- Negyvennégy mérkőzés után szétválik az első hat és a hátsó hat. Mi nyilván ez utóbbiban leszünk, s az alsóház még játszik egy oda-vissza kört a két elérhető rájátszós hely valamelyikéért. Ezek egyikét kis szerencsével elérhetjük.

Szerző