kártérítés;Vitézy Dávid;Demokratikus Koalíció;Budapesti Közlekedési Központ;ellenőrök;fogda;rokkant nyugdíjas;

Kíméletlenek a BKK ellenőrei

Egyre hajmeresztőbb ötletekkel próbálnak bevételt szerezni a hatóságok, illetve a hatósági funkcióval felruházott személyek. A Budapesti Közlekedési Központ ellenőre fogdába küldött egy 61 éves utast, aki érvényes jeggyel utazott, ám tízéves bérletigazolványán a pecsét elmosódott. A rendőrség 100 forintot kért a kihallgatásról készült jegyzőkönyv másolatáért, miközben e szolgáltatás díja a magánvállalkozásoknál is csak 10 forint körüli. A hatóságok lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre tegnap. A Demokratikus Koalíció azt követeli, a főpolgármester mozdítsa el a BKK vezérigazgatói székéből Vitézy Dávidot.

Elképesztő módszerekkel jutnak bevételhez a hatóságok, illetve a magukat hatóságnak tartó személyek munkáltatói. A minap történt, hogy egy kőbányai rokkantnyugdíjas hölgytől is elkérték a jegyét a villamoson a Budapesti Közlekedési Vállalat ellenőrei, aminek elképesztő kaland lett a vége.

Hiába mutatta be bérletét, azt át kellett adnia tüzetesebb vizsgálódásra, amely megdöbbentő kijelentéssel zárult a X. kerületi Hírhatár Online beszámolója szerint, miután a Bosnyák téren leszálltak a járműről. "Hamis a pecsét a fényképen a bérletigazolványon... Ezt maga csinálta."

Hiába szabadkozott a 61 éves nő, hogy nem szokta a réges rég készíttetett igazolványát vizsgálgatni, s azt sem tudja, hogy azon pecsét van, nemhogy a pecsétkészítés rejtelmeit ismerné. Az ellenőr könyörtelenül elkezdett rendőrként viselkedni, s 16 ezer forint bírságot vagy személyi igazolványt követelt.

Mivel a hölgy otthon felejtette másik táskájában a személyi igazolványát, "igazi" rendőröket hívtak az ellenőrök, akik bevitték a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra a Stefánia útra és fogdára ítélték mintegy 5 órán keresztül, amíg meg nem érkezett az igazságügyi szakértő, aki kimondta a végszót; nem hamis a pecsét, így mintha mi sem történt volna, útjára engedték a hölgyet, akit korábban szívinfarktussal kezeltek és gerincműtéten esett át.

Mondani sem kell, nem érezte magát jobban attól, hogy a rendőrök azzal vígasztalták, örülhet, hogy csak ennyi ideig volt bent, mert olykor 12 órát is várni kell a szakértőre. Aki egyébként szintén mérgelődött, mondván megint egy kitalált hamisítás miatt tölti feleslegesen az idejét a rendőrségen, ahova már sokadszor hívták hasonló ügyben, de egyik esetben sem bizonyosodott be a gyanú.

A Hírhatár szeretett volna az esetről felvilágosítást kapni a Budapesti Közlekedési Központnál, ám miközben onnan nem reagáltak, a Budapesti Közlekedési Vállalat fontosnak tartotta, hogy nagyon gyorsan mossa kezeit, helyreigazítást kért amiatt, hogy a cikkben BKV-ellenőrt említettek, nem pedig BKK ellenőrt, aminek alapját az adta, hogy az ellenőri karszalagon még mindig BKV szerepel.

Hogy miért, azt nem csak ők, de lapunk sem tudhatta meg, mint ahogy a többi kérdésünkre sem reagált tegnap lapzártánkig a Budapesti Közlekedési Központ.

Pedig szerettünk volna választ kapni egyebek mellett arra is, hogy miért adott Vitézy Dávid BKK-vezér szinte hatósági jogköröket az ellenőreinek, miközben erre nincsenek kiképezve, milyen kártérítésre számíthat tőlük a meghurcolt asszony, mit tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő?

Mégiscsak felháborító, hogy ártatlan embereket hurcolnak meg, az adófizetők pénzén ezzel töltik idejüket a rendőrök és az igazságügyi szakértők csak azért, mert a BKK ellenőreinek joguk van hozzá, hogy vélt hamisítási ügyben előállíttassák az utasokat.

Tarlós István főpolgármester mozdítsa el Vitézy Dávidot a BKK vezérigazgatói székéből! - erre szólította fel az eset kapcsán a főpolgármestert Élő Norbert, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja, kőbányai önkormányzati képviselője.

Közleményében kifejtette: csak azért vegzálni, bűnözőként kezelni valakit, mert bár érvényes bérlettel utazik, de 10 éves igazolványán elmosódott a pecsét, mélységesen felháborító és cinikus. A DK csak remélni tudja, hogy az ügyhöz annak a ténynek semmi köze, hogy a meghurcolt utas cigány származású.

"Azzal a rendpárti magatartással, amelyet a Fidesz, Tarlós és Vitézy is képvisel, a budapestiek nem tudnak azonosulni. Nem attól lesz nyereséges a BKV, ha az utasokat ok nélkül zaklatják és előállíttatják." - írták.

Tarlós István egyébként egyre gyakrabban kifejezi elégedetlenségét nyilvánosan is a BKK tevékenységével kapcsolatban, hiszen a központ képtelen normális szintre emelni a főváros közlekedését, ám azt tudni kell, hogy Vitézy Dávidnak nem munkaadója, a vezérigazgatót - egy "ügyes" jobboldali kezdeményezésnek köszönhetően - a Fővárosi Közgyűlés hivatott visszahívni.

Az ártatlanul büntetett rokkantnyugdíjas ügye kapcsán azonban felmerülnek olyan kérdések is, amelyek a rendőrség eljárásának helyességét vonják kétségbe. Például: miért kell a BKK-ellenőr gyanúja miatt órákig fogdába zárni valakit? 

Miért kell bűnözőként tekinteni rá és előállítottként kezelni mindaddig, amíg nem érkezik meg a kirendelt  igazságügyi szakértő? Miért nincs szabályozva, hogy neki mennyi idő alatt kell kiérkeznie? Van-e legalább valami plafon? Mennyi idő ez?

Ezekre a kérdéseinkre viszont a rendőrségtől sem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, hogy miért kell 100 forintot fizetni oldalanként azért, ha az előállított fénymásolatot szeretne kapni a kihallgatásáról szóló jegyzőkönyvről?

Úgy tűnik, ezzel ők is új bevételszerzési forrást találtak, hiszen régen a másolat ingyen volt. Ráadásul a 100 forint arcátlanul magas ár még a magán fénymásolókhoz képest is, hiszen náluk 10 forint körüli a díja ennek a szolgáltatásnak.

Arról nem is beszélve, hogy az ügy kapcsán egyik hatóságtól sem hallani arról, hogy bármiféle kártérítésben szeretnék részesíteni a meghurcolt utast.