Erdő Péter ünnepi szentmisével fogadja a szentkúti kegyszobrot

Erdő Péter bíboros ünnepi szentmisével fogadja a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely Szűz Mária-szobrát hétfőn Budapesten, mivel azt a fővárosi Szent István-bazilikába szállítják a kegyhely felújításának idejére - tájékoztatta Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-t.

A sajtóreferens úgy fogalmazott: a mátraverebély-szentkúti kegyhelyet a következő több mint egy esztendő folyamán jelentős uniós segítséggel, teljes körűen felújítják, "hogy minden szempontból megfeleljen rangjának és a zarándokok 21. századi igényeinek".

A kegyhely "legféltettebb kincsét", a Mária-szobrot Szent István király ereklyéje, a Szent Jobb közelében helyezik el a felújítások végéig. A bíborosi szentmisét követően a hívek is a kegyszobor elé járulhatnak - tette hozzá.

Tóth János Csaba utalt arra, hogy október 23-tól karácsonyig minden szerdán "szentkúti imaestet" tartanak a budapesti bazilikában, amelyek során az esti imaórát szentmise, majd zarándoklat követi a kegyszobor elé, ami után személyes áldást is kérhetnek a hívek.

Megemlítette, abban az esetben, ha az építkezés Mátraverebély–Szentkúton a tervezett ütemben halad, a kegytemplomban advent első vasárnapjától ismét tartanak szentmisét. A szentkúti kegyhely a munkálatok idején is megközelíthető, ahol - amíg az időjárás engedi - minden vasárnap 11 órakor mutatnak be szentmisét - jegyezte meg.

A római katolikusok által leginkább látogatott magyarországi búcsújáróhely csaknem 2,5 milliárd forint európai uniós támogatásban részesül. A ferencesek által gondozott kegyhely barokk-kori kiépítése óta most nyílik először lehetőség nagyszabású fejlesztésre. A felújítás során helyreállítják és korszerűsítik a 18. században épült templomot és a kolostort, kibővítik a szűkös gyóntatóudvart, a búcsúknak helyt adó téren pedig elhelyezik a Szent István országfelajánlását ábrázoló mozaikkompozíciót.

Az idelátogatók fogadására szállásokat is kialakítanak, ezenkívül száz embert befogadó rendezvényteremmel, múzeummal, étteremmel, turisztikai fogadóépülettel és kegytárgybolttal is bővül a búcsújáróhely.

Áder János köztársasági elnök a nemzeti kegyhely beruházása alapkövének ünnepélyes elhelyezésekor múlt héten azt mondta: a fejlesztés olyan értéket szolgál, amelyre manapság mindenkinek nagy szüksége van. Beszédében az államfő kiemelte: megvan a remény arra, hogy Ferenc pápa 2016-ban, amikor felkeresi Magyarországot, Mátraverebély-Szentkútra is ellátogat.

 Áder János a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely forrásvízéből merített vizet vitt szeptemberben a Szentatyának, amellyel megáldotta őt a pápa.

Szerző

Zápor, zivatar, szél

Publikálás dátuma
2013.10.12. 22:58
Fotó: Thinkstock
Vasárnap kezdetben a Dunától keletre, majd egyre-inkább a keleti, északkeleti tájakon fordulhat elő eső, zápor, északkeleten egy-egy zivatar. Északnyugaton megélénkülhet időnként a délies szél. Hajnalban 8-15°C, délután 17-23°C várható. Északnyugaton várható a hűvösebb idő. Reggelre a Dunántúlon többfelé pára, köd képződhet.

Hétfőn nyugodtabb időben lesz részünk, a változékony felhőzetből kevés helyen alakulhat ki zápor. 17-22°C közötti maximumokra készülhetünk, hajnalban sem lesz hidegebb 5-13°C-nál. Helyenként pára, köd képződhet. 

Kedden ismét többfelé előfordulhat eső, zápor, helyenként, elsősorban keleten akár zivatar is. Délen megélénkülhet a szél. Kissé visszaesnek a délutáni maximumok.

Szerdán egy hidegfront miatt sokfelé számíthatunk csapadékra eső, zápor formájában, de helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Hűvös, szeles időben lesz részünk. Csütörtökön már szárazabb, de még kissé szeles, hűvös időre van kilátás.

Szerző

Mesterházy: Baja polgármestere csal és hazudik

Az MSZP elnöke a bajai választókörzetben tartott kampánysétája előtt szombaton azt állította, hogy Zsigó Róbert, Baja polgármestere csal és hazudik.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: „Látva Baja polgármesterének országos szóvivői tevékenységét azt lehet mondani, ez a polgármester az, aki nemcsak csal, hanem hazudik is”.     

Itt a kampányban csaltak, az országos médiában pedig folyamatosan hazudik Baja város polgármestere – tette hozzá.      Véleménye szerint, ez szégyen, mert „Baja városa többet érdemelne”.     

Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy Teket Melinda elindult, és részt vett ebben a kampányban, ezért fontos ez az eredmény is, hiszen ha ő megnyeri ezt a választást, akkor egy egészen új hang, egy egészen új politikai kultúra tud bekerülni a város önkormányzatába – fogalmazott az MSZP elnöke.     

Szólt arról, hogy Bajnai Gordonnal azt kérték, hogy ne pártpolitikát, hanem a bajai emberek, a körzetben élő emberek érdekét tekintse legfontosabbnak jelöltjük, ha bekerül az önkormányzatba.     

„Mi pedig azért támogattuk, hogy megmutassuk Magyarországnak, az itt élő embereknek, hogy van jobb választás, van jobb jelölt, van jobb program” – tette hozzá.     

Álláspontja szerint a bajai önkormányzati választáson minden megtörtént, amire számíthatnak az országos választások során is.

Mesterházy Attila kitért arra, hogy október 22-én írják alá az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodást. Semmi olyan új körülmény nem merült fel, amely miatt bármelyikünk is átgondolta volna, vagy újragondolta volna ennek a megállapodásnak a megkötését - tette hozzá.     

A rövid sajtótájékoztató után Mesterházy Attila, Bajnai Gordon és Teket Melinda kampánysétára indultak a 3-as választókerület 32-es szavazóköréhez tartozó területen.

A Baja külterületéhez tartozó, zártkertekből, kisebb lakóházakból álló területen kevesen laknak.     

Az MTI tudósítójának az egyik házaspár elmondta: nem biztos, hogy elmennek szavazni, de ha elmennének, akkor ők már eldöntötték, hogy kire szavaznának. Szomszédjuk azt válaszolta, hogy ő elmenne szavazni, de nem ebben a választókörzetben lakik.

Többen kijelentették: felismerték a körzetben kampányoló Bajnait és Mesterházyt, de szavaik szerint, „ettől még nem lesz út és közmű” ezen a részen.     

Vasárnap a bajai 3-as számú választókörzet 32-es szavazókörében azért tartanak megismételt választást, mert a Kecskeméti Törvényszék döntése szerint a szeptember 22-i időközi önkormányzati képviselő-választáson kampánycsendsértés történt, a választói akaratot befolyásolta az, hogy szervezetten szállították az embereket a szavazásra 

Szeptember 22-én Kovács Csabára, a Fidesz jelöltjére 467-en (47 százalék), Teket Melindára, az MSZP, az Együtt-Korszakváltók Párta és a Demokratikus Koalíció jelöltjére 406-an (41 százalék) szavaztak. A Jobbik jelöltje, Markó György 8, az LMP-s Ikolity István a voksok 4 százalékát kapta.

Szerző