Vitatják Klaus kitüntetését

Václav Klaus márciusban leköszönt cseh köztársasági elnököt Egyesült Államok-beli látogatása során Truman-Reagan Szabadságéremmel jutalmazták „a kommunizmus elleni küzdelméért”. (A konzervatív amerikai Kommunizmus Áldozatainak Emlékhelye Alapítvány által adományozott elismerést egyébként 2002-ben Orbán Viktor, 2009-ben pedig Tőkés László vehette át.)

A döntés azonban igencsak megosztotta a cseh társadalmat. Klaus eleve megosztó személyiség, aki legutóbbi könyvében például hazája Európai Unióból való kilépését szorgalmazta. A volt elnök és kormányfő aktív politikusi pályafutása során sem riadt vissza a meghökkentő kijelentésektől. Ám nem is ez zavarja az egykori cseh ellenzékieket. Úgy vélik, ha valaki, akkor Klaus semmiképpen sem szolgált rá a díjra. Azt állítják, hogy Klaus csak az 1989-es bársonyos forradalom után vált oly bátorrá, s merészelte bírálni a kommunizmust. A jogász Hana Marvanová, aki megannyi rendszerellenes tüntetésen vett részt, a cseh rádiónak elmondta, „Klaus a társadalom szürke részéhez tartozott. A cseh nemzeti banknál dolgozott, méghozzá nem is alacsony funkcióban. Nem volt a kommunista párt tagja, de az is biztos, hogy rendszerellenes sem volt”.

Marvanová ezért egy másik volt ellenzékivel, a filozófus Václav Nemeccel kampányt indított azért, hogy az alapítvány vegye vissza a kitüntetést Klaustól. A 72 éves volt elnököt persze felháborította honfitársai kezdeményezése. „Ezek az úgynevezett ellenzékiek már 24 éve csak azt hajtogatják, hogy rövid időre börtönbüntetésre ítélték őket. Nem akarom kisebbíteni az érdemeiket. De a díjat a kommunizmus elleni tágabb értelemben vett harcomért kaptam” – érvelt Klaus. Tíz pontban össze is foglalta, miért is szolgált rá a kitüntetésre. Közlése szerint 1968-ban, a Prágai Tavaszt követően kizárták a cseh tudományos akadémiáról. Később gazdasági szemináriumokat szervezett, melyeket 1986-ban betiltottak. Ugyanakkor a Charta 77 politikai nyilatkozatot „személyes okokból” nem akarta aláírni. Klaus azzal vádolta az ellenzékieket, hogy nem voltak hajlandóak alárendelni magukat másoknak, ezért lettek éjjeliőrök, vagy fűtők.

Frantisek Stárek egykori geofizikus szerint azonban ennek köze sincs a valósághoz. Mint mondta, csak fűtőként engedték dolgozni, miután több társával, egyebek mellett a legendás elnökkel, Václav Havellel aláírták a Charta 77-et. Marvanová azzal vádolja Klaust, sosem tett semmit bebörtönzött társaiért.

Szerző

A Nemzeti Front kétes győzelme

Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:33
Jean-Marie Le Pen és leánya egy tömeggyűlésen. Marine szalonképesebb pártot szeretne FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PASCAL LE SEGR
Töprengő elemzéssel igyekszik kideríteni a francia média, hogy mi is történt a múlt vasárnap a hat falut tömörítő Brignoles járásban. A helyi önkormányzat képviselői mandátumát a Nemzeti Front jelöltje szerezte meg, és egyes megfigyelők ebből hajlamosak azt a következtetést levonni, hogy a Le Pen-család pártja a politika egyik vezető ereje lett, országos erőpróbán a második helyet is megszerezheti.

A szikár számok akár igazolhatnák is a föltételezést. Laurent Lopez, a szélsőjobboldal embere csaknem 54,5 százalék szavazatot szerzett a mérsékelt konzervatívnak tartott UMP hölgye előtt, aki 46,5 százalékkal szorult mögé. A különbség nem látszik egetverőnek, de a volt ökölvívó, (ez Lopez) számszerűen 5 031 voksot kapott, annyit, amennyi eddig itt még soha nem jutott lepenista politikusnak. Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelenlegi elnöke, tavaly ennél jó félezerrel kevesebbet szerzett.

Ebből is vonják le az ijesztőnek látszó tanulságot. Ugyanakkor az eredmény közlése után a Le Monde címoldalán, vezető eseményként mégsem ezt közölte, hanem az IPSOS közvélemény kutató jelentését arról, hogy a franciák 72 százaléka (!) szerint az ország polgárai túl adóztatottak. Nyolcvan százalékuk véli úgy, hogy ennek ellenére a fiskális rendszer se nem igazságos, se nem hatékony, mert az államadósság semmivel sem csökken. A válaszolóknak több mint a háromnegyede vallja, hogy ez az állapot pártoktól független, húsz éve tart már, akár jobboldali, akár baloldali erő van kormányon.

A címoldalon közléssel az újság nem lebecsülni akarta a Nemzeti Front sikerét, csupán rámutatni arra, akadnak ennél fontosabbak is francia földön és az ország társadalmában. Hátrébb pedig kurtább terjedelemben írta immár kommentárként, hogy a Nemzeti Front legfőbb törekvése a sikert "országos szintre" emelni, bizonyítani, az első politikai erők közé került. Az igazi vesztes, az UMP elnöke, a román származású Jean-François Copé azt mondta, pártja kudarcának az oka, hogy előtte kommunista polgármester vezette a kisvárost, az eredményért az ő "katasztrofális módszerei" a felelősek. Erre az egyik helyi baloldali politikus azzal felelt, "az UMP ég a vágytól, hogy a tűzoltó szerepét a baloldallal játszathassa el, maga pedig a nemzeti azonosság, a bevándorlás megfékezőjének és a közbiztonság védelmezőjének a jelszavai mögé menekülhessen". Hivatkozik ez a nyilatkozó arra is, hogy Chatrine Delzers, a szélsőjobboldal konzervatív ellenfele alig ismert hölgy volt, mindössze fél éve tagja Sarkozy volt államfő pártjának.

Ugyancsak a Le Monde közölte Nicolas Lebourg történésznek, a szélsőjobboldal kiváló ismerőjének a nyilatkozatát. Ő úgy vélte, hogy eleve ez az eredmény volt várható, olyan vidék ez, ahol a Nemzeti Front erősen megkapaszkodott. És hozzátette, őszintén be kell ismerni, hogy a lepenisták győzelmében jelentős része volt a fiatal és csinos Marion Maréchal Le Pen tehetségének is. A hölgy a pártalapító unokája, tavaly szerzett parlamenti mandátumot, és már akkor fölfigyeltek fölkészültségére, vonzerejére.

Ennek ellenére - fűzte hozzá a historikus -, "szinte hihetetlen, hogy milyen cirkusz kísérte ezt a járási választást. Elszakadtak a valóságtól, legendát építettek föl, a Nemzeti Frontot túlméretezett "agytrösztté" léptették elő. Hamisak azok a következtetések is, hogy a jövő tavaszi országos önkormányzati választásoknak és az európai parlamenti erőpróbának a Nemzeti Front egyik főszereplője lesz. Nem futhat be Franciaország második pártjaként, mint emlegetik".

Brignoles jelentőségét az is eltúlozta, hogy esztendők óta van napirenden, két választási eredményét megsemmisítették már. A hónapok óta közölt elemzések arra is rámutattak, hogy a helyi viszonyoknak milyen szerepük volt. A járás egyik gazdasági tényezője a "vörös pofájú" munkások szerepe volt, a bauxit bányászoké, akik mindig külföldről jöttek. A múlt század húszas éveiben olaszok voltak, a közelmúltban már Észak-Afrikából érkezett arabok. A bauxitbányákat bezárták, ezrek lettek munkanélküliek, növekedett az idegengyűlölet, az unióellenesség. Akadtak hagyományos baloldali voksolók is, akik a liberális gazdaságpolitikát keményen ostorozó bírálatok miatt átpártoltak a Nemzeti Fronthoz, legutóbb pedig az egyneműek házasságkötését megengedő szocialista kormánypolitikáért.

A valóság azonban ennél is kuszább. Főként Brignoles ürügyénaz igényes francia hetilapok közöltek magvasabb tanulmányokat is, amelyek kimutatták, hogy mintegy a szélsőjobboldal helyére lépve, egész Európában terjed a populizmus. A gazdasági sanyarúság, a munkanélküliség, az idegengyűlölet, Európa-ellenesség szítja a hangulatot, a veszély tehát nem képzelt, nem is túlzott.

Bonyolít mindent, hogy a Le Pen családon belül látszólagos belharc észlelhető a pártalapító vezér, Jean-Marie Le Pen és a helyére lépett leánya, Marine között. Az öreg a hagyományos nemzedék, még az "ős szélsőjobboldaliság" figurája, szorosan kötődik a náci megszállókat kiszolgált Pétain hívőkhöz, a fasiszta eszméket eredetiségükben valló generációhoz, amely biológiailag is kihunyóban van. Leánya immár három esztendeje azon buzgólkodik, hogy ezt a képet szétzúzza, szalonképesebb erőt teremtsen. Olyat, amely úgy cselekszik, mintha teljesen szakított volna a második világháborús Vichy-i hagyományokkal.

Filoszemita nem lett ugyan, de az antiszemitizmust szavakban megtagadná, még Izraelben is barátkozással próbálkozik. Az elemzők kimutatják, hogy a látszat hamis, a Nemzeti Front ugyanolyan szélsőjobboldali maradt, mint amilyen az atyáé volt, ezért minden józan megfontolás ellenére is értékén kell becsülni, nem bagatellizálni az általa képviselt veszedelmet.

A Nemzeti Front Brignoles-i győzelme idején François Hollande államfő éppen Dél-Afrikában járt, onnan üzent haza. Azt emelte ki, hogy a szélsőjobboldali kísértés ellenszere "az eredmények kötelezettsége" lehet, szerinte ez a legalkalmasabb eszköz munkaalkalmak teremtésére, a növekedésre, a biztonságra és a szolidaritásra. Csak az von le valamit a hitvallás értékéből, hogy az elnöknek és kormányfőjének népszerűségi mutatója most éppen ismét a mélypontra szállt vissza.

Szerző

További sztrájkok várhatóak

Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:31
Hideg zuhany Lettának FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ma este ér véget az olaszországi általános sztrájk, amelyben egyebek mellett a helyi közlekedési vállalatok, vasutasok, légiirányítók vesznek részt. Enrico Letta kormányzatának azonban újabb munkabeszüntetésekre kell felkészülnie. A szakszervezetek ugyanis éles bírálatokkal illették a kormányzat három évre szóló költségvetési elképzeléseit. Úgy vélik, túl kevés adókönnyítést tartalmaz a csomag, s a kabinet „kevés bátorságról” tett tanúbizonyságot. 

Bírálták azt is, hogy Lettáék jelentős megszorításokat terveznek a közszférában. Az érdekvédelmi szervezetek egyelőre nem közölték, mikorra tervezik újabb munkabeszüntetéseiket.

A szakszervezetek reakciója hidegzuhanyként érte a kormányt. Enrico Letta arra számított, hogy az ígért adócsökkentések miatt nem számíthat jelentősebb társadalmi ellenállásra. Programja a következő három évre összesen 14,6 milliárd eurónyi adókönnyítést irányzott elő. A csomag könnyítené a fiatalok munkavállalását is. A legutóbbi adatok szerint a fiatalok munkanélkülisége eléri a negyven százalékot.

Az olasz gazdaság komoly nehézségekkel küzd. Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy további leépítésekre van szükség a közszférában, csak így lehet kordában tartani a költségvetést.

Szerző