Előfizetés

Kalinyingrádot kéri az utolsó diktátor

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2013.10.15. 13:35
Megállt az idő – a kalinyingrádi vasútállomás épülete FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HARRY ENGELS
Az Európa utolsó diktátorának is nevezett Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök ötletbörzét nyithatna, annyi minden megfordult már a fejében. Legutóbbi ötletével azonban túltett minden eddigin. Nem kevesebbet ajánl Oroszországnak, mint hogy adja át neki a Kalinyingrádi területet. 

A fehérorosz államfő egészen egyszerű okra hivatkozva kéri a területet: szeretné virágzó vidékké varázsolni. „Gyakran mondom – adjátok át nekünk a Kalinyingrádi területet. Minden hektárt, a föld minden darabját felszántjuk és virágzó tájat csinálunk belőle” – jelentette ki sajtóértekezletén. Kalinyingrádot illetően a mi álláspontunk keményebb, mint az orosz vezetésé. Azt vallom, hogy ez a mi földünk. A szó legjobb értelmében. Nem tartok igényt arra, hogy holnap bevegyem Kalinyingrádot, de ha ez lehetséges lenne – örömmel.”

Lukasenka szavaiból az is kiderült, hogy ötletét megosztotta Vlagyimir Putyinnal egy helikopter-utazás alkalmával. Szavai élét azzal igyekezett tompítani, hogy tulajdonképpen viccelődött, ám ismerve őt, nem a humor diktálta mondandóját. „Azt mondtam Vlagyimir Vlagyimirovicsnak: hallgass ide, add át ezeket és ezeket a földeket. Mondom, nem kell, hogy a tulajdonunkba adjad. Látom, ti nem szántjátok be a földeket. A Szovjetunióban a legjobbak voltak, virágzó terület. Mi beszántjuk és agrárüzlettel fogunk foglalkozni.”

Lukasenkának gyakorlati elképzelései vannak, hogyan birkózzon meg a feladattal, már azt is tudja, milyen kolhozok dolgozóival látna munkához, hogyan építtetne mezőgazdasági komplexumokat, s miként serkentené ezzel a kereskedelmet Litvániával.

A kalinyingrádi terület politikusai elképedve fogadták az erről szóló híreket, már csak azért is, mivel az együttműködésre tett korábbi ígéretekből nem sok valósult meg. Az újabb felbuzdulásban van, aki egyenesen az orosz szuverenitás elleni támadást vél felfedezni. A helyi kommunisták vezére a kevesek egyike, aki az ötletet az eurázsiai integrációs törekvések részének tekinti, és ennek megfelelően értékeli.

Elég a térképre nézni, hogy megértsük a 15 100 négyzetkilométer nagyságú, mintegy egymillió lakosú térség rendkívüli stratégiai jelentőségét. S, ha ezt megértettük, azt is tudhatjuk, hogy Moszkvának esze ágában sincs lemondani róla. Oroszország legnyugatibb és legkisebb területi egysége (megyéje) északon és keleten Litvániával, délen Lengyelországgal határos. Nyugaton a Balti-tengerre van kijárata. Székhelye, az egykori Königsberg a rendszerváltozásig zárt város volt, amelyről csak annyit lehetett tudni, hogy a régi német birodalmi kikötő helyét a szovjet balti flotta támaszpontja foglalta el.

A Szovjetunió felbomlását követően egészen sajátságos helyzet alakult ki, mivel a NATO és az Európai Uniós tagállamok gyűrűjében, az Oroszországtól izoláltan élő exklávé, amelynek tehát nincsen határa az anyaországgal,  állandó alkudozások és viták tárgya lett Moszkva és a nyugati államok között. Az európai amerikai rakétatelepítési tervekre válaszul, a Kreml 2011 novemberében élesítette a Voronyezs-DM radarrendszerrel felszerelt kalinyingrádi rakétavédelmi rendszert. Ennek hatótávolsága mintegy 6300 kilométer, ami egész Európát lefedi. „Ha a jelzésünket nem veszik figyelembe, más védelmi eszközöket is telepíteni fogunk, beleértve a kemény ellenlépéseket és egy csapásmérő egységet is” – jelentette ki akkor Dmitrij Medvegyev. A föld-föld Scud-rakéták modern változatának, az Iszkander rakétáknak a kalinyingrádi telepítését is kilátásba helyezte. Ez csak egyetlen példa arra, mire jó Kalinyingrád az oroszok kezében.

Ugyanakkor időről időre az is felmerült, hogy gazdaságilag is életet leheljenek a térségbe. Putyin elnök 2006-os döntésével jelezte, hogy megpróbálják a sokáig elhanyagolt vidéket fejleszteni. Erre nagyon is rászolgált, hiszen évtizedekig itt csak a katonai fejlesztésekre költöttek, később pedig inkább a csempészek, az emberkereskedők, a kábítószeresek terepe volt. A nemesebb célt szolgálta, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította az államfő a régiót. A sokak által megálmodott orosz Hongkong azonban azóta sem jött létre, bár ma már több a nyugati befektető és az érdeklődő nagytőkés.

Tavaly óta Kalinyingrád állampolgárai félszáz kilométerre vízummentesen utazhatnak be Lengyelországba, a lengyelek pedig a kalinyingrádi területre. A kereskedelmi kapcsolatok fellendülésén kívül azt remélik a döntéstől, hogy az hozzájárul a feszült lengyel-orosz kapcsolatok oldásához. Az még kérdéses, hogy Lukasenka újabb ötlete hogyan befolyásolja a kapcsolatokat Moszkva és Minszk között.

Új csodafegyver a mellrák elleni küzdelemben?

Publikálás dátuma
2013.10.15. 13:07

Együnk gombát. Sokat. A pucolást meg felejtsük el. Nagyjából ez a “gombakutatók” üzenete, akik szerint kevés ehhez hasonló vitamin- és nyomelemforrás van. Az életvédő szelént például ennek segítségével tudja szervezetünk hasznosítani.

Hogy a csiperkegomba egészséges élelmiszer? Az egyik legegészségesebb! Sokan lenézik a leghétköznapibb kis gombát, pedig inkább megbecsülésre lenne méltó. Nem véletlenül került a “superfood”, vagyis szuperélelmiszerek sorába. Vagyis olyan élelmiszernek minősítették, amely különösen magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, amelyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, főként magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalma miatt, a brokkoli, a paradicsom, a vörösbor, a citrusfélék vagy a tengeri hal. A csiperke antioxidánsai, magas B- és D-vitamin-tartalma, ásványi anyagai miatt került a listára. Erősíti immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott, mert a teljes értékű aminosavakban, ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi őket a hiánytünetek kialakulásától. A csiperkegomba fehérje-, ásványianyag-, és vitamintartalom szempontjából is jelentős tápértékű.

Több figyelmet érdemel!

Lehetne sorolni a jobbnál jobb okokat, miért együk. Hajdú Csaba lassan húsz éve kutatója és szerelmese a gombának. “Érdemtelenül hanyagoljuk ezt az élelmiszert, sok a tévhit vele kapcsolatban, a magyar háziasszonyok pedig nagyon beleragadtak a “rántott gombafej, gombapaprikás, töltött gomba” Bermuda-háromszögébe, és nem is próbálják felfedezni ennek a csodálatos élelmiszernek a sokszínűségét. Pedig akár nyersen, akár párolva, és még ezernyi módon el lehet készíteni, s a legfőbb szabály: sohase pucolva! Azzal ugyanis épp a legértékesebb ásványi anyagok és vitaminok mennek veszendőbe” mondja a gombaszakértő. Az évtizedek óta folyó kutatások során sok minden kiderült, az eredmények pedig messzire visznek. Például oda is, hogy Magyarországon miért ennyire magas a rákos megbetegedések száma. “Egyes elméletek szerint közvetlen összefüggés van az ásványi anyagok, leginkább az immunrendszert támogató szelén hiánya és a betegségek kialakulása között.

Ezt az elemet ugyanis a szervezet önmagában nem tudja hasznosítani, kell egy bizonyos aminosav a megkötéséhez. És a gomba ebben segít. Létrehoztunk egy olyan termesztési technológiát, amelynek segítségével “akkumulálja” a szelént, vagyis a táptalaján keresztül feltöltődik vele, de már annak hasznosítható formájával. Ez egy speciális magyar fejlesztés, igaz, egyelőre csak a módszer van meg, a termelés még nem indult el” - mondja a szakember. De a gomba rejt más kincseket is. Például az ergoszterolt, ami a D-vitamin “elővitaminja”, erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásával védi az egészséget. “A legújabb ötletünk a gombák “napoztatása”, most épp azon dolgozunk, hogy a termesztés során UV-fénnyel is “tápláljuk” a gombafejeket, ezzel a legvitamindúsabb élelmiszereket állíthatjuk majd elő.

Kevés zsír, sok rost

Mivel termesztése nem függ a külső környezettől, egész évben olcsón, frissen elérhető, fogyasztható. A gombák, beleértve a vadon termő és a termesztett gombákat egyaránt, mintegy 1,5-3 százalék zsírt tartalmaznak. A friss tömegre vonatkoztatva ez még alacsonyabb, maximum 0,3 százalék lehet. Ez a nagyon alacsony zsírtartalom mindemellett telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírokat jelent. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15 százaléka ergoszterol, ami a D-vitamin provitaminja. Mivel magas a víz- és rosttartalma, a csiperkegomba fogyókúrák és más diéták kiváló eleme lehet. Egy adag (100 gramm) csiperkegomba ugyanis közel feleannyi energiát (92 kJ/22 kalória) tartalmaz, mint egy alma, vagy ötödannyit, mint egy szelet kenyér. Az alacsony energiatartalom mellett fontos szempont a magas rosttartalom, mert segíti az emésztést.

Gombával a rák ellen

A csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogén szintjének túlzott megemelkedését. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibitorokat használnak. Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint például a prosztata-, húgyhólyag-, petefészekrákkal. bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagokkal megelőzhető e ráktípusok kialakulása.

A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron-háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében” - teszi még hozzá Hajdú Csaba, aki kollégáival és cégével nem véletlenül kapcsolódott be épp a mellrák elleni küzdelembe. Október 1-jétől egy hónapon keresztül valamennyi gombafogyasztó nemcsak az egészségéért tesz, ha az így termesztett gombákat választja, hanem segíti a Magyar Rákellenes Liga daganatellenes és rákbetegeket segítő munkáját is. A kft. ugyanis minden eladott rózsaszín tálcás gomba után 5 forint támogatást ad a Magyar Rákellenes Ligának

Miért szuperélelmiszer a csiperkegomba? Olyan étkezési tulajdonságai vannak, mint semmilyen más ismert zöldségnek. Népszerű és széles körben nyersen is fogyasztható alapanyag. Beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségekétől, annál többet nyújt mind összetételében, mind ízvilágában. Egy adag több, mint 20 százalékát biztosítja hat esszenciális mikroelemnek: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén. A napfénynek kitett csiperkegomba egy adagja elég a napi ajánlott mennyiségű D-vitamin beviteléhez. Alacsony a kalóriatartalma, de emellett igen magas tápértékű. Alaptápanyagokhoz juttatja az emberi szervezetet, anélkül, hogy növelné a só vagy a telített zsírok bevitelét és így hosszú távú egészségügyi problémákat okozna. Antioxidáns kapacitása hasonló, gyakran magasabb, mint a közönséges zöldségnövényeké. Számos kísérlet bizonyította egészségvédő, betegségeket megelőző hatását. Bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert, és segítenek megelőzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint a mell- vagy a prosztatarák.

Olasz vasutas sztrájkra figyelmeztet a Mávinform

Az olasz vasutasok október 17-én, csütörtökön 21 órától október 18-án pénteken 21 óráig sztrájkolnak, emiatt vonatkimaradásokra, járatrövidülésekre, késésekre kell számítani az olasz vasúti hálózaton - közölte a Mávinform kedden reggel az MTI-vel.   

  Tájékoztatásuk szerint az utasok az Olaszországba, illetve az Olaszországot érintő, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak. 
    A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül az utazás előtt visszatérítik.
    Kavalecz Imre sajtóügyeletes az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországról közvetlen vonatjárat nem indul Olaszországba, a magyar utasok általában bécsi átszállással jutnak a dél-európai országba.