Előfizetés

Az Audi ETO menetel, a Fradi pedig utána

A címvédő Győri Audi ETO KC esélyeshez méltóan szombaton 33-21-re nyert Nagybányán a női kézilabda Bajnokok Ligája második fordulójában. A másik érintett magyar csapat, a Fradi hazai környezetben szintén győzni tudott 27-25-re.

A Győr egy hete szinte megalázta az osztrák Hypo NÖ-t, míg a jelenleg sérült Szűcs Gabriella nagybányai klubja vereséggel kezdett, a német Thüringer HC-tól kapott ki. A Baia Mare negyedóráig tartotta a lépést a Győrrel, majd a feljavuló védekezésével ellépett az ETO. Az időkérés segített a hazaiakon (7-12 után 10-12), erre pedig Ambros Martin próbálta rendezni a sorokat. Ez sikerült, mert a szünetre visszaállt a megnyugtató előny.

A második félidő elején is a győriek irányították a játékot, és a román együttesnek csak akkor voltak fellángolásai, amikor emberelőnybe került. A 42. percben 23-16-ra vezetett az ETO, a lendülete pedig végig kitartott és 33-21-re nyert. A Győr jövő vasárnap a Thüringer HC vendége lesz Nordhausenben.

A Ferencváros tegnap este Dabason a 2012-es győztes Buducsnoszt Podgoricát fogadta a női kézilabda Bajnokok Ligája B-csoportjának 2. fordulójában. A Fradi múlt heti súlyos dániai veresége és a Midtjylland szombati egygólos lublini győzelme után a zöld-fehéreknek életbevágóan fontos volt a győzelem.

Női kézilabda Bajnokok Ligája
A-csoport:
Győri Audi ETO KC-Baia Mare 33-21
Thüringer HC-Hypo NÖ (lapzártánk után)
Az állás: 1. Győr 4 pont/2 mérkőzés, 2. Thüringer HC 2/1, 3. Baia Mare 0/2 (50-69), 4. Hypo NÖ 0/1 (22-41)
B csoport:
Lublin (lengyel)-Midtjylland (dán),24-25
FTC-Rail Cargo Hungaria - Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 27-25
Az állás: 1. . Midtjylland 4 pont, 2. Podgorica 2 (58-44), 3. FTC2 (50-57), 4. Lublin 0  pont
A kvartettekből az első két helyezett jut a középdöntőbe.

Ami nem ígérkezett könnyűnek, hiszen kis visszaesés után a podgoricai együttes újra formába lendült és Camila Dalby és Cristina Neagu  leigazolásával erősítette pozícióit.

Az első félidő változatos játékot hozott, mindkét csapat vezetett olykor, a félidő azonban 13-13-ad döntetlennel végződött. A második játékrészben tovább erősített a Fradi, a vége előtt öt perccel három góllal vezetett és izgalmas végjáték után végül két gólos, 27-25 arányú győzelmet aratott.

Uniós pénzből több energetikai beruházás

Az Európai Bizottság ma adja áldását azoknak a kiemelt energiainfrastruktúra projekteknek a végleges listájára, amelyek 2014 és 2020 között uniós költségvetési forrásokban részesülhetnek. Közel egy tucat magyar érdekeltségű beruházás is szerepel az előzetes listán - írja a Bruxinfo..

Hétfőn fogadja el és hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság azoknak a „közös érdeklődésre számot tartó” gáz, villamos energia és olaj projekteknek a listáját, amelyek a következő hét évben az erre a célra létrehozott speciális alapból uniós támogatásban részesülhetnek.

2014 és 2020 között összesen 5,8 milliárd euró áll majd rendelkezésre a belső energiapiac fizikai megvalósítását előmozdítani hivatott uniós alapból (Európai Hákózat-összekapcsolási Eszközből) a különböző infrastruktúra-fejlesztésekre.

A befektetők által előterjesztett 750 projektből végül több szűrő után 248 energiaprojektet választottak ki az uniós illetékesek, elsősorban a gáz és a villamos energia területén.

A kiválasztott beruházások többsége a földgáz észak-déli irányú áramlását; LNG-terminálok építését és a déli gázfolyosó megvalósítását hivatottak elősegíteni, továbbá a jelenleg nemzeti határok közé beszorított villamos energiarendszereknél a határkeresztező kapacitások kiépítését.

A most kiválasztandó projektek nem csak uniós finanszírozásban részesülhetnek, de a szokásosnál egyszerűbb és gyorsabb, 4 évet nem meghaladó engedélyeztetési eljárásból is hasznot húzhatnak a mielőbbi megvalósulás érdekében.

A szabályok szerint a listát két évente felülvizsgálják, és törölhetik róla azokat a projekteket, amelyek az érintettek hibájából túlzottan lassan haladnak vagy nem felelnek meg többé például a környezetvédelmi előírásoknak. A most elfogadandó lista lényegében ugyanaz, amire a tagállami hatóságok július végén rábólintottak.

A még júliusban jóváhagyott előzetes listán közel egy tucat magyar érdekeltségű beruházás is szerepelt. Ezek a következők:
1. A szlovák-magyar gázösszeköttetés (interkonnektor) Veliké Zlievce-Balassagyarmat- Vecsés között.

2. A Krk szigetén épülő horvát LNG-terminálból a földgáz elszállítását Magyarország (Szlovénia és Olaszország) felé lehetővé tévő infrastruktúra megépítése (a magyar-horvát interkonnektor már létrejött).

3. A déli gázfolyosóból és a görög LNG terminálokból származó gáz Bulgárián, Románián és Szerbián keresztül Magyarországra történő eljuttatását célzó projektek. Konkrétan a román-magyar-osztrák átviteli folyosó, ami magába foglalja a Városföld-Ercsi-Győr gázvezetéket, a városföldi kompresszor állomás kibővítését; az Ercsi és Százhalombatta közötti vezetéket; a csanádpalotai vahy az algyői kompresszorállomás bővítését.

4. Még ugyanennek a fejlesztésnek a kontextusában a Romániát Magyarországgal összekötő gázvezetéken a gáz fordított irányú áramlásának megteremtése, ami Csanádpalotánál vagy Algyőnél igényel beruházásokat.

5. A romániai Constantát Araddal és a magyarországi Csanádpalotával összekötő gázvezeték megépítése (AGRI gázvezeték).

6. A magyar-szlovén gázösszeköttetés (interkonnektor) Nagykanizsa-Tornyiszentmiklós és Lendava-Kidricevo között.

7. A júliusi listán még rajtavolt a gázt a török-bolgár határról Románián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgartenig szállító „Nabucco-West” projekt is, aminek a jövője azóta megkérdőjeleződött, miután az azeri Shah-Deniz II. konzorcium választása a görög-olasz Transz-adriai Gázvezetékre (TAP) esett.

8. A horvát, a magyar és a szlovén villamos energiahálózat összeköttetéséhez szükséges határkeresztező kapacitás (interkonnektor) létrehozása a horvát Zerjavenec, Hévíz és a szlovéniai Cirkovce között.

9. A Gőnyű és Gabcikovo közötti határkeresztező kapacitás, vagyis a magyar és a szlovák árampiacot összekötő interkonnektor létrehozása, ami több alberuházást feltételez.

10. A Sajóvánka és Rimaszombat (Szlovákia) közötti interkonnektor megépítése.

11. A kisvárdai térség és Velké Kapusany (Szlovákia) közötti összeköttetés megteremtése.

Továbbra is földéhesek a fideszes politikusok

Jól megszedik magukat a Fidesz tolvajjá lett politikusai- közölte Török Zsolt, az MSZP szóvivője a hétvégén. Három és fél éves kormányzásuk alatt mindenkinek jut valami.

Valakinek a trafikmutyiból lesz százmilliós vagyona, vagy épp szőlőből, dinnyéből gazdagodik meg; a polgármesterek aszfalt utat és családi házakat húznak fel közpénzből, de a közbeszerzések visszaosztott pénzeiből is jelentős vagyont harácsolhatnak össze.

Most kiderült, jó néhány kormánypárti honatya zsíros földeket kapott az államtól… pályázat nélkül - jelentette ki a szocialista politikus. Hat fideszes és egy KDNP-s képviselő örülhet új birtokának. Igaz, Daher Pierre nem magának, hanem feleségének gyűjthette be a területeket.

Czerván György, Tóth József, Örvendi László, Farkas Sándor, Földi László és Hanó Miklós szintén nyugodtan alhat. Orbán tolvajkormánya kiskirályok, oligarchák és maffiacsaládok kezébe helyezi az ország vagyonát. Három és fél év alatt a legszegényebbeket még szegényebbé, a gazdag keveseket pedig még gazdagabbá tette.

De míg a fideszesek földet kapnak, addig a Fidesz földre kerül. Az embereknek elegük van az igazságtalanságból, az arcátlan lopásból, az elszegényedésből - hangsúlyozta Török Zsolt.

Az MSZP azért dolgozik, hogy leváltsa a tolvajkormányt, és igazságot szolgáltasson minden kisembernek, azoknak, akik nap mint nap a hátukon viszik az országot. Mi a mai megosztott, megfélemlített, megalázott és meglopott országgal szemben egy szabad és igazságos Magyarországot akarunk. Olyat, amelyben mindenki nagyobb biztonságban és napról napra nagyobb jólétben élhet.