Adóperben nem hivatkozhat adótitokra a NAV

Bírósági eljárás esetén még adótitokra hivatkozva sem tarthatja vissza a kapcsolódó vizsgálatokból származó bizonyítékait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), így könnyen előfordulhat, hogy az adózó méltányosabb eljárásra számíthat egy adóper, mint egy adóhatósági vizsgálat esetén - derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda legfrissebb tanulmányából.

Az ügyvédi iroda által a tanulmány főbb megállapításait összegző, MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az elmúlt években több olyan adóhatósági eljárás is lezajlott, amelyben az adózó nem ismerhette meg a NAV bizonyítékait, mert azok adótitoknak minősültek. Ez az anomália leggyakrabban az úgynevezett kapcsolódó vizsgálatos eljárásokra jellemző, amelyek során az adóhatóság az adózó üzleti partnereit is ellenőrzi, és az így összegyűjtött adatokat használja fel az adózóval szemben. 

A kapcsolódó vizsgálatokban feltárt bizonyítékok visszatartását az adóhatóság rendszerint azzal indokolja, hogy ezek során olyan információk is napvilágra kerülnek, amelyek a vizsgált üzleti partnerek üzleti titkainak, illetve adótitoknak minősülhetnek.  

"A bizonyítékok visszatartása miatt az adóhatóság határozatai sok esetben olyan bizonyítékokon alapulnak, amelyeket az érintett adózók nem ismerhettek meg, és amelyekkel szemben érdemben védekezni sem tudtak" - idézi a közlemény Harcos Mihály okleveles adószakértőt, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjét. 

A jelentésből az is kiderül, hogy korábban a kérdés megítélése még a bíróságok előtt sem volt egyértelmű. Az ellentmondó ítélkezési gyakorlatnak a Kúria vetett véget: a közelmúltban meghozott jogegységi határozata rámutat, hogy egy adóper nem dönthető el olyan bizonyítékok alapján, amelyeket az adózó nem ismerhetett meg. A határozat hangsúlyozza, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog azt jelenti, hogy az adóperben részt vevő adózónak joga van a perbeli bizonyítékokat megismerni.

Harcos Mihály rámutatott: a Kúria jogegységi határozata csak a bíróságok előtti eljárásokra vonatkozóan rendezi a kérdést, ezért továbbra is tisztázatlan, vajon az adóhatósági eljárásban elzárhatók-e a bizonyítékok az adózók elől. 

Az ügyvédi iroda tapasztalatai szerint az adózók meglepően ritkán kérdőjelezik meg az adóhatóság állításait: ha a NAV azt írja a határozatában, hogy kapcsolódó vizsgálatot végzett egy üzleti partnernél, akkor az adózók ezt általában elhiszik. 

Az adóhatóság több esetben állította, hogy egy bizonyos ellenőrzési cselekményt elvégzett, majd a per során kiderült, hogy ezt nem tudja semmivel sem igazolni. A Kúria egy korábbi döntése azonban rámutat, hogy ha a hatóság bizonyítási cselekményének nincs hivatalos nyoma, azaz arról nem áll rendelkezésre még jegyzőkönyv vagy hatósági feljegyzés sem, akkor az ellenőrzési cselekményre nem lehet bizonyítékként hivatkozni - ismerteti az ügyvédi iroda.

Szerző

Az éhhalálba kergetik a menekülteket Balassagyarmaton

Publikálás dátuma
2013.10.16. 21:20
Menekülttábor (képünk illusztráció) FOTÓ: Bielik István
Nagyjából 70-80 embernek kell elhagynia a balassagyarmati menekülttábort a közeljövőben úgy, hogy nem vállalhatnak munkát, sőt még csak Nógrád megye határát sem léphetik át - értesült lapunk. Aki nem megy magától, azt rendőrrel vitetik el, hiába könyörögnek, hogy nem akarnak éhen halni. Az éhhalálra minden esély megvan, ugyanis TAJ-szám hiányában a hajléktalanoknak szánt segítséget sem vehetik igénybe. Egy terhes szomáliai nőt is utcára tehetnek. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) is elismerte a problémát.

"Lényegében hajléktalanságra kényszerítik a menedékkérők egy jelentős csoportját - foglalta össze lapunknak Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője azt az abszurd helyzetet, hogy rövid időn belül úgy ereszthetik szélnek a balassagyarmati közösségi szállás lakóit, hogy azok ellátást nem kapnak, viszont munkát sem vállalhatnak Magyarországon.

Szeptemberben ugyanis megváltozott a menedékjogi szabályozás, és a korábbi 18 helyett már csak két hónapig élhet valaki közösségi szálláson. Munkát pedig csak az vállalhat, aki kapott valamilyen védelmi (például menekült-) státuszt, viszont a balassagyarmati menekülttábor nagyjából 70-80 lakója közül senki nem volt ilyen szerencsés.

Ám nem elég, hogy nem kapnak szállást, és legális jövedelmük sem lehet, azt sem engedik meg nekik, hogy elhagyják Nógrád megyét. Amint lejár a két hónap, a kötelező tartózkodási helyüknek jobb híján a megyét jelöli ki a BÁH, így amíg nem utasítják ki őket az országból, vagy végül nem kapják meg a menekültstátuszt, csak a megyehatárokon belül tartózkodhatnak legálisan.

"Ez egy teljesen új helyzet, nem tudjuk, hogy mi fog velük történni. A BÁH feladata megoldást találni a balassagyarmati szállásról kitett menedékkérők hajléktalanságának megelőzésére. Addig csak abban reménykedhetünk, hogy kapnak valamilyen karitatív segítséget, például valamelyik egyháztól" - fűzte tovább Gyulai Gábor, rögzítve: ezek az emberek a hajléktalanellátó-rendszer szolgáltatásait sem vehetik igénybe, mert nincs TAJ-számuk.

A Balassagyarmaton élő menekültek közül eddig körülbelül húszan kértek jogi segítséget az érdekvédő szervezettől, és már rendőröket is hívtak a szállásra, mert aki nem akarja elhagyni a tábort, azt egyszerűen elvitetik. Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje lapunknak elmondta, az egyik érintett egy terhes szomáliai nő, akinek az élettársa jelenleg Svájcban tartózkodik.

Történetük tragikus, de sajnos általánosnak mondható: külön indultak útnak Nyugat-Európa felé, ám csak a férfi járt szerencsével, a huszonéves nőt elfogták a magyar határon. Az asszony menedékkérelmet nyújtott be, hogy ne utasítsák ki egyből Magyarországról, később azonban megszökött a menekülttáborból, és Svájcnak vette az irányt, ahol összesen néhány hónapot töltött illegálisan.

Onnan toloncolták vissza Magyarországra, mert a nemzetközi egyezmények értelmében annak az országnak kell elbírálnia az ügyét, ahol először folyamodott menedékért. A nemzetközi kálvária legszörnyűbb állomása azonban még csak most következhet: október 31-én utcára teszik születendő gyermekével.

Ugyanebben a helyzetben van egy szintén huszonéves eritreai lány, neki is csak két hete maradt, hogy találjon valami szállást Nógrád megyében.

A menedékkérők tanácstalanok, olyan is van, aki például a debreceni menekülttáborba akar szökni a barátaihoz, mert nincs hová mennie, és másokat nem ismer; ez a döntés azonban nyilvánvalóan értelmetlen, mert nemhogy nem maradhat az ismerőseivel, de még azért is felelősségre vonják, hogy elhagyta a kötelező tartózkodási helyét.

Megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is, hogyan próbálják orvosolni a problémát, illetve hogy milyen ellátást tudnak biztosítani azoknak a menekülteknek, akiknek a két hónap lejártával el kell hagyniuk a szállást.

Válaszukban azonban lényegében csak elismerték a problémát, amit egy logikai hibával is megfejeltek. Azt írják: "tekintettel arra, hogy a 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett jogi szabályozás a nemzetközi védelem alatt állók esetében két hónapra csökkent a befogadó állomáson történő tartózkodás lehetősége, ezért indokolt a befogadottak és a kitoloncolás végrehajtására várók esetében is a közösségi szálláson történő tartózkodási hely kijelölésének időtartamát két hónapra csökkenteni."

Tehát azért indokolt, hogy a menedékkérők csupán két hónapig tartózkodhatnak a közösségi szállásokon, mert a törvényt így módosították; kérdés, hogy ezzel a logikai bravúrral jól fognak-e lakni azok, akiket a közösségi szállóról majd rendőrökkel dobatnak utcára.

Szerző

Újabb hidegfront közelít

Publikálás dátuma
2013.10.16. 21:11
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön nyugaton kevesebb, máshol több felhő lesz az égen, de kisebb eső legfeljebb csak délen fordulhat elő kezdetben. Többfelé még élénk, helyenként erős lesz az északi, északnyugati szél. Hajnalban 5-10°C várható, napközben 13 és 18°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken egy gyenge hidegfront hatására többfelé megélénkül, megerősödik az északnyugati szél, de csak az ország északi területein és északkeleten alakulhat ki néhol egy-egy zápor, kisebb eső. Délután 13-19°C körüli értékek várhatóak. 

Szombaton már több lesz a napsütés, csapadék sehol sem várható. A délkeletire forduló szél északnyugaton megélénkülhet. A legmagasabb hőmérséklet 13-18°C között alakul. Helyenként hajnalra párássá válhat a levegő.

Vasárnap kevesebb, hétfőn valamivel több felhő lehet az égen, de csapadék nem várható. Csak helyenként élénkülhet meg a szél. Hajnalban pára- és ködfoltok képződhetnek. Délen helyenként 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet.

Szerző