Előfizetés

Feltámad a gall kakas

B. M. L.
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:56
Grosjean mind magabiztosabban halad céljai felé FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Idei negyedik, sorozatban második dobogós helyezését szerezte Romain Grosjean a Japán Nagydíjon. A korábban sokat kritizált francia előbb bemutatta az év rajtját, majd kis híján megszerezte első futamgyőzelmét. A Lotus nagyon örül Grosjean feltámadásának, hiszen a gall pilóta 2014-ben is náluk versenyez. Az is eldőlni látszik, ki lesz a csapattársa.

Amint kiderült, hogy az év végén távozik Kimi Räikkönen, a Lotus vezetősége egyértelműen az addig jobbára csak bírált Romain Grosjean mögé állt. A francia meg is hálálta csapata felé a bizalmat, azóta tudniillik két versenyen két dobogó a mérlege, ráadásul legutóbb Japánban már le is győzte Räikkönent.

"Nagyon keményen dolgoztam, és dolgozom, és úgy gondolom, sokkal meggondoltabbá, kiegyensúlyozottabbá váltam. Persze az önbizalmam is javult, hiszen sokkal jobb komoly eredményekkel befejezni a versenyt, mint újra és újra a gumifalban kikötni. Persze még mindig van tér a javításra, de úgy tűnik, hogy most az önbizalmam is rendben van, és az út is helyes, amerre tartunk" - árulta el a feltámadásának titkát Grosjean.

Persze azt sem tagadta el a francia pilóta, hogy amióta finn csapattársa bejelentette, hogy elmegy, megváltoztak a dolgai, hiszen Räikkönen távozásával felszabaduló űrt ő szeretné betölteni. Mindenesetre ilyen teljesítménnyel nem kell aggódnia, hogy esetleg csapat nélkül maradhat. Maga Eric Bouiller is dicséri versenyzőjét.

Hülkenberg érkezhet
Úgy tűnik, befejezettnek tekinthetjük a Lotus 2014-es üléséért folytatott csatát Nico Hülkenberg és Felipe Massa között. Ugyan már arról is szóltak hírek, hogy a német pilóta Szuzukában aláírt az Eric Bouiller által vezetett alakulathoz, ám maga a csapatfőnök cáfolta a szerződtetés tényét, mondván, csak azután válik biztossá, ki vezet náluk 2014-ben, ha már nyélbe ütötték új befektetőikkel és motorpartnerükkel kötött megállapodásukat. Erre a német Bild információi szerint ma vagy holnap sor kerülhet, ugyanis Hülkenberg leigazolását a brunei szultán által tulajdonolt Quantum Motorsport nevű befektetőcsoporttal való megállapodás teszi lehetővé.

"Mindig mondtam, hogy folyamatosan fejlődik. Az elmúlt futamokon rendre odatette magát, képes tartani a jó tempóját. Ugyan a csapat is jól dolgozott a beállításokkal, a munka részét viszont Romain végezte el" - közölte a Lotus csapatfőnöke. Grosjean egyre javuló produkciója előtt maga Sebastian Vettel is kalapot emelt.

"Tavaly Romain követett el néhány hibát, de nagyon fontos, hogy tanult ezekből. Sokat fejlődött, emiatt nagyon tisztelem őt" - méltatta riválisát a háromszoros világbajnok.

Grosjean tehát felnőtt a feladathoz, és a hátralévő versenyeken már az sem elképzelhetetlen, hogy futamgyőztesként is köszönthetjük majd.

A bosnyákok első ízben szerepelhetnek a vb-n

Népszava-hírösszefoglaló
Publikálás dátuma
2013.10.17. 07:55
Gerrard góllal járult az angolok lengyelek fölött aratott, vb-indulást érő sikeréhez FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAURENCE GRIFF
Miközben - látva az andorraiak elleni szenvedést - mifelénk az arcokon égett a pír, Szarajevó lángokba borult: a 2014-es labdarúgó-világbajnokság selejtezősorozata végét Bosznia-Hercegovina kvalifikációval ünnepelte, az ország válogatottja először szerepelhet vb-n. A bosnyákokon kívül 20 nemzet már megváltotta helyét.

Megmutattuk a világnak, milyen nagyok vagyunk. Brazília, jövünk! - tette közhírré boldogságát a twitteren Edin Dzeko, a bosnyákok klasszis támadója, miután a nevével fémjelzett válogatott 1-0-ra győzni tudott Litávniában, ezzel megelőzte a G csoportban Görögország ugyancsak 25 ponttal, ám rosszabb gólkülönbséggel záró alakulatát.

Szarajevóba az ország minden szegletéből érkeztek a szurkolók, hogy együtt ünnepeljék a világraszóló sikert. A fieszta másnap reggelig tartott, hajnalban csatlakoztak a tömeghez a hazaérkezett játékosok is. A főváros lángba borult, görögtüzek égtek mindenütt.

A horvát szurkolók a glasgow-i vereség dacára ünnepelhettekFOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKILL.

"A válogatott tagjai példát mutattak, mi minden elérhető tehetséggel, alázattal és szorgalommal2 - örvendeztek a helyi lapok.

Bosznia-Hercegovina függetlenségét 1992 áprilisában kiáltották ki, az országot megrázó véres délszláv háború után, amelynek hatása mindmáig érezteti hatását súlyos gazdasági és társadalmi problémák formájában. A futballcsapat sikere a 3,8 milliós ország valamennyi lakójának egy szebb jövő reményének lehetőségét szimbolizálja.

Nálunk az eredménytelenséget folyamatosan pénztelenséggel, szűkös lehetőségekkel igyekszik magyarázni a szakma, ám a térségből elérte legalább a pótselejtezőt Horvátország, Románia és Ukrajna csapata is, márpedig gazdasági és infrastrukturális értelemben ezen országokban sem feltétlenül sokkal jobb a helyzet.

A horvátoknál amúgy a második hely dacára nem túl jó a hangulat, a gárda az utóbbi négy vb-selejtezőjén mindössze egy pontot szerzett, kedden Skóciában kapott ki 2-0-ra. A történtek után Igor Stimac szövetségi kapitány - a csapaton belül uralkodó rossz hangulatra hivatkozva - felajánlotta a lemondását.

A szövetség elfogadta azt, s halogatást nem tűrve nyomban kinevezte helyére Niko Kovacsot. A szakember eddig az U21-es alakulatot dirigálta, játékosként volt válogatottjának csapatkapitánya, pályafutását pedig jobbára a német élvonalban, a Leverkusennél, a Bayernnél és a Herthánál töltötte.

Az ő feladata lesz a csapatot fölkészíteni a pótselejtezőre. A lengyeleknél Waldemar Fornalikot viszont a helyi futballvezetés állította fel, mivel a nemzeti egylet Angliában kikapott 2-0-ra, ezzel a H jelű hatos negyedik helyén zárt, Moldovát és San Marinót megelőzve.

Dél-Amerikában a chileiek 2-1-re győzték le az ecuadoriakat, ám így is mindketten továbbléptek a már korábban kvótát szerző Argentína és Kolumbia mellett. Uruguay megverte a tét nélkül pályára lépő argentinokat, de - rosszabb gólkülönbsége miatt - így is interkontinentális pótselejtezőre kényszerül, amit majd Jordániával vív meg.

Az észak- és közép-amerikai zónában (CONCACAF) Honduras 2-2-es döntetlent játszott a sereghajtó Jamaica otthonában, de ez is elegendőnek bizonyult a még továbbjutást érő harmadik hely megszerzéséhez, mivel Mexikó kikapott Costa Ricában.

Az Egyesült Államok és Costa Rica együttese már korábban kiharcolta a vb-indulás jogát, Mexikó pedig interkontinentális selejtezőre kényszerül Új-Zéland ellen.

A pótselejtezők sorsolását jövő hétfőn tartják, amit megelőz ma a FIFA legújabb világrangsorának kihirdetése. Ennek azért van jelentősége, mert Európában ez alapján négy másodikként zárt egyletet kiemelnek , és hozzájuk húzzák majd ki a másik négy második helyezettet.

A 21 vb-résztvevő, valamint a pótselejtezőre készülők:
Ázsia (4-5, interkontinentális pótselejtező függvénye): Ausztrália, Irán, Japán, Koreai Köztársaság.
Dél-Amerika (4-5, interkontinentális pótselejtező függvénye+1): Brazília (házigazda), Argentína, Chile, Ecuador, Kolumbia.
Európa (13): Anglia, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Hollandia, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svájc.
Közép- és Észak-Amerika (3-4, interkontinentális pótselejtező függvénye): Costa Rica, Egyesült Államok, Honduras.
Európai pótselejtezős csapatok (8): Horvátország, Franciaország, Görögország, Izland, Portugália, Románia, Svédország, Ukrajna.
Interkontinentális pótselejtezős csapatok (4): Mexikó-Új-Zéland, Jordánia-Uruguay.

Oroszországi vereséggel kezdett a Fehérvár

A Nyizsnyij Novgorod otthonában elszenvedett vereséggel kezdte meg szereplését az Alba Fehérvár a férfi kosárlabda Európa Kupában.

Eredmény, 1. forduló, F csoport (a sorozat honlapja alapján)

Nyizsnyij Novgorod (orosz)-Alba Fehérvár 82-64 (24-18, 24-14, 20-20, 14-12) 

a magyar csapat legjobb dobói: Kemp 15, Moore 15, Hobbs 11, Somogyi 11
    

Az első negyed hajrájáig szoros volt az állás, nem sokkal a szakasz vége előtt csupán három ponttal vezetett a jóval esélyesebb orosz gárda, egy sikeres hárompontos kísérlettel azonban megduplázódott a különbség.

A pihenőt követően megint hazai kosarak következtek, így 30-18-nál fehérvári időkérés jött. Ez csak rövid ideig éreztette hatását, a nagyszünetig ugyanis 16 pontra nőtt az oroszok előnye.

A harmadik szakaszban a magyar bajnokságban három forduló után százszázalékos Alba Fehérvár időnként közelebb zárkózott, de aztán megint kicsit távolodtak a hazaiak. Ezt a negyedet döntetlenre hozta a magyar együttes, az utolsóban pedig 13 pontra felzárkózott, a végén viszont már nem jöttek be a dobások, így a vendéglátók végül 18 ponttal nyertek.    

A fehérváriak jövő szerdán a görög PAOK Szalonikit fogadják.