György István;Cséry-telep;Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.;Szaniszló Sándor;szennyvízhálózat;polgármester-helyettes;

Végleg megszűnhet a Cséry-telep

"Megkezdtük a munkát, hogy a Cséry-telepről a teljes tevékenységet elvigyük, az itt folyó tevékenységet beszüntessük, és vizsgáljuk, melyik vízi közmű szolgáltató cég vegye át a szakmai irányítást a továbbiakban a lakossági szennyvízszippantásban" - ezt György István városüzemeltetésért felelős polgármester-helyettes közölte tegnap Szaniszló Sándor fővárosi városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnökének, egyben XVIII. kerületi önkormányzati képviselőnek írt nyílt levelében.

Ezzel megerősítette Szaniszló korábbi - lapunk által is megírt - közlését, miszerint a városvezetés gondolkozik azon a szocialista felvetésen, hogy az illegális szennyvízlerakóként működő, a föld alatt több ezer tonna olajos iszapot tároló Cséry-telepet végleg be kellene zárni.

Az elképzelés az, hogy a területen már semmilyen további hulladékkezelés ne folyjon, csak a kármentesítés - ez hónapokig is eltarthat, Szaniszló számításai szerint pedig 4-5 milliárd forintba is kerülhet. "Persze senki nem várja, hogy az év végéig, vagy a választásokra tegyék rendbe, de már az is megnyugtatná a kerületieket, ha megindulna ez a folyamat" - kommentált lapunknak Szaniszló.

Mint megírtuk, az elmúlt három évben alsó hangon is csaknem 9000 tonna veszélyes hulladék került a Cséry-telep földje alá. Ez a telepet kezelő, fővárosi tulajdonú Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) egy belső felméréséből derült ki: 2011-ben 2150 tonna, tavaly 3668 tonna, és idén az első félévben már 2418 tonna olajos iszapot ástak el.

Noha Tarlós István az iszaptemetőről szóló első hírek után az akkori közlés szerint "azonnali hatállyal" felmentette az FTSZV ügyvezetőjét, Wohner Zsoltot, kiderült, Wohner már új állást is kapott: az első Orbán-kormány környezetvédelmi helyettes államtitkára a Fővárosi Vízművek Zrt.-nél mérnökként, havi 600 ezer forintos fizetéssel helyezkedett el.

Annak ellenére is, hogy az FTSZV tevékenysége kapcsán továbbra is folyik a rendőrségi nyomozás környezetkárosítás gyanújával, ismeretlen tettes ellen.

Mindezt levelében György István is megerősítette, de cáfolta, hogy Wohner az addig a napig ledolgozott munkabéren felül bármilyen egyéb juttatást kapott volna, noha szerinte az mindenképpen a főváros mellett szól, hogy Tarlós amúgy elküldte az FTSZV éléről.