A D-vitamin mégsem véd?

Publikálás dátuma
2013.10.14. 22:21
Fotó: Thinkstock
Kétségbe vonta a D-vitamin csontvédő hatását egészséges emberek esetében egy új, átfogó új-zélandi kutatás.

Az Aucklandi Egyetem kutatói 23 korábbi tanulmány több mint négyezer résztvevővel felvett adatait elemezték - tudósított a BBC hírszolgálata a The Lancet című orvosi hetilapban megjelent kutatásról. Minden elemzett tanulmány a D-vitamin táplálék-kiegészítő egészséges felnőttek csontsűrűségére gyakorolt hatását vizsgálta. 

A D-vitamint átlagosan két éven át szedték a résztvevők. A vizsgálatokat a világ számos országában, köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Hollandiában, Finnországban és Norvégiában folytatták.

A csont ásványi sűrűsége a csont erősségének és ásványainak a test különböző részein megjelenő mértéke. Sokan tekintik a gyakori törést előidéző csontritkulás jelzőjének.

Bár a kutatás nem talált D-vitamint szedőknél semmiféle kedvező hatást, ám felfedeztek egy kicsi, statisztikailag mégis értékelhető csontsűrűség-növekedést a csípőízülethez közeli combcsontnyakban. A szerzők szerint ez azonban nem valószínű, hogy klinikai szempontból is jelentős lenne.
    

Ian Reid, az Aucklandi Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője úgy véli, a kutatási eredmények rávilágítottak arra, hogy egészséges felnőtteknek nincs szükségük D-vitamin táplálék-kiegészítő szedésére. Elmondta, hogy ha csak olyanok számára javasolnák az alacsony dózisú D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítők szedését, akiknél valószínűleg hiány léphet fel, az így felszabaduló jelentős forrásokat az egészségügyben máshol jobban is fel lehetne használni.

Laura Tripkovic, a Surrey Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója szerint nem csoda, ha a tanulmány nem talált bizonyítékokat a D-vitamin csontritkulást megelőző hatására, mert a betegségben igen sok egyéb tényező - gének, étrend és környezet - is szerepet játszik. Úgy vélte, a legtöbb egészséges ember elegendő D-vitamint képes előállítani a napfény és kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével. Elmondta, hogy a táplálék-kiegészítőkkel bevitt, túl sok D-vitamin ártalmas is lehet, mert a kalcium felhalmozódhat, és károsíthatja a vesét.    
    

(http://www.bbc.co.uk/news/health-24473156)

Szerző

Három amerikai közgazdász kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Eugene Fama, Lars Peter Hansen és Robert Shiller amerikai közgazdászoknak ítélték oda a 2013. évi közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn Stockholmban.

  Az indoklás szerint a díjat azokért az empirikus kutatásokért kapták, amelyekkel azt vizsgálták, hogyan lehet több évre előrejelezni a részvény- és kötvénypiaci árak változását. 
    Eugene Fama és Lars Peter Hansen a chicagói egyetem oktatója, Robert Shiller a Yale egyetemen tanít. 
    Az összesen 8 millió svéd koronával (268 millió forint) járó Nobel-díjakat hagyományosan december 10-én adják át Stockholmban.

Szerző

Holland győzelem! - a napelemes autók világversenyén

Publikálás dátuma
2013.10.11. 21:41
A győztes holland csapat napelemes autója. Fotó: Daniel Kalisz, Getty Images.
Holland győzelem született a napenergiával hajtott autók ausztráliai világversenyén: a 3200 kilométeres távot 5 nap alatt tette meg a legfürgébb kocsi, átlagsebessége 90 kilométer per óra volt.

A Delfti Műszaki Egyetem fejlesztette ki a járművet, amely a finisben, Adelaide városában is jó ütemben haladt, pedig nemcsak hogy nem sütött a nap, hanem zuhogott az eső. A napautó energiaraktározás révén teljesítette lendületesen a végső távszakaszt.

A verseny naponta 9 órán át folyt, reggel nyolc és délután öt között. Az autókban csak vezetőik ültek. "Kiszámítottuk és sikeresen megjósoltuk a verseny minden percét. Pontosan tudtuk, hogy mikor milyen lesz az időjárás, mennyi napenergiát tudnak akkumulátoraink elraktározni, és hogy az épp kitartson a célszalagig" - mondta a Nuon nevű holland csapat szóvivője.

A második helyen a japán Tokai Egyetem csapata végzett, jóllehet az utolsó szakaszon elfogyott a kocsijuk energiája és az akkumulátorait fel kellett tölteni, hogy a célba érjen. A többi versenyző jócskán lemaradt. A viadalon összesen 40 csapat indult.

Szerző