A Nemzeti Front kétes győzelme

Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:33
Jean-Marie Le Pen és leánya egy tömeggyűlésen. Marine szalonképesebb pártot szeretne FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PASCAL LE SEGR
Töprengő elemzéssel igyekszik kideríteni a francia média, hogy mi is történt a múlt vasárnap a hat falut tömörítő Brignoles járásban. A helyi önkormányzat képviselői mandátumát a Nemzeti Front jelöltje szerezte meg, és egyes megfigyelők ebből hajlamosak azt a következtetést levonni, hogy a Le Pen-család pártja a politika egyik vezető ereje lett, országos erőpróbán a második helyet is megszerezheti.

A szikár számok akár igazolhatnák is a föltételezést. Laurent Lopez, a szélsőjobboldal embere csaknem 54,5 százalék szavazatot szerzett a mérsékelt konzervatívnak tartott UMP hölgye előtt, aki 46,5 százalékkal szorult mögé. A különbség nem látszik egetverőnek, de a volt ökölvívó, (ez Lopez) számszerűen 5 031 voksot kapott, annyit, amennyi eddig itt még soha nem jutott lepenista politikusnak. Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelenlegi elnöke, tavaly ennél jó félezerrel kevesebbet szerzett.

Ebből is vonják le az ijesztőnek látszó tanulságot. Ugyanakkor az eredmény közlése után a Le Monde címoldalán, vezető eseményként mégsem ezt közölte, hanem az IPSOS közvélemény kutató jelentését arról, hogy a franciák 72 százaléka (!) szerint az ország polgárai túl adóztatottak. Nyolcvan százalékuk véli úgy, hogy ennek ellenére a fiskális rendszer se nem igazságos, se nem hatékony, mert az államadósság semmivel sem csökken. A válaszolóknak több mint a háromnegyede vallja, hogy ez az állapot pártoktól független, húsz éve tart már, akár jobboldali, akár baloldali erő van kormányon.

A címoldalon közléssel az újság nem lebecsülni akarta a Nemzeti Front sikerét, csupán rámutatni arra, akadnak ennél fontosabbak is francia földön és az ország társadalmában. Hátrébb pedig kurtább terjedelemben írta immár kommentárként, hogy a Nemzeti Front legfőbb törekvése a sikert "országos szintre" emelni, bizonyítani, az első politikai erők közé került. Az igazi vesztes, az UMP elnöke, a román származású Jean-François Copé azt mondta, pártja kudarcának az oka, hogy előtte kommunista polgármester vezette a kisvárost, az eredményért az ő "katasztrofális módszerei" a felelősek. Erre az egyik helyi baloldali politikus azzal felelt, "az UMP ég a vágytól, hogy a tűzoltó szerepét a baloldallal játszathassa el, maga pedig a nemzeti azonosság, a bevándorlás megfékezőjének és a közbiztonság védelmezőjének a jelszavai mögé menekülhessen". Hivatkozik ez a nyilatkozó arra is, hogy Chatrine Delzers, a szélsőjobboldal konzervatív ellenfele alig ismert hölgy volt, mindössze fél éve tagja Sarkozy volt államfő pártjának.

Ugyancsak a Le Monde közölte Nicolas Lebourg történésznek, a szélsőjobboldal kiváló ismerőjének a nyilatkozatát. Ő úgy vélte, hogy eleve ez az eredmény volt várható, olyan vidék ez, ahol a Nemzeti Front erősen megkapaszkodott. És hozzátette, őszintén be kell ismerni, hogy a lepenisták győzelmében jelentős része volt a fiatal és csinos Marion Maréchal Le Pen tehetségének is. A hölgy a pártalapító unokája, tavaly szerzett parlamenti mandátumot, és már akkor fölfigyeltek fölkészültségére, vonzerejére.

Ennek ellenére - fűzte hozzá a historikus -, "szinte hihetetlen, hogy milyen cirkusz kísérte ezt a járási választást. Elszakadtak a valóságtól, legendát építettek föl, a Nemzeti Frontot túlméretezett "agytrösztté" léptették elő. Hamisak azok a következtetések is, hogy a jövő tavaszi országos önkormányzati választásoknak és az európai parlamenti erőpróbának a Nemzeti Front egyik főszereplője lesz. Nem futhat be Franciaország második pártjaként, mint emlegetik".

Brignoles jelentőségét az is eltúlozta, hogy esztendők óta van napirenden, két választási eredményét megsemmisítették már. A hónapok óta közölt elemzések arra is rámutattak, hogy a helyi viszonyoknak milyen szerepük volt. A járás egyik gazdasági tényezője a "vörös pofájú" munkások szerepe volt, a bauxit bányászoké, akik mindig külföldről jöttek. A múlt század húszas éveiben olaszok voltak, a közelmúltban már Észak-Afrikából érkezett arabok. A bauxitbányákat bezárták, ezrek lettek munkanélküliek, növekedett az idegengyűlölet, az unióellenesség. Akadtak hagyományos baloldali voksolók is, akik a liberális gazdaságpolitikát keményen ostorozó bírálatok miatt átpártoltak a Nemzeti Fronthoz, legutóbb pedig az egyneműek házasságkötését megengedő szocialista kormánypolitikáért.

A valóság azonban ennél is kuszább. Főként Brignoles ürügyénaz igényes francia hetilapok közöltek magvasabb tanulmányokat is, amelyek kimutatták, hogy mintegy a szélsőjobboldal helyére lépve, egész Európában terjed a populizmus. A gazdasági sanyarúság, a munkanélküliség, az idegengyűlölet, Európa-ellenesség szítja a hangulatot, a veszély tehát nem képzelt, nem is túlzott.

Bonyolít mindent, hogy a Le Pen családon belül látszólagos belharc észlelhető a pártalapító vezér, Jean-Marie Le Pen és a helyére lépett leánya, Marine között. Az öreg a hagyományos nemzedék, még az "ős szélsőjobboldaliság" figurája, szorosan kötődik a náci megszállókat kiszolgált Pétain hívőkhöz, a fasiszta eszméket eredetiségükben valló generációhoz, amely biológiailag is kihunyóban van. Leánya immár három esztendeje azon buzgólkodik, hogy ezt a képet szétzúzza, szalonképesebb erőt teremtsen. Olyat, amely úgy cselekszik, mintha teljesen szakított volna a második világháborús Vichy-i hagyományokkal.

Filoszemita nem lett ugyan, de az antiszemitizmust szavakban megtagadná, még Izraelben is barátkozással próbálkozik. Az elemzők kimutatják, hogy a látszat hamis, a Nemzeti Front ugyanolyan szélsőjobboldali maradt, mint amilyen az atyáé volt, ezért minden józan megfontolás ellenére is értékén kell becsülni, nem bagatellizálni az általa képviselt veszedelmet.

A Nemzeti Front Brignoles-i győzelme idején François Hollande államfő éppen Dél-Afrikában járt, onnan üzent haza. Azt emelte ki, hogy a szélsőjobboldali kísértés ellenszere "az eredmények kötelezettsége" lehet, szerinte ez a legalkalmasabb eszköz munkaalkalmak teremtésére, a növekedésre, a biztonságra és a szolidaritásra. Csak az von le valamit a hitvallás értékéből, hogy az elnöknek és kormányfőjének népszerűségi mutatója most éppen ismét a mélypontra szállt vissza.

Szerző

További sztrájkok várhatóak

Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:31
Hideg zuhany Lettának FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Ma este ér véget az olaszországi általános sztrájk, amelyben egyebek mellett a helyi közlekedési vállalatok, vasutasok, légiirányítók vesznek részt. Enrico Letta kormányzatának azonban újabb munkabeszüntetésekre kell felkészülnie. A szakszervezetek ugyanis éles bírálatokkal illették a kormányzat három évre szóló költségvetési elképzeléseit. Úgy vélik, túl kevés adókönnyítést tartalmaz a csomag, s a kabinet „kevés bátorságról” tett tanúbizonyságot. 

Bírálták azt is, hogy Lettáék jelentős megszorításokat terveznek a közszférában. Az érdekvédelmi szervezetek egyelőre nem közölték, mikorra tervezik újabb munkabeszüntetéseiket.

A szakszervezetek reakciója hidegzuhanyként érte a kormányt. Enrico Letta arra számított, hogy az ígért adócsökkentések miatt nem számíthat jelentősebb társadalmi ellenállásra. Programja a következő három évre összesen 14,6 milliárd eurónyi adókönnyítést irányzott elő. A csomag könnyítené a fiatalok munkavállalását is. A legutóbbi adatok szerint a fiatalok munkanélkülisége eléri a negyven százalékot.

Az olasz gazdaság komoly nehézségekkel küzd. Szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy további leépítésekre van szükség a közszférában, csak így lehet kordában tartani a költségvetést.

Szerző

BKK: van sapka, nincs sapka

Publikálás dátuma
2013.10.18. 07:14
Fotó: Tóth Gergő
Jogosnak tartja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a néhány napja bérlethamisítás-gyanúval fogdába vitetett idős hölggyel szembeni intézkedést, amely óriási felháborodást okozott.

Az ellenőr hamisnak vélte egy utas bérletigazolványán a pecsétet, ezért leszállította a rokkantnyugdíjas hölgyet a villamosról, majd rendőrökkel a fogdába vitette. Öt órára zárták be, addig amíg megérkezett az igazságügyi szakértő, aki megállapította, hogy nem hamis a pecsét.

A BKK közleménye szerint mégis jogos volt az eljárás, mert az utas olyan bérletet mutatott fel, "amely több szempontból sem jogosította őt utazásra". Mint írták, "az esetleges hamisítás tényétől függetlenül" az utas nyugdíjas-bérletszelvényén nem szerepelt a bérletigazolvány száma, másrészt az igazolvány érvényessége lejárt.

Utóbbi miatt "a BKK jegyellenőre mindenképpen jogosan kötelezte pótdíj megfizetésére a hölgyet" - zárult a közlemény, amely kitért arra is: mivel az utas nem tudta magát igazolni, a közterület-felügyelők, majd a rendőrség bevonása és intézkedése a hamisítás-gyanútól függetlenül is indokolt volt.

A hölgy az RTL Klubnak elmondta: nem szokott bliccelni, a bérletigazolványa sem volt hamis, és felajánlotta, hogy nyugdíjas-törzsszáma alapján ellenőrizzék jogosultságát, de erre az ellenőr nem volt hajlandó. A fogdában ráadásul levetkőztették.

Szerző
Frissítve: 2013.10.17. 21:55