Előfizetés

Végleg megszűnhet a Cséry-telep

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:19
Kilencezer tonna veszélyes hulladék a földben FORRÁS: MSZP
"Megkezdtük a munkát, hogy a Cséry-telepről a teljes tevékenységet elvigyük, az itt folyó tevékenységet beszüntessük, és vizsgáljuk, melyik vízi közmű szolgáltató cég vegye át a szakmai irányítást a továbbiakban a lakossági szennyvízszippantásban" - ezt György István városüzemeltetésért felelős polgármester-helyettes közölte tegnap Szaniszló Sándor fővárosi városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökének, egyben XVIII. kerületi önkormányzati képviselőnek írt nyílt levelében.

Ezzel megerősítette Szaniszló korábbi - lapunk által is megírt - közlését, miszerint a városvezetés gondolkozik azon a szocialista felvetésen, hogy az illegális szennyvízlerakóként működő, a föld alatt több ezer tonna olajos iszapot tároló Cséry-telepet végleg be kellene zárni.

Az elképzelés az, hogy a területen már semmilyen további hulladékkezelés ne folyjon, csak a kármentesítés - ez hónapokig is eltarthat, Szaniszló számításai szerint pedig 4-5 milliárd forintba is kerülhet. "Persze senki nem várja, hogy az év végéig, vagy a választásokra tegyék rendbe, de már az is megnyugtatná a kerületieket, ha megindulna ez a folyamat" - kommentált lapunknak Szaniszló.

Mint megírtuk, az elmúlt három évben alsó hangon is csaknem 9000 tonna veszélyes hulladék került a Cséry-telep földje alá. Ez a telepet kezelő, fővárosi tulajdonú Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) egy belső felméréséből derült ki: 2011-ben 2150 tonna, tavaly 3668 tonna, és idén az első félévben már 2418 tonna olajos iszapot ástak el.

Noha Tarlós István az iszaptemetőről szóló első hírek után az akkori közlés szerint "azonnali hatállyal" felmentette az FTSZV ügyvezetőjét, Wohner Zsoltot, kiderült, Wohner már új állást is kapott: az első Orbán-kormány környezetvédelmi helyettes államtitkára a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél mérnökként, havi 600 ezer forintos fizetéssel helyezkedett el.

Annak ellenére is, hogy az FTSZV tevékenysége kapcsán továbbra is folyik a rendőrségi nyomozás környezetkárosítás gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

Mindezt levelében György István is megerősítette, de cáfolta, hogy Wohner az addig a napig ledolgozott munkabéren felül bármilyen egyéb juttatást kapott volna, noha szerinte az mindenképpen a főváros mellett szól, hogy Tarlós amúgy elküldte az FTSZV éléről.

Feljelentették Kocsist a szocialisták

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:15
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Szanyi Tibor, a párt elnökségi tagja rágalmazás miatt feljelentette Kocsis Mátét, a Tavares-levél ügyében tett kijelentései miatt. A Fidesz kommunikációs igazgatója tegnap közölte: "alapos a gyanú", hogy az újabb, Magyarország lejáratását célzó levél mögött is a magyar baloldal áll. 

 Szanyi még kedden, Kocsis parlamenti felszólalására reagálva beszélt arról: az MSZP-nek kifejezetten érdeke, hogy Magyarországon épüljön fel az EU-s rendőrtovábbképző központ. Hozzátette: az ügyben a leghatározottabban visszautasítja a Fidesz "minősíthetetlen rágalmait". Az MSZP elnöke és az elnökség tagja tegnap kijelentette: pártjuk nem kíván lealacsonyodni egy "ex-MIÉP-es hazugsággép erkölcsi szintjére". Kikérik maguknak, hogy Kocsis bármit a szocialisták tollába akarjon mondani, ahogyan az MSZP sem mond semmit tollba Tavaresnek. Megerősítették, hogy az európai rendőrakadémia Magyarországra telepítését kifejezetten szorgalmazzák, és előmozdítják, ahogyan ezt a szocialista európai parlamenti képviselők a Győri Enikő külügyi államtitkárral folytatott levelezésükben is megerősítették.

Kíméletlenek a BKK ellenőrei

Füsi Piroska
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:15
A fő cél a pénzszerzés, úgy tűnik, hogy már bármi áron FOTÓ: K 2 PRESS
Egyre hajmeresztőbb ötletekkel próbálnak bevételt szerezni a hatóságok, illetve a hatósági funkcióval felruházott személyek. A Budapesti Közlekedési Központ ellenőre fogdába küldött egy 61 éves utast, aki érvényes jeggyel utazott, ám tízéves bérletigazolványán a pecsét elmosódott. A rendőrség 100 forintot kért a kihallgatásról készült jegyzőkönyv másolatáért, miközben e szolgáltatás díja a magánvállalkozásoknál is csak 10 forint körüli. A hatóságok lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre tegnap. A Demokratikus Koalíció azt követeli, a főpolgármester mozdítsa el a BKK vezérigazgatói székéből Vitézy Dávidot.

Elképesztő módszerekkel jutnak bevételhez a hatóságok, illetve a magukat hatóságnak tartó személyek munkáltatói. A minap történt, hogy egy kőbányai rokkantnyugdíjas hölgytől is elkérték a jegyét a villamoson a Budapesti Közlekedési Vállalat ellenőrei, aminek elképesztő kaland lett a vége.

Hiába mutatta be bérletét, azt át kellett adnia tüzetesebb vizsgálódásra, amely megdöbbentő kijelentéssel zárult a X. kerületi Hírhatár Online beszámolója szerint, miután a Bosnyák téren leszálltak a járműről. "Hamis a pecsét a fényképen a bérletigazolványon... Ezt maga csinálta."

Hiába szabadkozott a 61 éves nő, hogy nem szokta a réges rég készíttetett igazolványát vizsgálgatni, s azt sem tudja, hogy azon pecsét van, nemhogy a pecsétkészítés rejtelmeit ismerné. Az ellenőr könyörtelenül elkezdett rendőrként viselkedni, s 16 ezer forint bírságot vagy személyi igazolványt követelt.

Mivel a hölgy otthon felejtette másik táskájában a személyi igazolványát, "igazi" rendőröket hívtak az ellenőrök, akik bevitték a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra a Stefánia útra és fogdára ítélték mintegy 5 órán keresztül, amíg meg nem érkezett az igazságügyi szakértő, aki kimondta a végszót; nem hamis a pecsét, így mintha mi sem történt volna, útjára engedték a hölgyet, akit korábban szívinfarktussal kezeltek és gerincműtéten esett át.

Mondani sem kell, nem érezte magát jobban attól, hogy a rendőrök azzal vígasztalták, örülhet, hogy csak ennyi ideig volt bent, mert olykor 12 órát is várni kell a szakértőre. Aki egyébként szintén mérgelődött, mondván megint egy kitalált hamisítás miatt tölti feleslegesen az idejét a rendőrségen, ahova már sokadszor hívták hasonló ügyben, de egyik esetben sem bizonyosodott be a gyanú.

A Hírhatár szeretett volna az esetről felvilágosítást kapni a Budapesti Közlekedési Központnál, ám miközben onnan nem reagáltak, a Budapesti Közlekedési Vállalat fontosnak tartotta, hogy nagyon gyorsan mossa kezeit, helyreigazítást kért amiatt, hogy a cikkben BKV-ellenőrt említettek, nem pedig BKK ellenőrt, aminek alapját az adta, hogy az ellenőri karszalagon még mindig BKV szerepel.

Hogy miért, azt nem csak ők, de lapunk sem tudhatta meg, mint ahogy a többi kérdésünkre sem reagált tegnap lapzártánkig a Budapesti Közlekedési Központ.

Pedig szerettünk volna választ kapni egyebek mellett arra is, hogy miért adott Vitézy Dávid BKK-vezér szinte hatósági jogköröket az ellenőreinek, miközben erre nincsenek kiképezve, milyen kártérítésre számíthat tőlük a meghurcolt asszony, mit tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő?

Mégiscsak felháborító, hogy ártatlan embereket hurcolnak meg, az adófizetők pénzén ezzel töltik idejüket a rendőrök és az igazságügyi szakértők csak azért, mert a BKK ellenőreinek joguk van hozzá, hogy vélt hamisítási ügyben előállíttassák az utasokat.

Tarlós István főpolgármester mozdítsa el Vitézy Dávidot a BKK vezérigazgatói székéből! - erre szólította fel az eset kapcsán a főpolgármestert Élő Norbert, a Demokratikus Koalíció elnökségének tagja, kőbányai önkormányzati képviselője.

Közleményében kifejtette: csak azért vegzálni, bűnözőként kezelni valakit, mert bár érvényes bérlettel utazik, de 10 éves igazolványán elmosódott a pecsét, mélységesen felháborító és cinikus. A DK csak remélni tudja, hogy az ügyhöz annak a ténynek semmi köze, hogy a meghurcolt utas cigány származású.

"Azzal a rendpárti magatartással, amelyet a Fidesz, Tarlós és Vitézy is képvisel, a budapestiek nem tudnak azonosulni. Nem attól lesz nyereséges a BKV, ha az utasokat ok nélkül zaklatják és előállíttatják." - írták.

Tarlós István egyébként egyre gyakrabban kifejezi elégedetlenségét nyilvánosan is a BKK tevékenységével kapcsolatban, hiszen a központ képtelen normális szintre emelni a főváros közlekedését, ám azt tudni kell, hogy Vitézy Dávidnak nem munkaadója, a vezérigazgatót - egy "ügyes" jobboldali kezdeményezésnek köszönhetően - a Fővárosi Közgyűlés hivatott visszahívni.

Az ártatlanul büntetett rokkantnyugdíjas ügye kapcsán azonban felmerülnek olyan kérdések is, amelyek a rendőrség eljárásának helyességét vonják kétségbe. Például: miért kell a BKK-ellenőr gyanúja miatt órákig fogdába zárni valakit? 

Miért kell bűnözőként tekinteni rá és előállítottként kezelni mindaddig, amíg nem érkezik meg a kirendelt  igazságügyi szakértő? Miért nincs szabályozva, hogy neki mennyi idő alatt kell kiérkeznie? Van-e legalább valami plafon? Mennyi idő ez?

Ezekre a kérdéseinkre viszont a rendőrségtől sem kaptunk választ. Mint ahogy arra sem, hogy miért kell 100 forintot fizetni oldalanként azért, ha az előállított fénymásolatot szeretne kapni a kihallgatásáról szóló jegyzőkönyvről?

Úgy tűnik, ezzel ők is új bevételszerzési forrást találtak, hiszen régen a másolat ingyen volt. Ráadásul a 100 forint arcátlanul magas ár még a magán fénymásolókhoz képest is, hiszen náluk 10 forint körüli a díja ennek a szolgáltatásnak.

Arról nem is beszélve, hogy az ügy kapcsán egyik hatóságtól sem hallani arról, hogy bármiféle kártérítésben szeretnék részesíteni a meghurcolt utast.