Együtt-PM: blöff az újabb rezsicsökkentés

Az Együtt-PM a Fidesz újabb "rezsiblöffjének" tartja a következő rezsicsökkentésről hétfőn elfogadott törvényjavaslatot – jelentette ki Jávor Benedek, a választási szövetség társelnöke.

Hétfőn a parlament 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a fideszes Németh Szilárd törvényjavaslatát, amelyik szerint november 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára.
Jávor Benedek szerint a rezsicsökkentési háború csak egy kampányfogás, ráadásul "a legcinikusabb és a legdrágábbak közül való". A "rezsiátverés" mérhetetlenül igazságtalan, mert nem azokon segít, akik rászorulnának a kormányzati segítségre, hanem elsősorban azokat támogatja, akiknek erre nem lenne szükségük - értékelte. 
Azt is kijelentette, hogy az energiaárak 2010 és 2012 között, a Fidesz kormányzása alatt körülbelül húsz százalékkal emelkedtek, ezért a mostani intézkedésekkel a kormánypárt a saját áremeléseit kompenzálja.

A független képviselő szerint a rezsicsökkentést az emberek többszörösen meg fogják fizetni, mert azzal párhuzamosan az intézményi fogyasztók energiaárai radikálisan emelkednek, ami jelentkezni fog az alapvető élelmiszerek árában is; eközben a magyar kis- és középvállalkozások képtelenek kigazdálkodni az őket sújtó energiaár-emeléseket, ezért sorra jelentenek csődöt. A mesterséges energia és egyéb rezsiárak bevezetése miatt romlani fog az ellátás biztonsága és az energiahálózatok minősége - fűzte hozzá, jelezve: az Együtt-PM szerint a háztartásokat inkább abban kellene segíteni, hogy csökkenteni tudják az energiafelhasználásukat.

Jávor Benedek a parlamentarizmus megcsúfolásának nevezte, hogy a Fidesz-KDNP egy a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozattal és alaptörvény-módosítással akar arra válaszolni, hogy az Európai Unió ki akarja kényszeríteni a kabinetből azoknak a normáknak a betartását, "amelyeket az EU mindenkire nézve kötelezőnek tart".

Szerző

Késő őszi idő

Publikálás dátuma
2013.10.15. 17:23
Fotó: Thinkstock
Kedden napközben nyugat felől felszakadozik a felhőzet, főként a Dunántúlon a Nap is kisüt. Megélénkülhet a délnyugati szél. Hajnalban 8-14, délután 15-21°C várható.

Szerdán egy hidegfront miatt sokfelé számíthatunk csapadékra eső, zápor formájában, de helyenként egy-egy zivatar sem kizárt. Többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Hűvös, szeles időben lesz részünk.

Csütörtökön már szárazabb de még kissé szeles időre van kilátás, hajnalban 4 és 10, délután 14 és 18°C közötti hőmérséklettel.

Pénteken egy gyenge hidegfront hatására többfelé megélénkülhet a légmozgás, de csak északon, északkeleten alakulhat ki néhol egy-egy zápor. A hét végén a hajnali pára-és ködfoltok feloszlása után fátyolfelhős-napos, ismét melegebb idő következhet.

Szerző

Újabb adóforintok mehetnek sportra

Publikálás dátuma
2013.10.15. 17:13
Borkai Zsolt FOTÓ: Vajda József
A jövőben a látvány-csapatsportok támogatásából több jogcímen, például utánpótlás-nevelésre is kaphatna pénzt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), ha a parlament elfogadja Borkai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, MOB-elnök kedden benyújtott törvénymódosító javaslatát.

 A társasági és osztalékadóról szóló törvény hatályos szövege szerint a látvány-csapatsportok támogatása keretében az adózók a MOB-nak személyi jellegű kiadásokra és képzéssel kapcsolatos feladatokra adhatnak támogatást.
Borkai Zsolt azonban a MOB feladatainak magas színvonalú ellátásához indokoltnak tartja lehetővé tenni, hogy a bizottság további jogcímeken, így eszközberuházásra, felújításra, valamint utánpótlás-nevelési feladatok ellátására is jogosult legyen a támogatás igénybevételére.

Indoklásában emlékeztetett arra, hogy például az olimpiákra utazó sportolók a MOB saját sportolóinak tekinthetők az adott esemény felkészülési, akkreditálási és nevezési időszakában, valamint a verseny ideje alatt. A MOB a saját nevezése alapján kiutazó csapatokat minden esetben sportruházattal látja el, valamint gondoskodik utaztatásukról, utasbiztosításukról és az utazást megelőző sportegészségügyi vizsgálatokról. A bizottság ezeket a kiadásokat részben az adott versenyre biztosított költségvetési támogatásból, részben saját bevételeiből állja - fejtette ki.

Álláspontja szerint az olimpiákra utazó csapatok adatbázisainak korszerű kezelése, az akkreditáció, valamint az adatszolgáltatás- és feldolgozás modernizálása céljából indokolt a MOB technológiai hátterének fejlesztése.
Ezen felül a testület utánpótláskorú versenyzők sporttevékenységét is támogatja - tette hozzá Borkai Zsolt elnök.
Összegzése szerint ezért ha a MOB a látvány-csapatsportok támogatását új jogcímeken is igénybe vehetné, további források bevonására lenne lehetősége e feladatok ellátásához.

A fideszes politikus azt is javasolta egy másik, szintén kedden beterjesztett indítványában, hogy a sportszervezetek, valamint az országos sportági szak- és sportszövetségek mellett sportköztestület, például a MOB - sporttevékenységgel kapcsolatos feladatot ellátó - főállású munkavállalója is adózhasson az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, azaz az ekho szabályai alapján.
A törvényjavaslatok a kihirdetésüket követő napon lépnének hatályba.

Szerző